INTERNET NOVINE SERBSKE
ARHIVA VESTI
dot

Amerika

dot

Australija

dot

Austrija

dot

Beneluks

dot

Velika Britanija

dot

Kanada

dot

Nemačka

dot

Republika Srpska

dot

Švajcarska

dot

Skandinavija

dot

Srbija

dot

Susedne zemlje

dot

Francuska

dot

Ministarstvo za dijasporu

dot

Dijaspora i Kosovo i Metohija

dot

Naši u svetu

dot

Priče serbske

dot

Mala srpska biblioteka

dot

Projekti i ideje

dot

Humanost

dot

Pisma čitalaca

dot

Feljton

dot

Magazin

dot

Narodne umotvorine

dot

Putopisi

dot

Video galerija

dot

Vodič do otadžbine

dot

Bilo nekada...

dot

Komentari srpski

dot

Izvrnute vesti

dot

Heroji današnje Srbije


Za webmastere
Naše vesti
na Vašem blogu ili sajtu

INFO
Trenutno članaka: 16771


Hvala na poverenju!

Kontakt

Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu
Spona
Centar za dijasporu
vline

Samoubistvo s predumišljajem

Samoubistvo s predumišljajem
Čvrsto sam bio rešio da pišem o svetosavskoj akademiji u Baru. Još od referenduma nisam bio u Crnoj Gori i da ne bi agilnosti gospode iz tamošnjeg Srpskog prosvetnog društva i Pravoslavne crkvene opštine iz Bara, pitanje je da li bih i kada uopšte otišao. Srpska javnost i srpska politika poslednjih godina uglavnom nemaju ni vremena ni volje da se bave crnogorskim prilikama, i sete ih se samo povremeno, na primer, onda kada Đukanovićev režim prizna nezavisnost Kosova ili sa tim „nezavisnim Kosovom“ uspostavi diplomatske odnose. Elem, otišao sam i nisam se pokajao. Snimak sa te priredbe valjalo bi vrteti u školskom programu naših „nacionalnih“ servisa i televizija. Naročito u Vojvodini. Ili, još bolje, umesto Velikog brata, „Trenutka istine“ i sličnih adrenalinskih „rijaliti“ šou programa. Da „smorena“ srpska mladež i njeni uglavnom oportunistički svetovni i duhovni pastiri malo vide kako se u novostvorenoj tuđini peva svetosavska himna. Naročito stihovi: „sa svih strana svi Srbi, s mora i Dunava“. Kako se peva i plače uz pesmu „Tamo daleko“. I kako se „s ponosom kliče“ – živela Srbija.

E, ali ne da mi se. Ponovo se ubrzava točak naših gluposti i našeg propadanja. Ne, ne mislim ovaj put na ekonomiju – nije sve ni u ekonomiji – već na aktuelnu farsu sa rezolucijom o Srebrenici, koja je odjednom postala pitanje svih pitanja. I pri tome mi moji poznanici bliski vrhu srpske vlasti tvrde da to od nas nije niko zahtevao, nego su se, eto, sami setili. Iskreno se nadam da me obmanjuju, to jest, da neko obmanjuje njih. Teško mi je da poverujem da neko pri čistoj svesti i zdravoj pameti može da povuče takav potez. Politički štetan i moralno problematičan istovremeno. Loš za državu i loš za njega samog. A ne mogu da verujem da je sve ovo napravljeno samo zato da bi neko malo testirao naprednjake. Ili da bi se Tadić i definitivno gurnuo na put bez alternative i povratka?!

Ukratko, ako srebrenička rezolucija nije direktno postavljeni uslov za srpske evro-integracije, onda naprosto tu stvar nije trebalo nipošto potezati i „čačkati mečku“. Ako jeste, onda je taj uslov i ultimatum trebalo ljubazno, ali odlučno i argumentovano odbaciti. Odnosno, sačekati dok se u truglu Sarajevo-Beograd-Zagreb ne pokrene i usaglasi analogna i adekvatna inicijativa osude – svih, pa i „svojih“ – zločina. Ovako ćemo samo još jednom, po ko zna koji put, ispasti veći katolici od pape. Da ne kažem – budale.

Ma šta iz redova vladajuće koalicije govorili, jasno je da se na Srbiju sa raznih strana vrši neverovatno snažan pritisak da rezolucije bude, i da u njoj obavezno bude upotrebljena reč „genocid“. Uostalom, Čedomir Jovanović je već zapretio, a on obično govori ono što Veliki brat misli i želi, da ukoliko Srebrenica ne bude kvalifikovana kao „genocid“ LDP neće glasati za rezoluciju. O tome šta i kako govore sarajevski mediji i političari da i ne govorimo. I konačno, neizbežni Jelko Kacin, autor „evropske“ rezolucije o Srebrenici i za Srbiju zaduženi izvestilac Evropskog parlamenta (iz čega bi, inače, već svako pametan zaključio kakve su nam trenutne evropske perspektive i šanse), zahteva da rezolucija bude jedna, i samo o Srebrenici, da se osuda ovog zločina ne bi „relativizovala i razvodnila“. Nije se izjasnio o tome da li se, na taj način, možda mačice „relativizuju“ i vređaju (bez)brojne druge, na primer, srpske ili hrvatske žrtve.

O čemu se radi? Zašto im je toliko važno? Jedno je simbolički, a drugo politički nivo. Oba su bitna, i ni zbog jednog od njih Srbija ne bi smela na sebe i u ime srpskog naroda jednostrano preuzeti teret odgovornosti. I oba se svode na dobrovoljnu samostigmatizaciju, s jedne, i stezanje omče oko vrata Republike Srpske, s druge strane. U susret srebreničkoj petnaestogodišnjici, sa svežom srebreničkom rezolucijom srpskog parlamenta na plećima, Milorad Dodik i RS bi verovatno imali ozbiljnih problema oko svog političkog opstanka, a pogotovo teško da bi imali snage se čvršće suprotstave najavljenim ustavnim promenama i jačanju „federalnih“ institucija u BiH.

A najveća (opoziciona?!) nacionalna stranka za to vreme najavljuje akciju prikupljanja milion potpisa za vanredne parlamentarne izbore. I ćuti, to jest, kao kiša oko Kragujevca uvija i obilazi oko svih vrućih političkih tema. Od Srebrenice, preko Haga, do NATO pakta. Naročito NATO pakta. Uostalom, verovatno rezonuju da ako je nešto već u par navrata uspelo Tadiću i demokratama, zašto ne bi i oni pokušali. Uzgred rečeno, sa nekoliko puta manje potpisa naprednjaci bi mogli raspisati referendum o (ne)pristupanju NATO, čemu se inače – zvanično – protive i o čemu su, u vreme kada im je bio potreban opozicioni legitimitet, sa DSS-om potpisali zajedničku izjavu.

Uvek ima onih naivnih – a i onih koji se takvima samo prave. I svi se rado pozivaju na svojevremeni gest izvinjenja Vilija Branta zbog nacističkih zločina. Međutim, svi oni koji bi danas u Srbiji želeli da se igraju Vilija Branta, bili toga svesni ili ne, zapravo prizivaju i za svoj narod prihvataju ulogu i položaj nacista iz Drugog svetskog rata. Jer, kao što rekoh, da bi bilo Vilija Branta, i da bi njegov gest imao onaj smisao koji je imao, prethodno je moralo da bude holokausta, Aušvica, vozova smrti, žutih traka i varšavskog geta. Milošević bi morao da bude Hitler, Ojdanić Gering. Milorad Vučelić i Ivica Dačić neki kolektivni Gebels. A Milanović i Dragan Hadži Antić, recimo, Julijusi Štrajheri.

Ali, na stranu gorke šala. Zločin holokausta jeste neuporediv ne samo u kvantitativnom, nego, pre svega, u kvalitativnom i suštinskom smislu. No, da se ne lažemo, ako bismo baš tragali za nekim koliko-toliko uporedivim primerima, Jasenovac bi – ne samo u vremenskom smislu – svakako bio najbliža asocijacija Aušvicu. Pa tek onda možemo da razgovaramo o Srebrenici, Vukovaru, „Oluji“, Bratuncu, ili sarajevskim Srbima, na primer. I o Ruandi, Vijetnamu, Faludži, Avganistanu...

Na Balkanu se stvorila jedna perverzna situacija da ako neki zločin nije proglašen za „genocid“, maltene, kao da je amnestiran i kao da se nije ni dogodio. Možda to sa „opštinskim genocidom“ i njegovom političkom instrumentalizacijom može da prođe kod nekog zapadnog „angažovanog“ (polu)intelektualca, ili kod prosečnog TV konzumenta iz „kukuruznog pojasa“ Sjedinjenih Država. Možda to može zadovoljiti nekog briselskog ili vašingtonskog birokratu, koji će u svoju balkansku agendu upisati još jednu recku. I možda će moći da usreći Harisa Silajdžića ili nekoga u „srpskom“ NVO sektoru. Ali u Srbiji svakako ne pije vodu, i svakako neće doprineti procesima „istine i pomirenja“ u regionu. A još manje poboljšati naš međunarodni položaj. I to vam tvrdim sa izvesnošću daleko većom od one da li će ili neće Nikolić i Vučić sakupiti svoj milion potpisa za vanredne izbore.


Komentari posetilaca sajta www.nspm.rs
Izrael je Srbija
Situacija je mnogo perverznija, ali ovog puta barem nismo usamljeni. Porediti zločine nekih srpskih (para)militaraca sa nacističkim zločinima ima isto toliko smisla koliko i porediti izraelsku vojsku sa SS-om. Ali, neki "intelektualci" i političari upravo to čine. Naravno, činjenica je da je bilo prekomerne upotrebe sile pa i zločine nad Palestincima, kao što je činjenica da su pojedini srpski vojnici i oficiri počinili neke zločine nad Bošnjacima i Hrvatima. Ali, nazvati to nacizmom ili holokaustom nije ništa drugo nego čin najperfidnije revizije istorije i negacije istine o holokaustu. Zbog toga, danas postaje sve jasnije da je jedini smisao diskursa o "srpskom fašizmu" bio - relativizacija holokausta. Jasno je da mnoge zemlje, u prvom redu Nemačka, imaju ogroman interes da sa sebe skinu teret istorijske odgovornosti tako što će obesmisliti pojmove poput nacizma, fašizma ili holokausta. Srbi, "balkanski Jevreji", našli su se u nepovoljnom istorijskom trenutku na nezgodnom mestu i tako su postali žeton u igri, kolateralna šteta u ratu antisemitske Evrope protiv Izraela. Srbi su žrtve antisemitizma. I zbog tgoa nikoga ne treba da čudi to što je Srbija pod pritiskom baš u ovom trenutku kada Obamina administracija, pod evropskim uticajem, vrši najveći pritisak na Izrael. Srbija je Izrael, Izrael je Srbija!


http://www.youtube.com/watch?v=v_JlCd42dhs&feature=related

2 utorak, 02 februar 2010 00:30 VH
Mozete da pokrenete sami neku akciju kojom bi se usprotivili protiv nakaradnih odluka vlasti.
Mozete i da se potpisom pridruzite Dverima koje vec skupljaju potpise sa zahtevom da se prvo sazna istina o Srebrenici.
A mozemo i svi zajedno da cekamo neku novu vlast koja ce da ponisti takvu zlonamernu i silom nametnutu rezoluciju.
Samo jedno ne mozemo,a to je da se nadamo da ce takvu vlast pretstavljati "naprednjaci",odnosno,tzv.opozicija.

3 utorak, 02 februar 2010 00:55 Dejan
Ne zaboravite da je Tadić prevremeno raspisao predsedničke izbore 2008. znajući da se bliži jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. Nedelju dana posle Tadićeve pobede u drugom krugu, proglašena je nezavisnost, u prisustvu dragog gosta - Nataše Kandić. Mene je to zauvek prelomilo protiv Tadića i njegove klike. U trenutku kad se sprema jedna od najvećih nesreća u našoj nacionalnoj istoriji, on brine o svom drugom mandatu. Nažalost, ispostavilo se da je precenio ovaj narod misleći da ćemo da reagujemo kao svaka normalna nacija. Reagovali smo tako da me i danas uhvati razočarenje i tuga.

Pošto znamo da su spremni na sve zarad ostanka na vlasti, onda ovu rezoluciju možemo da tumačimo kao isterivanje SNS-a na čistac. Stratezi srpskog uništenja su odlučili da nas sve dovedu u jako neprijatnu poziciju, e da bi sredili Nikolića i Vučića. Tako se nadaju novoj poseti Solane pred izbore, uz nova lažljiva obećanja srpskim glasačima.

Ja bih na mestu opozicije uradio jedino moguće, bacio bih sve na kartu socijalnih nemira. Nedelju dana pred donošenje rezolucije bih organizovao proteste širom Srbije. Ponavljao bih u nedogled da poprave "Gazelu" od onih nekoliko desetina milijardi dolara što su dobili na kredu i od rasprodaje Srbije. Tražio bih da Jelašić interveniše iz deviznih rezervi. Ponavljao bih ako treba i hiljadu puta, neka narod malo razmisli. Ova vlast je došla na talasu krčećih creva, od krčanja creva će i da odu. Tako se to radi u narodu koji ne zaslužuje nacionalnu državu, hitajući svojom glupošću i pokvarenošću, kao i krčećim crevima u zagrljaj novih Osmanlija - izjelica...

4 utorak, 02 februar 2010 00:55 TOPOLj
Poštovani gospodine Đorđe!!Kolektivni Gebels u Srbiji zaista postoji ali on je tu da zamrači nebo nad Srbijom.Pa ne poznajem nikoga i ništa ko se u svijetu tako napljuvao prema sopstvenoj državi i sopstvenom narodu kako li to rade unajmljeni za tu vrstu represalije,upravo u Srbiji.Rekoste jednom da nam Mesić tu već ništa nije kriv.Pa i nije.Ali nisu ni bijela kuća,ni Brisel,ni sav Pantovšćak(ne samo Mesić),ni baščaršijski besjednici.Mi,mi smo veliki problem.Sa nama nešto nije u redu.Bog vaga prema djelima a mi smo na njegovom tasu odavno izgubili na vrijednosti.Ko će nas poštovati kad ni sami sebe ne poštujemo.Neka čudna sorta Srba danas maršira.To je ona sorta koja da bi nekog cijenila i poštovala,taj neko treba da ispuni sledeće uslove:1.Da Srbiju bombarduje bar 78 dana.2.Da joj u naslijeđe ostavi osiromašeni uranijum.3.Da Srbiji pobije nekoliko hiljada građana i da joj na kraju otme još i 15 posto teritorije.I naravno tu se priča ne završava.Kako je počelo završiće tako da će uslov za EU biti da Srbi sami sebe proglase nacistima inače od EU nema ništa.Ali zar će EU "naciste" da primi u svoje okrilje?

5 utorak, 02 februar 2010 01:12 Goran Jevtović
Inzvaredno gospodine Vukadinoviću.
Međutim, đavo je davno "uzeo" Srbe i srpske zemlje pod "svoje" i poklopio nas, bukvalno na svim poljima.
Ljudi se bore, ali jasno je, teško to ide. Đavo je đavo. Kako onaj spolja, tako i ovaj iznutra.
Zato mislim da bi najbolje bilo kadi bi smo imali svi zajedno snage, moći, revnosti (smirenoumlja), trpeljivosti, pa da ih pustimo da "dovrše posao" do kraja. Da se jednom već razotkriju, ali onako baš kako treba. Da sve postane jasno i pregledno kao na dlanu. Da šteta bude kompletna.
Kako? Jednostavno, ignorisati ih. Bojkotovati rečju, mišlju i delom... Pustiti ih da u skupštini donose i zakone i rezolucije i deklaracije. Neka krah bude potpun. Samo taj metod može da ih zbuni i u konačnom natera na bekstvo, ne samo iz politike nego i iz ove namučene zemlje. Jer, niti im šta ide na ruku niti će im ići. Ionako i ovako trpimo nesagledive posledice zato što nas preglasavaju. Svaki otpor, njih samo hrani i osnažuje, daje im snagu. Zato, pustimo ih da u "adskoj" tišini, ovako gordi, srebroljubivi, vlastoljubivi, bludni i razvratni, dovrše zločin. Verujte, ispravićemo sve što su "rukotvorili". Bog će nas pogledati. Zašto? Pa zato što će mo tek tada biti pravi hrišćani i pravoslavci i Srbi. Nezaboravimo da nam je kroz Evađelja poručio da nemožemo imati dva gospodara. Nemožemo malo sa Njim, malo sa đavolom! Nemože se politikom lažnih kompromisa, "dogovaranja" i femkanja oko tako važnih pitanja, ništa postići.
Jer, kada više nemamo vojsku, diplomatiju, oslonce u svetu, kada braću Ruse nerviramo i bežimo od njih, kada smo neiskreni, nedosledni, kada smo ekonomiju upropastili, moral naroda ubili, šta nam drugo ostaje, osim koletivnog ignorisanja, bojkota i trpljenja. Kad je bal, nek je maskenbal. "Kada moraš biti silovan, opusti se i uživaj. I neka se što pre završi."
Sveti Vladika Nikolaj je rekao: Bog kažnjava države (čitaj - kamarilu na vlasti) da bi narod opstao!
U ovome je celokupna istina. Za vjeki vejekova. Amin.

6 utorak, 02 februar 2010 01:27 Vlast i opozicija
Izgleda da je Srpskom narodu malo teže objasniti ko je vlast a ko opozicija. Ima za to puno razloga, a glavni je prezaštićenost (i razmaženost) ogromne većine stanovništva. Lažna opozicija kupi potpise samo sa jednim ciljem: da se spreči bilo kakvo pravo organizovanje i bilo kakav stvarni zahtev. A prave promene, pa ko je za to? Zna se koliko žrtvovanja to povlači. Zato radim što mogu u miru čekam da dogori još malo, pre zore ne svanjiva.

7 utorak, 02 februar 2010 01:43 Ipak ubistvo!
Nije, Djordje, ipak u pitanju "samoubistvo" - nego klasicno ubistvo! To Srbiji ne rade Srbi, nego predstavnici "novog poretka". Eto nam na fotografiji Sonje Biserko, koja blista dok joj Mesic urucuje nagradu za "osobiti doprinos u borbi za ljudska i građanska prava hrvatske i ostalih nacionalnih manjina u Srbiji"! Hrvatska manjina u Srbiji jedva da je imala problema - a srpski narod koji je vekovima ziveo u Vojnoj Krajini (Kninska Krajina, Slavonija, uz njih i Vojvodina) proteran je. Sonja Biserko odredjuje sudbinu Srbije koliko i Tadic, a verovatno i vise, jer je bliza "pojilu", tj,. Sorosevim blagajnama. Djordje, Srbija je prodana, i zato je Srbija na samrti! A ovakvi poput Biserko sa velikim zadovoljstvom ce joj zaklopiti oci, vrlo brzo.

8 utorak, 02 februar 2010 02:07 Tata-mata
Tačno tako. Za svaki zločin je važno da se temeljno stručno-naučno istraži i nepristrasno sudski procesuira. Inače, uz ovo politikantsko mlataranje o rezoluciji, najčešće se upotrebljava pojam katarze. Preporučujem svima da pročitaju o značenjima ove reči, npr. na Vikipediji. Preporuka se posebno odnosi na diplomirane psihologe, uključujući i glavnog maga "katarze". Tako, recimo, Platon smrt smatra katarzom. Kako je mnogima Platon drag, može se reći da je predlaganje rezolucije smrt ako ne celom srpskom narodu, ono skoro iѕvesno bar Republici Srpskoj. Ostaje da se nadamo da će i priča o svetosavskoj akademiji u Baru doći na red. I da će gospodin Vukadinović i ljudi poput njega držati svetosavske besede i u Srbiji. A magovi "katarze" bi mogli lično proći kroz katarzu. Naravno nikako sami, već pod brižnim okom nekog istinskog stručnjaka.

9 utorak, 02 februar 2010 02:08 Jedan pažljivi čitalac
Posebna karakteristika naše aktuelne propasti jeste činjenica da se vladajući i drugi političari debelokošci ni na ove argumente neće osvrnuti.

10 utorak, 02 februar 2010 02:53 Gilendra
U pravu ste gospodine VUKADINOVIĆU i hvala vam da ste se oglasili i izneli ne samo vaš stav već stav i dosta velikog broja Srba koji se ne slažu sa ovom inicijativom vladajuće koalicije, jer ovoje stvarno previše, kako sama inicijativa tako i sama zbivanja oko Mesića, njegovih izjava i sada dodele nagrada i pohvala Biserki kojoj se od strane vlasti dozvoljava da tako javno iznosi i vređa srpski narod i državu Srbiju, pa to je nečuveno da vlast ćuti na sve to i ne reaguje, bar diplomatski. Isus BOG bi rekao "OPROSTI IM OČE JER NEZNAJU ŠTA RADE", ALI JA TU STVARNO VIDIM NAŠU KRIVICU DA SMO DOZVOLILI DA OVI LJUDI DOĐU NA VLASTI I DA SMO IH MI GRADJANI SRBIJE IZABRALI NA IZBORE, zato trebaju novi izbori. Da BOG DA !!!!!!!

11 utorak, 02 februar 2010 02:54 Sile osovine
@Izrael je Srbija

Mislim da je u pitanju sasvim prirodan redosled: Sonja Biserko je prvo dobila nagradu od Nemačke a zatim i od Hrvatske. I to sve posle onog otvorenog negacionističkog incidenta. U isto vreme, Srbija treba samu sebe da proglasi naci-tvorevinom i da zabije nož u leđa Republici Srpskoj koju su već proglasili "genocidnom tvorevinom".

A svi znamo da su i današnja Hrvatska kao i današnja Bosna i Hercegovina rezultat genocidne politike ustaške NDH. Današnja Hrvatska i BiH svoje postojanje duguju isključivo zločinu genocida, holokaustu koji su hrvatske (i muslimanske) ustaše počinile nad srpskim narodom na teritoriji NDH. Ne smemo da zaboravimo da NDH nije obuhvatala samo današnju Hrvatsku već i današnju Bosnu i Hercegovinu. Ni Hrvatska ni BiH nisu nakon rata prošle kroz proces denacifikacije. I kao što se u jednoj Austriji, koja takođe nikada nije denacifikovana, pojavio neonacista Jerg Hajder, tako se u Hrvatskoj pojavio Tuđman.


http://www.blog.hr/print/id/1625524011/denis-kuljis-nas-covjek-u-klagenfurtu.html

12 utorak, 02 februar 2010 03:10 Milan Marinković
Rezolucije kojima se jasno i nedvosmisleno osuđuje genocid u Srebrenici su usvojile sve civilizovane evropske države. Usvojile su ih i one manje civilizovane - iz našeg neposrednog okruženja. Jedino ona država koja je potpuno necivilizovana može da relativizuje ili čak negira užasan masakr bez presedana koji se dogodio tog krvavog jula 1995. u Srebrenici.

Iako sam po nacionalnosti Srbin (premda se deklarišem kao Jugosloven), na prvom mestu sam Čovek! Kao čovek, ja ne doživljavam Srebrenicu kao zločin koji su "naši" počinili nad "njihovima", jer zločince, ma koje nacionalnosti bili i ma kojim jezikom govorili, nikada ne mogu da prihvatim kao svoje, dok ću nedužne žrtve uvek doživeti kao dragu braću, kako god se zvali i odakle god poticali. Kao što osuđujem svako zlodelo koje su neljudi učinili ljudima, bez obzira koji etnički, verski ili drugi predznak nose jedni ili drugi.

Srbija Rezoluciju o Srebrenici treba da donese isključivo zbog sebe same i svog eksplicitnog određivanja prema najgnusnijem zločinu posle Drugog svetskog rata, a ne zato što će se to dopasti bilo kome spolja ili unutra. Ako misle da usvajaju nekakav razvodnjeni papir koji ne znači ništa, onda bolje da ga uopšte i ne usvajaju. Sve dok u Srbiji ljudskost i razum konačno ne pobede fašizam i bezumlje.

13 utorak, 02 februar 2010 04:08 BB jedan
Pa dajte onda veći publicitet inicijativi DVERI a ne da za njihovu akciju skupljanja potpisa o Srebrenici saznajemo posredno, preko reakcije jednog čitaoca. To je nešto - možda jedino - KONKRETNO što može učiniti i NSPM i čitaoci koji su Vašeg mišljenja. Takvi su valjda u većini.

14 utorak, 02 februar 2010 05:06 Simić Manojlo
Tekst gosp. Đorđa upuđuje na zaključak da će, ako
Rezolucija o Srebrenici bude usvojena u Skupštini ," politička korektnost " Borisa Tadića
Čede Jovanovića , Dragana Šutanovca , i drugih
" moralista ", do nogu poraziti istinu , koja je
do sada samo prećutkivana .
Upućujem na donju adresu sve one koji gaje sumnju
u ono što se istinski događalo od 92-95 u
Srebrenici i okolini .
http://4international.wordpress.com/2008/02/15/the-real-srebrenica-genocide-the-mass-murder-of-serbs-in-srebrenica-and-gorazde/

15 utorak, 02 februar 2010 05:39 300 + 1
Ubistvo, gospodine Vukadinovicu. Hladnokrvno i dobro isplanirano ubistvo. Ne ubijaju oni nista svoje. Koliko ih ima drzavljanstva drugih zemalja? Koliko ih ima spremne kofere ispred ulaznih vrata? Koliko ih je dzelate srpskog naroda u ND Hrvatskoj nazivalo prijateljima? Koliko ih je intervjuisalo, od njih primilo odlikovanja, smejuci se u lice potomcima zrtava Jasenovca, Jadovna, Lore? Dok se ti ljudi ne nazovu pravim imenom i ne budu izveli pred lice pravde, nece Srbiji biti bolje.

@ Sile osovine

Bravo! Trideset kilometara od Beca videcete u barovima Hitlerove slike.Hoce li nas Austrija preporucivati 'civilizovanoj' Evropi? Ili ce to uciniti oni koji su naredjivali pucanje srpskoj deci u potiljak, 1991?

16 utorak, 02 februar 2010 07:51 Dragan Jagodina
Pre neki dan napisao sam komentar sličan vašem tekstu.Komentar je bio na izjave ‚‚naučnika‚‚Šutanovca o Srebrenici .Jedino u čemu se razlikuje moj komentar je to da se rezolucija o Srebrenici donosi zbog toga što su na trulom zapadu shvatili(verovatno na osnovu istraživanja)da će u Srbiji biti vanrednih izbora pa hajde da se donese rezolucija jer neka sledeća vlada i skupština Srbije to sigurno neće da uradi.Kako inače da se shvati da je rezolucija u ovom trenutku ‚‚životno pitanje‚‚ a ne beda,lopovluk raznoraznih funkcionera,jednostavno uništavanje Srbije od nas samih.Nas koji dopuštamo da već 20 godina jedna te ista grupa ljudi koja sebe naziva političarima bude na vlasti u ovom ili onom obliku(od opštinske do republičke).Koga još služi pamćenje zna šta je ko bio i radio u poslednje dve decenije pa neka izvede zaključak da li nam ima pomoći.

17 utorak, 02 februar 2010 08:01 Prečanin
Dragi Đorđe, istina je da ekonomija nije sve, ali je tačno (nažalost i da je sve bez ekonomije - ništa.
Ne postoji prosperitetna zemlja bez efikasne ekonomije. Država - to je veliko domaćinstvo.
Aktuelni srpski Predsjednik & Premijer & 26 ministara nisu u stanju reformisati privredu svoje zemlje.
E, zato postoje dimne zavjese.
Po posledice je svejedno da li su akteri svjesni ili nesvjesni šta rade...

18 utorak, 02 februar 2010 08:07 hroničar
Dragi Đorđe, ono što ste vi napisali kao poređenje i asocijaciju i ujedno kao dokaz da je nemoguće staviti u istu ravan Srbiju sa nacističkom Nemačkom, navodeći paralelu, Milošević jest jednako Hitler, a njegovi saradnici redom, Gering, Himler, itd. nažalost nije vaša stilska figura nego najrealnija doduše propagandna realnost koja je plasirana sa nepotpunim uspehom svetu, a o Srbiji. Po toj šemi im je nedostajao Mengele.
Taj plan za antisrpsku propagandu po kome je Milošević Hitler, a svi ostali dalje, i po kome je Keraterm Aušvic imao je jednu falinku nedostajao je Mengele.
Doduše u to vreme 1996 i 1997 godine nepriojateljski spin majstori su davali prednost Keratermu u odnosu na Srebrenicu, ali je ipak Keraterm odbačen, a uvedena Srebrenica jer je Keraterm bio prilično demistifikovan. Ovo vam govorim kao neko ko je radio u sudu u Hagu i to sarađivao sa jedinicom za zaštitu svedoka. Čisto policijsko obaveštajna formacija, a i propagandna, jer su njeni saradnici bili pre toga policajci, oficiri bezbednosti sudski psihijatri i psiholozi.
Moj posao je bio psihološka podrška svedocima Srbima. Moram da vam priznam da su se odnekud pojavili neki članovi društva kozaka i upozorili me na postojanje propagandnog klišea Milošević, Hitler, Srebrenica ili Keraterm Aušvic. Kroz smeh su mi rekli, "tebe bi mogli napraviti Mengeleom, poderi ti njih prvo".
Naravno da sam ih poderao.
Jedno od pitanja koje sam dobio su bila i pitanja tipa, ledenim glasom, još ledenijeg pogleda uz upozorenje da se opstrukcija suda plaća sto hiljada dolara i sedam godina zatvora, dakle pitanje je bilo : "Kojim ste ih metoda trenirali da lažu, šta ste im davali, kako je moguće da ne prave greške u svojim konstrukcijama".
Odgovorio sam: "Nažalost ne lažu, sve je istina".
Tada, ono, bezbednjaci iz Haga to nisu znali, ali neki su poverovali, neki su počeli da sumnjaju, a neki su ostali nepokolebljivi da Srbi sve lažu, a da ništa izgovoreno protiv Srba nije laž.

19 utorak, 02 februar 2010 08:14 simonida
baš šteta što niste ostali kod Svetosavske proslave u baru.ali ako se rezolucija usvoji možda svečanosti više nikada neće ni biti!sve je to sistem spojnih sudova, naročito na brdovitom balkanu.hoće rezoluciju o srebrnici a najveći srbski podzemni grad na obali Save,grad naše savesti prema tim mučenicima koji su na "kriške" jeli smrt, stoji bez ikakvih rezolucija i deklaracija,stoji zaboravljen u holu "viših interesa", u holu bratstva i jedinastva!zaista tužno sa pervarznim prizvukom ili samoubistvo iz zasede!a što se tiče "večitih opozicionera", tandema vučić-nikolić, to zaboravite, oni su skuvani!

20 utorak, 02 februar 2010 08:15 serbdeszentendre
samo sam se pitala kad ce vec jednom neko da napise nesto o tome i da pokrene to pitanje . ovo sto se radi nema smisla. potpisala sam inicijativu...
kako neko moze da usvaja takvu deklaraciju, a da se narod ne pita...

21 utorak, 02 februar 2010 08:15 Milos Stankovic
Odlicno, kao i uvek.

22 utorak, 02 februar 2010 08:29 Steva Nadrljanski
Stvar sa fabrikovanjem genocida je jasna. Hrvati, Muslimani, i ovi kojekakvi drugi oko nas, uglavnom bivši Srbi, pokušavaju da prepisuju od nas. Oni vide da se veliki deo našeg identiteta zasniva na genocidu koji je nad Srbima izvršen u 20. veku, o čemu smo mi neprestano govorili od kraja osamdesetih kao o faktu čija se težina ne može dovesti u pitanje. Pošto sami imaju problem identiteta, ne bi im bilo zgoreg da i oni pronađu kakav genocid; a pošto identitet stiču ili odvajanjem od svog originalnog, srpskog identiteta (Crnogorci, "Bošnjaci", delom Makedonci) ili u opreci sa njim (Hrvati kao izvršitelji genocida), logično dolaze do zaključka da krivci za njihove genocide moraju biti upravo Srbi. Dakle, ako nema genocida, nema ni naroda. "Bošnjaci" su to najozbiljnije shvatili pa su došli do brojke od 11 genocida koje su nad njima izvršili Srbi. Verovali ili ne. U Crnoj Gori se takođe najozbiljnije govori o velikosrpskom genocidu nad njima, a imate i Makedonce kojima je to omiljena zanimacija. Baš me zanima šta Jevreji misle o ovakvoj banalizaciji.
A naša vlast, koja je u sebi sublimirala sve istorijske nanose rajetinskog mentaliteta, donela nam je i novi kvalitet: tera nas da sebe gledamo očima ne samo onih koji su jači od nas i čiju čizmu pobožno ljubi, nego i da se ulagujemo kojekakvoj balkanskoj boraniji iz Titograda i sa Baš-čaršije.

23 utorak, 02 februar 2010 08:38 Cernisevski
TOPOLj
Mi,mi smo veliki problem.Sa nama nešto nije u redu

- I to duboko.

Jer,i ranije se desavalo da smo bili u slicnim i mnogo gorim situacijama, ali je uvek opstajala ona supstanca, ono nesto sto smo kao narod postovali i do cega smo drzali, ono zbog cega ti ispred grba i himne krenu zmarci niz kicmu, ono sto je 1912., na reci : "To je Gazimestan, na kom je Obilić..." nateralo srpsku vojsku da padne nicice i pocne da ljubi zemlju - jednom recju, ono sto nas u krajnoj liniji i identifikuje kao narod.

Sada se medjutim to gasi, nestaje, odrekli smo ga se, a kad se to desi, onda vam nije potrebna ni okupacija, ni ratovi ni bilo sta drugo. Tada kao narod nestajete.

24 utorak, 02 februar 2010 09:01 neobizantinac
Mene je ko Srbina sramota što država Srbija, bar onda dok je još postojala (zadnji put pod Koštunicom), nije izglasala rezoluciju o genocidu nad Jermenima (kao što je uradio Francuski parlament). Ali turke je naš `visoki predstavnik nato pakta za Srbiju` proglasio stubom politike pa me to danas ne čudi. Ne čudi me više ni ova rezolucija o Sreberenici. Da sam rođeni sarajlija možda bi uradio isto.

25 utorak, 02 februar 2010 09:25 Aca
Kao i uvek G.Vukadinovicu lep prikaz situacije iz vaseg pera,ali dzaba kad politicki ljigavci i smetenjaci niti haju titi pet para daju a obraz i karakter odavno nemaju.Srpski narod sam svesno ili ne vrsi samoubistvo ali ovi domaci zlikovci vrse eutanaziju i to sigurnu i mnogo bolnu u kojoj ce Srbija zaista polako i bolno umirati ako im mi to dozvolimo,mora nesto da se radi umesto da ih analiziramo i gledamo njihove bljuvotine dok nebude kasno jer je i psihijatrima jasno skime Srpski narod ima posla ,ali ako je srece i pameti kod Srba brzo ce oni na smetliste i kao negativni primeri drzavnoga korova zavrsiti svoju pricu po onoj narodnoj prema svecu i tropar,samo se plasim da im je dozvoljeno da se mnogo razmahnu i raskrile,takvi u svetu recimo normalnom koji stiti i cuva svoju zemlju zavrsavaju zna se gde ali da budem iskren nemaju ni priliku da postanu nesto niti da se eksponiraju.Ta mizerija od ljudi iz nvo moze slobodno da ide gde god oce i prima sta oce samo neka Srbiju ostavi na miru,nemogu ni da zamislim sta bi im se desilo u Izraelu gde svaki stanovnik je cuvar svoje zemje i s'ponosom njen sluga zato i opstaju u takvim prilikama i zato ih svi postuju.Sve oci uprte u Srpske grobare da bi ostale zemlje resavale svoje probleme bez tih istih pogleda.I nato i evropa su najveci zlocinci bombardujuci kasetnim bombama i uranijumom al'to nasi slepci ni da spomenu,zemlja se brani ozbiljno a ne uz crtane filmove i zna se koja je prva tacka u svakom ratu,svi su tu tacku doslovce ispunjavali i zato su mislim sve moguce jame pune Srba(i bice na kraju da su i ti mucenici Srpski krivi sto su u jamama zaklani i pobijeni jer su to izabrali) pa zaista je perverzno bez granice.Svi cute o zlocinima prema Srbima samo nasi grobari trce glavom bez obzira nebili namakli Srbiji sto sigurniju omcu.Svima treba da je jasno da se u ratu nedele bombone i treba osuditi SVE zlocine nad civilima,ali i SRBSKIM civilima i decom koji vec godinama vapiju za pravdom.Sram bilo politicku kamarilu.

26 utorak, 02 februar 2010 09:43 Dijasporac
Gospodine Vukadinoviću,lucidno nema šta,razmišljao sam otkuda termin genocid za Srebrnicu(jeste ratni zločin) i to indukovani ali pravi termin ste pronašli "opštinski genocid".Sa "opštinskim genocidom" Tadić se ne poigrava on je odlučan nema predumišljaja,SRBI SU GENOCIDNI.Hronološki ako pogledate šta je sve radio i šta radi(Crna Gora i nezavisnost,federalizacija Srbije,članstvo u NATO sa ŠuNJatovcem,Kosovo Republjika itd),intencija je jasna, na redu je Republika Srpska.Omču na vrat našem narodu on će stezati sve dok je na vlasti,činjenica da on vlada uz pomoć Čede,Čanka,
Koraća,Vuka i tzv. NVO sl. ne daje ni malo optimizma,
replika Juščenka,Ukrajinci su se rešili tog "Europljanina" a što se tiče Srba i srpske države,dezintegracija se nastavlja,Srbi su izgleda narod kome ne treba država,"državotvorac" daje svoj doprinos u punoj meri...!

27 utorak, 02 februar 2010 09:52 brm
@ goran jevtović
"Sveti Vladika Nikolaj je rekao: Bog kažnjava države (čitaj - kamarilu na vlasti) da bi narod opstao!"

u Srbiji se previše citira vladika Nikolaj, imamo mi daleko mudrijih umova...zbog takvog bagatelisanja uloge države od strane naroda ovako i prolazimo.. .DRŽAVA JE UPRAVO SUPROTNO OD KAMARILE NA VLASTI
da li su kosovski vitezovi branili "opstanak naroda" ili državu ustrojenu po hrišćanskoj ideji slobode za sve protiv horde poludivljih zavojevača?
Ne ponavlja li se ista situacija i sada? MI MORAMO DA BRANIMO SRPSKU DRŽAVU - MA KOLIKO TRENUTNO NE POSTOJALA, da ne bi i Beograđani sa suzama u očima (jer im u očaju ništa drugo ne preostaje) pevali Tamo daleko u tuđoj zemlji

28 utorak, 02 februar 2010 10:02 goran
Ako je cilj istina, oprost i pomirenje, takve rezolucije, izvinjenja i molbe za oprostaj imaju smisla samo ako se dese ISTOVREMENO i sa podjednakom pravnom i simbolickom tezinom u svim regionalnim centrima (Beograd, Zagreb, Sarajevo, pa cak i Ljubljana, Pristina, Podgorica i Skoplje). Ako je cilj da se pomirimo i oprostimo. Ako je cilj da sledece generacije zive izvan toga.

Ako je cilj udariti Srbiji i Srbima jos jedan zig, onda ce Nikolic ili C. Jovanovic pomoci Tadicu da donese rezolulciju o srpskom masakru ili genocidu, Biserko & Co ce dobijati odlikovanja, Republika Srpska noz u ledja a C. Jovanovic produzeni boravak u vili na dedinju (kaze da pitamo Bebu otkud njemu lova??? ja nikako da vidim Bebu, a i sve jedno mi je da li mu je dao Cane, Milo ili Taci).

29 utorak, 02 februar 2010 10:02 racel
Kada sam pre par godina prvi put videla i cula postovanog Vukadinovica, shvatila sam da se javio jedan pravi i objektivni kriticar,lisen naseg patoloskog nasledja da se stidimo sto smo Srbi i da se stalno povinujemo tudjincima, i ako su oni daleko, daleko ispod nas.Na zalost, takvih je kod nas malo i mi imamo taj usud da su nam skoro uvek na vlasti oni koji rade suprotno interesima svoga naroda.Tako je , po mom misljenju, i sada.Zaista se postidim sto sam Srpkinja, ali ne zbog nacije, vec sto dozvoljavamo da nas ovakvi vode.Naravno da nije bilo genocida sa nase strane, vec nad nama , i samo nad nama i to sa strane Hrvata i muslimana, a Boga mi i Slovenaca, jer se treba setiti da je rat pocet sa njihove strane i ne treba zaboraviti tragediju onih jadni mladica, vojnika.Dakle, tu su i Siptari ,ali o njima drugom prilikom.Da zakljucim, ta rezolucija kod obicnog coveka u Srbiji zaista ne pije vodu.G dinu Vukadinovicu najlepse zelje i da istraje u svemu.

30 utorak, 02 februar 2010 10:13 Dr
Sadašnja vlast se sprema, ni manje ni više, nego da podeli mrtve i diskriminiše nevine žrtve koje su stradale tokom građanskog rata na prostoru bivše Jugoslavije. Mi, međutim, imamo obavezu i pred Bogom i pred ljudima da mrtvima i nevinim žrtvama odamo počast i iskažemo poštovanje, bez obzira koje ime nose, koje su vere i kojoj su naciji pripadali. Time što su nevino postradali oni su zaslužili da im se bez razlike poklonimo i da bez razlike osudimo zločin koji je nad njima počinjen. Srbija treba da usvoji samo jednu rezoluciju u kojoj će izraziti poštovanje prema nevino postradilim i osuditi sve počinjene ratne zločine. Umesto nepravednog razdvajanja žrtava i zabijanja noža u leđa Republici Srpskoj, neophodno je da Srbija snažno podrži odluku Republike Srpske da se na referendumima izjašnjava o svim bitnim pitanjima za budućnost Srpske.

31 utorak, 02 februar 2010 10:44 Dejan
@ Vlast i opozicija i VH

Sa vašim stavom će Tadić ostati na vlasti još dugo. Dok SNS i DSS ne skupe 46-47% glasova neće biti promena, jer ste vi arbitri ko je prava, a ko lažna opozicija.

DOS je osvojio vlast jer su okupili i veliki broj neistomišljenika u jednu koaliciju. Bojim sa da će Solanin poklon Tadiću pred izbore biti nešto što je potpuno ispravno i pravedno, ali zato će da uništi šanse patriotske Srbije - povratak Šešelja iz Haga. Tako će, suprotno vašim očekivanjima SRS da dobije svega 10% glasova, DSS isto toliko, a SNS opet oko 25-30%. Tadić će da okupi najširu koaliciju i da osvoji vlast na nove 4 godine, zbog nesloge opozicije. Bojim se da će kampanja biti fokusirana na svađu SRS i SNS, što će režimski mediji da prenose u potpunosti. Ja ne mogu da zamislim još godinu dana sa ovima, do 2016. neću ni da razmatram.

Imam još jednu napomenu, stranka se osniva da okupi istomišljenike ideje, a ne da postane kult ličnosti čiji se vek trajanja poklapa sa onim od Vođe. Ja sam bio simpatizer 2-3 stranke,promenljiva je naša politička scena, vidite i medije kako je recimo NIN mutirao u nešto neprepoznatljivo (odmah sam prešao na Pečat), osnovni kriterijum za mene je šta je dobro za Srbiju, koju volim isto koliko i vi "prava opozicija i prave patriote".

32 utorak, 02 februar 2010 10:48 Apel
Smatramo da je osuda svakog zločina, uključujući i ratni, potrebna i neophodna. Međutim, izvlačenje jednog jedinog slučaja iz mnogobrojnih ratova na Balkanu u 20. veku i njegovo pretvaranje u antisrpski mitski simbol o kome nije dozvoljeno saznati ni okolnosti ni tačan broj poginulih, niti bilo kakvu informaciju van zvanično nametnute verzije događaja, govori da se iza toga ne krije potreba za osudom zločina već najbanalnija politizacija - utoliko gora što manipuliše ljudskim žrtvama.
Prihvatanje „istorijske istine“ onih koji su 1995. i 1999. bombardovali naš narod i usvajanje posebne rezolucije o Srebrenici predstavljaće veliku i nepopravljivu grešku. Usvajanje ovakve rezolucije značiće napad na opstanak Republike Srpske, potkopavanje njene sadašnje borbe za budućnost i šamar za preko 30.000 Srba poginulih tokom njenog stvaranja. Podsećamo da su takvu ideju jedinstveno osudili oni koji su o njoj najpozvaniji da se izjasne: svi predstavnici srpskog naroda u Republici Srpskoj.I ne samo to: predviđena rezolucija stvara dugoročnu političku hipoteku nad državom Srbijom i čitavim srpskim narodom, kome se istovremeno u Haškom tribunalu nameće zločinački identitet i ovim koordiniranim delovanjem onemogućava svaka buduća borba za nacionalne interese u regionu i svetu u celini.

33 utorak, 02 februar 2010 10:48 Voja
A najveća (opoziciona?!) nacionalna stranka za to vreme najavljuje akciju prikupljanja milion potpisa za vanredne parlamentarne izbore.
---------------

Ja bih ovu rečenicu samo malčice izmenio:

A najveća (opoziciona?!) nacionalna(?) stranka...

34 utorak, 02 februar 2010 10:51 LJubomir Nedeljkovic
Zivimo u vreme kada je nepostojeca epidemija svinjskog gripa proglasena PANDEMIJOM!? i to na ocigled svih onih koji ne podlezu lako masovnoj hipnozi masovnih propagandnih medija.
To je tadiceva nova realnost u koju moramo da poverujemo.Nova realnost nove definicije.
Ako mu ova rezolucija prodje onda srpska drzava i narod postaju srebrenicke zrtve.

Na kraju bih vas zamolio(komentatore) da nas ne poredite sa Nemcima i Izraelcima.

35 utorak, 02 februar 2010 11:04 brm
"Iako sam po nacionalnosti Srbin (premda se deklarišem kao Jugosloven)"

iako sam po nacionalnosti Srbin deklarišem se kao Mlečanin .. pa šta ako ta država ne postoji, baš je bila kul, a i karnevali su bili luđi nego titini sletovi?

srpski mazohizam je bezgraničan

36 utorak, 02 februar 2010 11:18 zvezdarac
Gospodin Vukadinović pada u očaj. Po mom mišljenju ipak neopravdano. Rezolucija o Srebrenici zasnovana na krivokletstvima haškog tribunala će biti donesena, čime će Srbija nastaviti svoj nesrećni evroatlantski put. Ali ne vidim da će to predstavljati definitivno samoubistvo naše nacije. Uz svo poštovanje gospodinu Vukadinoviću i deljenje velike većine njegovih stavova, ne vidim kako će rezolucija naštetiti Miloradu Dodiku koji je jači nego ikad (za razliku od Tadića). Treba primetiti i da donošenje rezolucije u Srbiji ide paralelno sa raspisivanjem probnog referenduma u Republici Srpskoj.

A kreatore rezolucije, kao i njihove evroatlantske patrone koji se poslednjih godina uveliko bave krivotvorenjem i prekrajanjem istorije, čeka sud prave istorije, iste one koja je došla po svoje i komunističkim režimima istočne Evrope, koji su praksu „istorija počinje od nas“ i izmislili. Sa istorijom se ne može igrati.

I na kraju najvažnije. Mnoge autore i komentatore na ovom sajtu priča o rezoluciji s pravom podseti na Jasenovac i sve ustaške zločine od 1941. do danas. Ponoviću svoj poziv svima, upućivan već nekoliko puta na ovim stranama, da svake godine 22. aprila, kada se služi poseban pomen žrtvama Jasenovca i svih stratišta Drugog svetskog rata, napunimo crkve i pokažemo da nam je stalo do pravde i svog imena, prošlosti i budućnosti.

37 utorak, 02 februar 2010 11:22 Odbrana i poslednji dani
Milan Marinković@

Jadan je taj vaš humanizam.Selektivan. Nedostaje mu druga polovina.A to su zločini nad Srbima.

38 utorak, 02 februar 2010 11:22 Teofilo Stivenson
Oni kao da pokusavaju da nas ubede da u Srbiji mora biti mnogo, mnogo gore, da bi bilo bolje.

I ja se, ali iz sasvim drugih razloga, sa tom procenom slazem.

39 utorak, 02 februar 2010 11:37 Zmaj od Noćaja
Šta se dogodilo u Srebrenici? Koliko sam ja informisan, iz nje su, kao iz zaštićene zone UN, horde Nasera Orića izlazile noću, klale živalj po srpskim selima pa se opet komotno vraćale pod okrilje UN. Kad je prekipelo Srbi su zauzeli Srebrenicu, ostavivši put do Tuzle izbeglicama. Mnogi muslimani su za vreme zauzimanja Srebrenice poginuli u borbi. Muslimanski i promuslimanski mediji tvrde da su pobijeni i zarobljeni muslimani pa je to po meni zločin, ako je istina, uprkos činjenici da su se oslobođeni zarobljenici većinom odmah ponovo svrstavali u muslimansku vojsku. Muslimani, promuslimani, srpski evroatlantisti i ostala bratija ubrajaju u žrtve zločina i pale u borbi, i umrle prirodnom smrću pa i nestale koji se posle pojavljuju na biračkim spiskovima. Osuđujem svaki zločin, ma od koga počinjen, ali obzirom da protivnička strana preuveličava broj žrtava i služi se lažima ne priznajem da su Srbi uopšte počinili zločin sve dok se sve ne utvrdi validnim dokazima, bez preterivanja i laži, jer ko me slaže u detalju – kako ću mu verovati globalno.

40 utorak, 02 februar 2010 11:45 Nikola
Molim Vas, neka neko organizuje neku uličnu akciju gde bi se skupili svi koji su protiv razdvajanja žrtava! Jer od internet borbe ima koristi, ali ona je ipak limitirana, treba izaći na ulicu da uspavani narod vidi da se dešava nešto važno i da mućne glavom

41 utorak, 02 februar 2010 12:08 g.loci!
u srbiji nista novo!
"....sada zivim bez nade,zato i ne volim zivjeti!,....a i boga vise ne verujem!".
otprilike ovako isla ona pjesma u doba preporoda!

42 utorak, 02 februar 2010 12:14 Goran Jevtović
@ brm
Ako ste pravi Srbin, pa još pravoslavac, pa još po nešto pročitali od Svetog Vladike Nikolaja, shvatiće te da je jedan od najvećih intelektualaca. Ja mislim i najveći. A da je Svetac, to je već dokazano.
Što se tiče DRŽAVE, pa sami ste sebe demantovali u nastavku komentara konstatujući ono što je tačno. Neznamo ni gde su nam granice. A vidite, srpskog naroda svugde! Znamo šta nam se dešavalo kroz istoriju baš zbog raznih DRŽAVA: KSHS, KJ, SFRJ, SRJ, SCG, SRBIJA (bez "KOSOVA")...
Ipak je Nikolaj u pravu. Ne možemo ovako tumarajući kroz vreme. Ne možemo bez Boga i njegovog dopuštenja. Ne možemo i sa Hristom i sa Antihristom.

43 utorak, 02 februar 2010 12:23 Živorad Ćosović
Odličan tekst. Pun pogodak. verujem da odražava mišljenje većine Srba.
Kada je namera o rezolucijijednom izrečena u javnosti, pojaviće se naravno i pritisci, koji možda pre toga nije ni bilo.
Predpostavljam da Politika nije pristala da tekstobjavi u slkadu sa svojim "demokratskim" načelima.

44 utorak, 02 februar 2010 12:38 Jedan pažljivi čitalac
"()iako sam po nacionalnosti Srbin (premda se deklarišem kao Jugosloven)()"
U skladu sa gornjom izjavom nalaze se i neka druga gledišta koja ste izneli!
Prenelo Vas!

45 utorak, 02 februar 2010 12:58 aleksandar
Uvaženi Vukadinoviću, hrabro, veoma hrabro.
Upravo ste preuzeli na sebe ulogu dežurnog Pedra koji treba da visi.
Ako je ovaj tekst objavljen u "Politici" (ne znam, nisam je dugo kupio), na Vas će se dići kuka i motika onog naprednog dela Srbije, onog "moralnog, katarzičnog, euroatlantskog, dekontaminatorskog, "antifašističkog"".
Svako ubojito "humano" pero (galerija gmizavaca), kao da ste im mahnuli crvenom maramom pred očima, će poželeti da Vas osudi za "jeres". A Bujke neće moći da odbije, jer je to "ponuda koja se ne može odbiti". Neka se razgore "svete lomače inkvizicije" (citat N. Prokić ili N. Samardžić, sada sam već i zaboravio).
Jer sve se može reći, ali "Srebrenicu" da im dirnete. Da im dirnete to sveto mesto "srpske kolektivne fašističke krivice", da dovedete u sumnju "iskrenu i humanu ideju o "suoćavanju sa zloćinaćkom prošlošću"", da im dirnete u "plemenitu misao o "katarzi"", da im dirnete njihovo objektivno i pravedno mišljenje zasnovano na američkoj, hrvatskoj - mesićevskoj, muslimanskoj- silajdžićevskoj i cerićevskoj "istini". Da im dirnete u njihovo sopstveno mišljenje o sebi samima i o sopstvenom značaju, veličini i moralnosti.
Hajde da ste im potkačili samo gosn. predsednika, to bi tolerisali. Ali Srebrenicu.
To je svetogrđe.
Iskreno, izvukli ste se nekako ono ranije, oko zvižduka čuvenoj francuskoj himni. Bilo, zaboravilo se.
Sada se ne bih kladio na Vas.
Razjareni i žedni krvi, obnevideli od silne mržnje prema svakom srpskom interesu, tražiće Vašu glavu i izopštenje iz javnog života.
PS. Takvi bedni kakvi su, takve ništarije, ništa Vam ne mogu.

46 utorak, 02 februar 2010 13:04 @ opštinski genocid
"Genocid" koji o kome se govori kad je reč o Srebrenici nije opštinski, jer ne obuhvata sve delove opštine Bratunac, pre rata jedanaest hiljada stanovnika od toga polovina Srbi, dakle matematički je bilo nemoguće ubiti osam hiljada srebreničkih muslimana kada ih je bilo pet ili šest hiljada, dakle nije "celo-opštinski" nego samo onih mesnih zajednica u kojima su živeli muslimani, iako su i Srbi stradali is te iste opštine.
Slažem se da se o tom "genocidu" govori kao o opštinskom, ali da se ne bi pomislilo kako je to umanjivanje i teritorije i broja stradalih. Realnije je reći genocid dela opštine, ili genocid u nekim mesnim zajednicama.

47 utorak, 02 februar 2010 13:14 Dragan
Sjajan tekst, a šta tek reći o naslovu, osim bravo!Mislim da je zanimljiv podatak koji je danas objavljen, da samo 20% građana Srbije podržava donošenje posebne rezolucije o Srebrenici. Kažem samo, imajući u vidu medijske resurse kojima evrpatlanske i vladajuće strukture raspolažu i koje koriste kako bi nas ubedili da je to dobro, neopohodno...

48 utorak, 02 februar 2010 13:48 rara B i H
Da li se ''gospoda'' koja želi da izglasa rezoluciju o Srebrenici ikada zapitala šta je prava istina, i zašto se BiH nikada od završetka rata nije izvršio popis stanovništva. Braćo srbi kumim vas Bogom nemojte nam to činiti ako ste srbi, ili spečite one koji žele da donesu tu rezoluciju,jer ćemo postati nacionalna manjina.

49 utorak, 02 februar 2010 13:50 OKVIR
Dobra analiza postupaka ovih srebroljubaca.
Dao bi samo svoje misljenje o znacaju ondasnjeg postupka "klecanja Vili Branta kao predsednika SRNJ pred spomenikom Zidovima - zrtvama holokausta". Sustinski gledano, ta simbolika nema nikakav znacaj, kad je u pitanju ono sto je URADJENO. To je samo plodno tlo za bujanje i rast same srzi LICEMERJA. Taj postupak se moze gledati samo kao nekakvo priznanje da je uradjeno nesto sto ljudi ne smeju da cine jedni drugima, i kao nekakvo obecanje da se to nece ponoviti. Medjutim obecanje je samo obecanje, tj. u realnosti dogadjanja rec je prazna rec i najcesce obmana ali i svakako NISTA u odnosu na ono sta je uradjeno. Bas zbog toga, drzava IZRAEL ima danas nuklearno oruzje kao JEDINU pravu GARANCIJU za trajnost svog postojanja !!!
Gospodin Vukadinovic dobro zapaza apsurde i bezumlje u koje nas vuku ovi!!

50 utorak, 02 februar 2010 13:54 Zmaj od Noćaja
Milan Marinković
Vi gospodine ne možete da definišete ni sebe samoga «Iako sam po nacionalnosti Srbin (premda se deklarišem kao Jugosloven)» a definišete šta je najveći zločin posle 2. svetskog rata. Prepisujete od NVO perjanica kojekakve paušalizacije bez ikakvog konkretnog potkrepljenja i naravno ne spominjete srpske žrtve.

51 utorak, 02 februar 2010 14:03 kanjoš
Ovdje se mnogo puta pominje Bog, ne možemo bez njega a izgleda da je sa njim mnogo, mnogo gore bar kada je u pitanju Srbski narod!

52 utorak, 02 februar 2010 14:04 Kaćuša
Gospodin koji sebe zove ,,Milan Marinković" a deklariše se kao Jugosloven srpskog, doduše porekla, izloži jedan kvazi humanistički stav kao iz najsvetlijih vremena naše ,,revolucionarne" prošlosti.U skladu sa ondašnjom doktrinom, napadajmo svoje, pogotovo ako je srpsko, hvalimo i žalimo uvek i samo druge. Srebrenica se već duže vrema tretira kao ,,najveći zločin u Evropi" posle 2. sv. rata ali gosp. M.M. svesno izostavlja ovo ,,U Evropi" pa se stvara privid da je to zločin bez premca u svetu. I osnovna tvrdnja je vrlo diskutabilna a tek je ova druga neodrživa. Srebrenica jeste bez presedana ali ne zbog obima zločina već zbog činjenice da je u pitanju konstrukcija kojoj nema ravne u savremenoj istoriji. Licemerno, patetično mantranje o ,,humanizmu",,,braći" i ,,civilizacijskom činu" posipanja pepelom, nema šta da taži u ovoj priči. Kada bi sve činjenice bile na stolu, kao što nisu,tirade kao ova od strane M.M. bi bile nezapažene i nevažne, na žalost, to je način razmišljanja koji se nameće ovom narodu, bojim se da to uporno ispiranje mozga daje i prve rezultate.

53 utorak, 02 februar 2010 14:17 VH@Dejan
Cinjenica je da nam izgleda da od Tadicevog rezima nema niceg goreg za Srbiju ,ali ovaj narod vec decenijama glasa protiv nekoga a ne za nekoga.Svi koji su danas na politickoj sceni,tu su od pocetka i vise nemaju nikakv ugled.Ne pojavljuju se novi ljudi i to je veliki problem.Ovi sadasnji su izgubili svaki kredibilitet i ispada da treba glasati glasanja radi a ne sa nekim ciljem i za neki program.Blago vama ako verujete opoziciji i ako ste toliki optimista.

54 utorak, 02 februar 2010 14:31 DHSS-ovac
Postovani gospodine Vukadinovicu, ne vidim nikakav problem da neko za srebrenicki genocid koristi i termin srebrenicki holokaust. Etimoloski rec holokaust je neuporedivo starija od reci genocid koja se tek koristi od kraja II sv.rata, ali u realnosti govore o istom. Naprosto ja to smatram sinonimima. Ne bi se preterano trebali baviti etimologijom i terminologijom, realnost jeste da su u Bih pocinjeni grozni zlocini, da su Bosnjaci pretrpeli najvise zrtava. Primera radi broj Bosnjaka koji je stradao u Bih prema njihovom ukupnom broju u ratovima 90-ih prevazilazi znacajno onaj procenata Srba koji su stradali u II sv.ratu. Posto je poznato da je nad Srbima u II sv.ratu pocinjen holokaust, ne vidim problem zasto stvari ne bi nazvali pravim imenom i u slucaju Srebrenice.

Nije nikakav greh priznati genocid, kolika je sramota negirati. Na zalost vi ovde niste ostavili nikakve argumente koji bi me ubedili da razmislim u drugom pravcu.

Uopste ne znam zasto ste poceli clanak sa vasim gostovanjem u Baru. Hocete da kazete da je problem sto srpska manjina u Baru i Crnoj Gori peva svetosavske himne i srpske pesme?! Da li recimo 300 hiljada Crnogoraca ima slicno pravo u Srbiji, sto nemaju skoro nikakva prava, nemaju pravo na jezik, na slobodu veroispovesti, na svoju kulturu vecim se agresivno potura srpski identitet.

Na kraju spomenuste Vojvodinu. kakav je Vojvodina problem? Cesto u svojim diskusijama spominjete kako se preterava sa podacima o procentu Srba o Vojvodini (kojih ima 65 %). Ako ima postenijih ljudi igde od Vojvodjana (bilo oni Srbi, Madjari ili Slovaci)ja bi voleo da mi vi otkrijete tu tajnu? Naravno da nema, uostalom i vi ste iz Vojvodine, pa o tome znate i vise nego ja.

Pozdrav!

55 utorak, 02 februar 2010 14:48 brm
@ Goran jevtović

shvatio sam da je vladika Nikolaj veliki intelektualac, ali za to nije bio uslov što sam pravoslavan..no da je najveći, nije...
kad kažem država mislim na zajednicu koja je u saglasju sa verom u Boga i moralom koji iz toga proizilazi..ne shvatam zašto to suprotsavljate..akoo mislite na ovu kvazi državu protektorat onda ste u pravu onoliko koliko je ovo država...
a bez srpske države nam nema spasa, nikakav kvaziverski misticizam advenitističkog tipa (izabrani narod sudnjeg dana) tu ne pomaže

@ Odbrana i poslednji dani
Milan Marinković@

"Jadan je taj vaš humanizam.Selektivan. Nedostaje mu druga polovina.A to su zločini nad Srbima."

kad shvatimo da je i Srebrenica isto kao i Bratunac zločin nad srpskim narodom koji su počinili Srbi (ove ili one vere i ideologije) - odbranićemo se i neće nam doći poslednji dani

ja predlažem rezoluciju o nacionalnom pomirenju inspirisanu upravo nevinim žrtvama bratoubilačkog klanja za tuđe babe zdravlja u Srebrenici i Bratuncu DA SE KONAČNOO VIŠE NE PONOVI

56 utorak, 02 februar 2010 14:51 brm
"broj Bosnjaka koji je stradao u Bih prema njihovom ukupnom broju u ratovima 90-ih prevazilazi znacajno onaj procenata Srba koji su stradali u II sv.ratu."
ovaj (N)dhhsovac ga baš pretera

57 utorak, 02 februar 2010 14:56 Branko
Procitao sam komentare u Politici i kao i obicno moj komentar nije objavljen. Poslao sam komentar na komentar D.A. koji je doslovce napisao"A navod: "Milošević bi morao da bude Hitler, Ojdanić Gering. Milorad Vučelić i Dačić neki kolektivni Gebels. A Milanović i Dragan Hadži Antić, recimo, Julijusi Štrajheri" ima deo istine." Pitam se, kako je moguce da niko u emisiji RTS "Upitnik" ne reaguje na izjavu lidera LDP Cedomira Jovanovica da "ratnog zlocinca Ratka Mladica moramo isporuciti u Hag". Nije reagovao ni Vucic, ni voditeljka, ni urednistvo RTS. Bes i jedne presude, kako na ovakve kvalifikacije treba da raguju deca Vucelica, Milosevica, Antica, Mladica,..

58 utorak, 02 februar 2010 15:08 Evropska piksla
Ali, na stranu gorke šala. Zločin holokausta jeste neuporediv ne samo u kvantitativnom, nego, pre svega, u kvalitativnom i suštinskom smislu. No, da se ne lažemo, ako bismo baš tragali za nekim koliko-toliko uporedivim primerima, Jasenovac bi – ne samo u vremenskom smislu – svakako bio najbliža asocijacija Aušvicu. Pa tek onda možemo da razgovaramo o Srebrenici, Vukovaru, „Oluji“, Bratuncu, ili sarajevskim Srbima, na primer. I o Ruandi, Vijetnamu, Faludži, Avganistanu...


Srbima je veoma bitan Jasenovac, ali pre toga moraju doneti rezoluciju o zlocinu hrvatskih krvoloka u Srpskoj Krajini iz koje je proterano 500 000 ljudi u 20. veku. Medjutim, srbijanska skupstina ima preca posla! Evropski put u evropsku zemlju cuda nema cenu.

59 utorak, 02 februar 2010 15:20 Peter RV
Neposredna namjera ove Rezolucije ne moze bit jasnija- to je unistenje Republike Srpske (trebali smo znat da se nesto sprema, kad je Tadic posjetio Velike Decane). Ali ovdje se prozire i jedna dugorocnija strategija.
Jos prije, pri pocetku bosanskoga krvoprolica, Srbi su bili proglaseni za naciste od americke visoke akademije. Lider je bio profesor Harwarda Danijel Goldhagen, koji je vec onda zakljucio da su Srbi"izgubili pravo na sopstvenu drzavu" i da ih se treba tretirati kao post- hitlerovsku Njemacku, t.j. da ih se mora sistematski prevaspitati izvan njihovog istorijskog sovinizma.
Prema ovome doajenu demonizacije Srba,koji je inace, autor "best sellera" -Hitler's Willing Executioners" (Hitlerovi dobrovoljni dzelati), medjunarodne organizacije (NVO?) bi trebale da preuzmu zadatak pisanja srpske istorije, i nadziranja nase kulturne aktivnosti itd.
Danas ovo uzima oblik, u smislu, da ako tvoja zrtva sama ne prihvati da je kriva, onda mora da si ti,njen dzelat- kriv. A to se ne smije dozvolit.
Zato, bilo koliko samoubistva da Srbija izvrsi, to nikad nece bit dosta- jer je zlocin prema njoj bio ogroman.
Zivimo u "perverznom" dobu , kako Vukadinovic kaze ali zona perverziteta se rasteze daleko preko Balkana.
Tek sad Englezi pocinju da proziru ulogu njihovoga Toni Blera u agresijama na Srbiju i Irak.
U samome Iraku bilo je , po svakim racunima, vise nego milijon zrtava stanovnistva, plus potpuna destrukcija centra arapske kulture. Toni kaze da bi on to ponovo uradio, jer tvrdi da ga je Saddam "monster" na to primorao. Naravno, srpski monster je bio Milosevic. Bler, ne samo da je na slobodi, nego ga je Sarkozy bio predlozio za polozaj permanentnog predsjednika EU. Da, te iste EU u koju nas vrtoglavo guraju nasi vlastodrsci.

60 utorak, 02 februar 2010 15:21 Goran Jevtović
@ brm
Mislim da se slažemo ali se nerazumemo. Ili postavljamo drugačiji redosled poteza.
Lepo ste napisali "...zajednica u saglasju sa verom u Boga i moralom koji iz toga proizilazi..."
Pa upravo to. A da li smo mi Srbi u tom saglasju poslednjih 90 godina? Razmislite malo. Sve je postavljeno natraške.
Ne možemo imati jaku državu ako smo, što je najgore svesno, gordo, odstupili od pravoslavnih načela.
Da li je ova sadašnja vlast u saglasju sa verom pravoslavnom? Pa nije. E otuda će svaka "država", dok se stvari ne postave kako treba, biti nakaradna i naravno neuspešna. Nema tu nikakvog "kvaziverskog mistizicma."
Ipak je Sv.Nikolaj dao najbolju definiciju svih naših stradanja kroz vekove. Hteli priznati ili ne.
I nije fer da mi imputirate nekakve "adventističke" stavove.
Srdačan i bratski pozdrav.

61 utorak, 02 februar 2010 15:40 ns
Dok vi gubite vreme sa M. Marinkovićem, on RADI i NJEGOV karavan prolazi!

62 utorak, 02 februar 2010 15:58 Vladan Nenadić
@ DHSS-ovac


„Primera radi broj Bosnjaka koji je stradao u Bih prema njihovom ukupnom broju u ratovima 90-ih prevazilazi znacajno onaj procenata Srba koji su stradali u II sv.ratu.„


Broj prevazilazi procenat !

Poštovani gospodine, da sam ja srednjoškolski profesor matematike vi biste dobili nulu (0), baš onu ocenu koju je moja profesorka davala onima koji nisu imali pojma sa matematikom.

Naravno, ne moraju svi imati pojma sa matematikom, tom tako divnom, a tako neomiljenom naukom. Ali moraju, barem kada istupaju u javnosti, voditi računa o onom šta govore, a ne kao pre neki dan Boško Jakšić, taj nazovi novinar, koji je napisao ovakvu, samo njemu smislenu konstrukciju:


Srbi, narod čiji su pripadnici pobili sedam, osam, devet hiljada nenaoružanih muslimanskih muškaraca, ne praveći razliku u godinama, mahom su ćutali.


Sedam, osam, devet hiljada?

E pa, dragi moj gospodine, i vi, i B.J. i svi drugi koji poslednjih dana toliko žarko želite da prilepite Srbima etiketu genocidnog naroda, napišite jasno i precizno, koliko je to ljudi pobijeno u Srebrenici.

Bez velike patetike i krupnih reči - 2759, 3258, 8496, 13759 ili bilo koji neki drugi broj. Navedite i dokumentujte.

Tek tada možemo razgovarati o tome da li je u pitanju genocid, holokaust, zločin, streljanje ili nešto deseto.

Dotle, i u vašem slučaju, kao i u slučaju B.J. radi se samo o jeftinoj propagandi.

63 utorak, 02 februar 2010 16:36 Sergej Bulajić
Prosto- u ovoj zemlji treba da se okupi jedna politička grupacija koja će se javno odreći svih rezolucija i svih gluposti koje je ova vlast učinila i što će činiti, jer treba misliti na vreme kad će nas neko pitati da li smo svi mislili kao sadašnja vlast. Da ne bude kao sa Miloševićem- vi ga glasali vi odgovarajte. Ja sa ovima u isti koš neću! Vreme je za delanje!!!

64 utorak, 02 februar 2010 16:36 Dejan
@VH

Slažem se sa Vama da nema perfektnih opcija. Razlika između patriotske i one druge Srbije je što za njih Srbija ne postoji kao nešto vredno ljubavi i truda. Videli ste da niko iz sadašnje vladajuće koalicije nije bio na mitingu "Kosovo je Srbija". Da li je iko čuo Dinkića da pomene Kosovo. Dobro, on je zadužen za ekonomiju, ali ljudski, ono što nosimo u duši, što smo stekli vaspitanjem, kako to ne probije pa da kaže reč jednu o Kosovu. To važi i za Šutanovca, Čanka i mnoge druge. U njihovoj vizuri Srbija i njen interes ne postoji, i zato nema ni ekonomskog napretka na ogromno zaprepašćenje njihovih zaluđenih birača.
Pogledajte na internetu Drecunov dokumentarac o 1999. Setite se da je komandant 125. motorizovane brigade (koja je branila karaulu Košare i Metohiju od šiptarske kopnene ofanzive) bio General Delić. Sad pitanje, koga biste više voleli kao ministra odbrane Delića ili iritantno samouverenog Šutanovca. Koliko me sećanje služi Marko Nicović je član SNS (ako grešim moje izvinjenje). Da li biste kao šefa BIA voleli Nicovića ili Gorana Petrovića, koji je posle postao član LDP. Ko je primereniji poslu ministra unutrašnjih poslova, Dačić ili Nicović. Kao što vidite, nije baš svejedno. Umesto da se gložimo međusobno, treba da razmišljamo o lustraciji svih kreatora ovog nacionalnog sunovrata, koji su se iz petnih žila potrudili da nas naprave krivcima i fašistima. Svih onih kojima je pod maskom "ljudskih prava" blizak svačiji nacionalni interes, samo ne srpski. Javni tužilac je ćutao, a ovde je bilo mnogo onih koji su javno proklamovali da Kosovo nije Srbija. Te zagovornike Velike Albanije treba procesuirati, jer u svakoj zemlji postoje granice koje se ne prelaze. Zato svi složno, uz sve razlike svaki simpatizer DSS, NS, SNS i SRS je moj brat dok god Srbijom vlada ova najgora vlast u istoriji ove zemlje i naroda.

65 utorak, 02 februar 2010 16:42 Nikola Ivanovic
Kako izgleda selektivni humanizam, kad svaka puska na Balkanu treba da puca protiv Srba?
SREBRENICA, 11. jul, 2001: Prije sest godina, na danasnji dan srpske snage su zauzele zasticenu zonu Srebrenica i, po nekim tvrdnjama, pobile blizu sedam hiljada Muslimana, izvijestile su gotovo sve domace i vodece svjetske informativne kuce, gdje je po tretmanu informacije prednjacio BBC. Otvaranju spomen obiljezja, kojemu je prisustvovalo 3000 Muslimana, bio je prisutan i kompletan diplomatski kor iz Sarajeva.
SREBRENICA 11. jula 2005. obiljezena je desetogodisnjica zločina u prisustvu najviših državnih rukovodilaca, islamskih verskih predvodnika, diplomatskog kora i stranih državnika. Svečanosti je prisustvovao i predsednik Srbije BORIS TADIC.
BRATUNAC, 12. jul, 2oo1: Na Pertovdan, u Kravici kod Bratunca odrzano je opelo za preko 1000 pobijenih Srba podrinjsko-bircanskog podrucja. Tokom 1993. godine i kasnije, prema podacima Komiteta za prikupljanje dokaza o ratnim zlocinima, cije je sjediste u Beogradu, napadnuto je 100 srpskih sela, od toga 7 sela je spaljeno do temelja. Pobijeno preko 3.700 Srba, samo zbog toga sto su Srbi. Najsvirepiji zlocin odigrao se na Bozic, 7. januara 1993. godine u selu Kravici kod Bratunca. U tom muckom napadu u vrijeme najveceg srpskog vjerskog praznika, pobijeno je 50 mjestana. Medjutim, tom cinu niko nije prisustvovao od predstavnika medjunarodne zajednice i zvanicnika BiH.
A uoci izrucenja Milosevica TV Srbije, servis gradjana, dala je dokumentarni film, o stradanju Muslimana u Srebrenici. A o stradanjima Srba ni slova. Neko je, kako su rekli poslanici Skupstine Srbije, iz vrha DOS-a dao mig da film ide, ali samo o srpskim zlocinima, kako bi se “amortizovale” primjedbe na nacin izrucenja Slobodana Milosevica Hagu. (Predsjednik srpske vlade bio je dr Zoran Djindjic).

66 utorak, 02 februar 2010 17:25 @62. utorak, 02 februar 2010 15:58 Vladan Nenadić
isto bi to načelo moglo da važi i kada smo napustili naše stare Bogove! sada plaćamo cenu jer smo NEVERAN NAROD!

67 utorak, 02 februar 2010 17:30 SRBIJA - ZEMLjA SLOVENAČKIH ROBOVA
GORENjE SE ZBOG JEFTINE RADNE SNAGE SELI U SRBIJU
VELENjE – Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje preseliće u martu dodatni deo proizvodnje u Srbiju, a razlog za to je više nego dvostruko niža cena rada, prenosi danas sajt Business.hr pisanje slovenačkog poslovnog dnevnika Finance.
http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/index.1.sr.html#v122023

68 utorak, 02 februar 2010 17:31 Scepan Mali
Sva nasa prenemaganja , na ovaj nacin, ne piju vode!
Znam da se mora odnekud poceti ciscenje od trulezi koja zaudara do Boga , a odakle!
Sva duboka ,i najveca , zahvalnost autoru teksta, Ali sta dalje?
Mozemo mi pisuckati u vjetar, kako smo pisuckali i o Vojvodanskim statutima, o Zakonima o informisanju itd.....I, rezultat..?
Sve ono sto "Ja Kao PreCednik" dobije od NVO,a ove dobiju od Gazde, glatko se sprovede u Cirkusu koji se zbog neceg zove Skupstina RS.
Cak i blijedi igraci Puppet show-a, kakav je Al- Maliki ili Hamid Karzai, ponekad dignu glas , pa kazu da postoji nekakav nacionalni interes, da se ne ubijaju civili tek tako.Cak i oni!"Legalni Izabrani"
Paralelu nasim Pecednicima imamo samo jos u Guziji i raznim Sakasvilijima, ili kako se vec zovu!
Prije sam mislio da mozda moraju da rade pod pritiscima, ali sad mislim da samo sizofrenicari i podijeljene licnosti mogu dovde da idu!
Da" dobrovoljno i demokratski" proglase svoju drzavu i narod za genocidnu i da placaju ratnu odstetu ( valjda stotinjak milijardi dolara), generacijama!A, bez i jednog valjanog razloga!
Naprotiv!
Dakle da ono sto je u njihovoj svijesti ( i podsvijesti) dominantno, kao genetsko naslijede, projektuju na naciju u kojoj su instalisani kao predsjednici!Geni su cudo!
O srpskom nacionalnom interesu ratni huskaci tipa Mesica i Silajdzica vode racuna isto kao i "srpska" vlada Skupstina i predsjedni.
Dakle zakon ce proci, bez problema!
A sta da cinimo?
Evo vidim mnogo komentara. Moze li se napraviti kaka plan i prijedlog!
Jesu li za sve ,jos, krivi Milosevicevi kadrovi!
A napredujemo strahovito!
Gazelu smo prije 40 godina znali i projektovati i izgraditi, a danas ne mozemo zavariti naprsline nego moramo zvati u pomoc strane "strucnjake"

69 utorak, 02 februar 2010 17:44 Evropska banana
Za Zapad je rat poceo i zavrsio u Srebrenici u julu 95. To je logika koja se zeli metodom dekontaminiranja misli od strane NVO sektora za koji radi i Vlada Srbije (kakav paradoks ali je tacno, proverite na cijim su platnim spiskovima pojedini clanovi vlade Srbije) nametnuti iskonstruisani masakr za potrebe NATO okupatora i Evrospke unije. I umesto da Srbija donosi rezolucije o osudi proterivanju celokupnog srpskog stanovnistva iz Hrvatske u akciji sprovedonoj od strane americke i Nato vojske uz saradnju hrvatskih brigadira, a za koju je masakr u Srebrenici i stvoren kao preduslov, Srbijanska vlast se ponasa kao autisticna i sizofrena.

70 utorak, 02 februar 2010 17:45 johnny rebel
Stipe Mesić, predsjednik Hrvatske u tri mandata, pasionirani pjevač ustaških 'budnica'; političar koji je prije 20-ak godina svom nadređenom s ponosom raportirao: "Zadatak izvršen, Jugoslavija više ne postoji", a krajiškim Srbima, po tadašnjem ustavu SR Hrvatske konstitutivnom narodu, poručivao da sa sobom mogu ponijeti samo "blato na opancima"; 'državnik' kojeg neki srbijanski, eu-ropsko-liberalni krugovi smatraju 'uzoritim antifašistom i mirotvorcem', najuglednijim na prostorima ex-Yu; čovjek koji u slobodno vrijeme abolira ubicu devetogodišnje djevojčice i njenih roditelja i prijeti Srbima u Srpskoj slanjem tenkova, odlikovao je ne tako davno N. Kandić, perjanicu srbijanskog NVO sektora "Odličjem hrvatske Danice sa likom kraljice Katarine Zrinjske", a ovih dana i Biserko Sonju "Hrvatskim odličjem iz reda kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom", za "njihov nemjerljiv doprinos promidžbi hrvatske demokracije". S tim u vezi, a u svetlu ove aktuelne, 'rezolucionarne' teme, može se postaviti pitanje vladajućoj srbijanskoj petooktobarskoj eliti, koja već 10 godina Srbima, Srbiji i Srpskoj, kao sumanuta, stavlja omče oko vrata: "Za koja se to Mesićeva 'odličja' samoininicijativo žele kandidovati DS, LDP, Tadić i ostali srbijanski skupštinski 'rezolucionari'?!"

71 utorak, 02 februar 2010 18:06 Crni
A zasto da se pokazuje na televiziji shatro patriotizam iz Crne Gore?! Zato da pojacaju nas osecaj za patriotsko? Nismo dovoljno dobri ovde g. Vukadinovicu? Vi i ovi komentatori bi najradije da se vratimo 15-20 godina unazad...

72 utorak, 02 februar 2010 18:10 Geneza, sekvele i inhibicija
Ovo su sve sekvele petooktobarske ulice. Jeste, samoubistvo s predumišljjem ali kao kontinuitet a ne kao pojava de novo. 5. oktobra je, zloupotrebom naroda i paljenjem Skupštine, desetogodišnji režim proglašen za zločinački. Bila je to nepotrebna ulica. Milošević je tada već gubio popularnost i bilo je pitanje (kratkog) vremena da siđe s vlasti. A tada bi na vlast došli isti oni koji su se bespotrebno (za Srbiju), ulicom ustoličili. Nekome je bilo potrebno da CNN ( i druge globalne TV) vrte tu sliku na obznanu planeti. Dokaz za njih, da je bombardovanje bilo „anđeoski čin“. „Nebo, zemlja, i točak kao posledica“. Tako je točak srpske nevinosti pokrenut u antisrpskom smeru ali uz pseudosrpsko saučestvovanje. Predsednik, koji je legalno izabran, je kasnije isporučen u kazamat za Srbe. Svi koji su tih dana bili na ulici (a nisu svi bili dobronamerni), nesvesno su (a neki svesno) proglasili ovaj narod za krivca (jer je taj narod na izborima 10 godina birao Miloševića). Najava Rezolucije je samo transfuzija za (nepotrebni i nacionalno isključivi) postpetoktobarski ritam, kakav- takav. Bizarni, samostvoren bezizlaz. Kako je takva svest mogla da brani Kosovo i Metohiju? Odbrana KiM je zato direktna negacija 5. oktobra. Ali u faktoru vreme počela je da bledi ta nekadašnja „demokratska ulična hipnoza“. Srbima nisu bile potrebne „ulice“, ni sada joj nisu potrebne. 5. oktobar je takođe, retroaktivno delimično abolirao bombardovanje jer je rekao: ovde je zločinac na vlasti! (i SIPAČI BOMBI su rekli: „ ...da nisu bombardovali Srbe nego Miloševića, takođe zločinca na vlasti“!). Tadašnja slika Skupštine u plamenu danas vezuje ruke u odbrani naroda i granica Srbije i to je pozicija dve nekoherentne svesti u jednom nacionalnom telu. Nespojivo. Može biti samo ovo: ili su Srbi krivi za sve (što je apsurd i stvoren propagandni hologram krivice)ili nisu. To je ta ekstremna, Srbima nametnuta raspolućenost (masovnom manipulacijom) koja ne donosi dobro a naciju drži u trajućoj inhibiciji.

73 utorak, 02 februar 2010 18:18 Biljana
Gospodin Vukadinović je zakotrljao grudvu! Ako smo zaista svesni( kao što ovde pišemo) " samoubistva sa predumišljajem" Srpske budućnosti, sad je pravi trenutak da ne dozvolimo genocidno žigosanje svoje dece.

74 utorak, 02 februar 2010 18:19 Dijasporac@DHSu
Holokaust ili genocid,kažete etimološki stariji je holokaust,nije, imaju u grčkoj mitologiji drugačije značenje ali u ćemu je poenta teksta g. Vukadinovića,ne nije samo etimološko nego etimološko-semantičko-hermenutičko poimanje istine,samo poimanje,sudovi i zaključci.Postoji samo jedna istina,g. Vukadinović kao naučni radnik nije "ANALITIČAR",njegov tekst i konstatacije su na čvrstim temeljima zato i jeste tako eksplicitan.On ne priznaje izlobiranu institucionalnu istinu,on traži epistemološki spoznaju i kad je nađe donosi sudove i zaključke u tome se on razlikuje od dogmatizovanog neukog i pragmatičnog lakeja , čoveka koji brani nalaz a on ga ima.Lakejsku dedukciju o srpskoj krivici on će elaborirati sa antitezom a evo Vam poštovani čitaoci nalaza patologa dr Zorana Stankovića koji je dostavio 145 obdukcionih zapisnika srpskih žrtava u zoni odgovornosti N. Orića (izvor, Fond za istraživanje genocida dr Milan Bulajić).Samo o smrti dečaka Slobodana Stojanovića iz Donje Kamenice kod Zvornika,rođen 1980.Dr Stanković:" U nekoj jami,nađena su tri tela koja su se raspadala.Setim se tad da mi je jedna žena čije je prezime Stojanović tražila sina od 11 godina i stvarno to je bio njen sin Slobodan.On je sa porodicom pobegao pred naletima vojske N. Orića ali se setio da nije odvezao psa.Pobegao je od roditelja i zbega,proleteo kroz muslimanske straže i oni ga zarobili.Ubila ga je Alfeta Veseli iz Vlasenice,Albanka rođena 1963.To je bila grozna smrt.Odsecali su mu pojedine delove tela,otvarali trbuh,nožem u obliku krsta,ispalili mu metak u glavu,odsekli uši.Dečak je imao strašnu smrt".

75 utorak, 02 februar 2010 18:30 DHSS-ovcu
Pozivate se na etimologiju, ali nijeste rekli koju?
Radi se o Vašoj "pučkoj etimologiji" po kojoj je moralno ono što se mora. A neki u Srbiji moraju raditi kako im kaže Stariji Brat, koji i sve to plaća. Za vas se desio opštinski genocid. Ako nećemo "pučko" tumačenje neznavenih politikanata, vratimo se primarnom i jedinom značenju Genocid: genos - rod, pleme, occidere - ubiti. Zločin uperen protiv čitavog naroda, isrebljenje naroda. (Dr Bratoljub Klaić, str. 520).Moze li genocid biti najljepsa simfonija? Moze, ako citate knjigu hrvatskog generala Janka Bobetka. Još uvijek nije ovorena istraga za operaciju “Bljesak” i napada na ”Zasticenu zonu” Zapadne Slavonije, kada je na kolonu od 15000 iz svih orudja pucano, a do danas još nije utvrdjen broj srpskih žrtava. Prisjecam se tog tragicnog prvog maja 1995. i njegovom (ne)tretmanu u beogradskoj stampi. Barjaktar je bila drzavna RTS koja je tek u 20 minitu Dnevnika objavila tu vijest! Etnicko ciscenje u Zapadnoj Slavoniji i pokolj Srba na autoputu zabiljezeno je uzgredno. Jedino je “Politika” objavila apel, ali na strani zabave! (Predzadnja strana: Film, TV, Radio…).

76 utorak, 02 februar 2010 18:42 Igor
Nije mi jasno zašto moderator pušta komentare u kojima se najstrašnije vređaju srpske žrtve iz II svetskog rata. "Broj muslimanskih žrtava 92-95 znatno prevazilazi broj srpskih žrtava u II svetskom ratu"?? Pa dobro da li ste vi Baticu normalni? Nađite malo normalnije argumente, da bi ste mogli da rapravljate sa ostalim posetiocima sajta.

77 utorak, 02 februar 2010 18:43 Srle,Sa
U iscrpnom i dokumentovanom osvrtu, pod naslovom "Jasenovac-holokaust koji je podstakao Vatikan", časopis u kojem sarađuju ugledni evropski intelektualci, političari i državnici navodi da se okrutnost u Jasenovcu "može objasniti više verskim nego drugim razlozima". "Vatikan je odigrao važnu ulogu u potonjim događajima pranja novca i zaštite ratnih zločinaca", piše u osvrtu saradnik Sveta Evrope, finski stručnjak za balkansku politiku Ari Rusila. Na sudskom procesu u Americi, dodaje se u analizi, "Vatikanska banka je optužena da je 'oprala' deo ustaškog opljačkanog blaga" a 1986. američka vlada objavila je dokumenta koja pokazuju da je "Vatikan organizovao bekstvo ustaškog poglavnika Ante Pavelića i još 200 visokih zvaničnika ustaškog režima u Argentinu". "Dok je za nacističku Nemačku Jasenovac više bio oruđe za etničko čišćenje, za ustaše je verski vid imao bitnu ulogu", naglašava Rusila.

78 utorak, 02 februar 2010 18:43 iz Amerike za Cernisevskog
Nije bitno kako se ko deklarise. Mnogi od nas mogu za sebe da kazu da su Srbi JUgolsoveni-jer su u Jugoslaviji rodjeni i odrasli. Mnogi se u Srbiji izjasnjavaju kao Srbi ali njihov lik i delo je sasvim anti-srpski. Ovde treba da se radi o RACIONALNOM utvdjivanju ISTINE a ne EMOTIVNOM REAGOVANJU. Emocije svakao postoje ali su pogresno usmerene. Srbima se namece neka neutvrdjena i nedokazana ali ZVANICNA teorija koja funkcionise kao centalni MIT ratova u bivsoj JU. Dakle nama se imputira genocid ali bez utvrdjivanja stvarnog stanja i samo po principu VEROVANJA u sopstvenu krivicu. To je sasvim iracionalan zahtev i zato je jasno sto se mnogi od nas protive i sto su ogorceni jer shvataju kako funkcionise taj princip samoosude za genocid. Srebrnici se pristupa kao reifikivanom fenomenu- izvan konteksta ratova u u bivsoj JU, prethodnih desavanja, uticaja "medjunarodne zajednice" i moralne, materijalne i vojne pomoci pojedinim akterima u JU da izvrse secesiju po cenu krvavih ratova. Osim toga baratanje brojevima nije neutemeljeno u ozbiljnom istrazivanju vec sluzi u senzacionalisticke svrhe kriminalizacije jedne strane. Isto tako se zna da se SPRECAVA obelodananjivanje strogo pov.dokumenta jer to inkriminise tzv. medjunarodnou zajednicu i mnoge koji su na vlasti i oni ce uciniti sve DA TO SPRECE. Mi smo zato izlozeni psy-op po principu toplo-hladno sto izaziva raspad vrednosnog sistema licnosti, apatiju i prihvatanje. Nasu situaciju kontrolisu mocne i mracne sile ciji sklop licnosti je PSIHOPATSKI -dakle sasvim drukciji od prosecno normalnog razmisljanja. Situacija nije bezizlazna jer je KLUPKO pocelo polako da se odmotava i ljudi su poceli polako da povezuje uzroke i posledice dogadjaja u proteklih 20 godina. Sta mi prakticno mozemo da uradimo je "civil disobedience" - MIRNI PROTESTI i ODBIJANJE NAMETNUTIH RESENJA uz stalnu agitaciju i sirenje istine zasnovane na dokazima a ne trosenje snage u emotivnim izlivima. BOJKOT i pokazivanje nepoverenja.

79 utorak, 02 februar 2010 18:43 Prter RV@Milan Marinković
Sve civilizovane drzave?
Kao one koje su nam dale Gvantanamo, Abu-Graib, Bagram, srednjovjekovno mucenje, milijone nevinih zrtava sa njihovim zvjerskim bombardovanjem? Mozda oni koji su sravnili sa zemljom Gazu i Liban? koji bacaju bijeli fosfor na stanovnistvo u "samo-odbrani"?

80 utorak, 02 februar 2010 19:17 justina,
Da li je donošenje rezolucije o Srebrenici u stavari uvod u hapšenje i izručenje generala Ratka Mladića? Jer kada jednom ova marionetska vlada izglasa rezoluciju, onda može mirne duše da hapsi generala i šalje ga u Hag. Pred narodom, general će biti neosporno kriv, a Tadić i vazali će imati odličan alibi za svoje namere.

81 utorak, 02 februar 2010 19:20 Radovan
A zašto mi ne bi kada je u pitanju IMIDŽ Srbije odlučili da REZOLUCIJU koja bi važila za Srbe napišu ili u Zagrebu ili u Sarajevu i da po najvećem demokratskom pravu damo pravo parlamentima tih zemalja da oni o tome i odluče a mi da prihvatimo demokratiju naših suseda ako već neće da budu braća verom razdvojena! To bi bio istorijski prelom u svakolikom našem društvu, takve demokratije u tako malom balkanskom prostoru bile bi ČUDO NEVIĐENO! Svi svetski listovi pisali bi o NOVOJ DEMOKRATSKOJ VIZIJI na Balkanu.IMIDŽ Srbije bi porastao do neviđenih visina! Spasili bi i Presdnika, ne bi siromah morao da se više IZVINjAVA! Svima bi bilo jasno - SRBSKA KATARZA je otpočela. Otvoreni bi bili svi putevi ka EU i NATO-u jer bi drugom rezolucijom prihvatili da smo bombardovani RADI NAŠEG DOBRA!IMIDŽ,IMIDŽ je važan a mi nemamo vizionare! Evo nam IRINEJA, prenosi nam Božje volje i zapovesti o susretu sa nama najmilijim! Evo sreće o kojoj sanjamo.Evo nam blagodeti i ozarenja mučeničkog! I tužbu ćemo povući kao i onu protiv NATO-a jer JASENOVAČKI MUČENICI su sami krivi jer su našli tamo gde nisu smeli, tamo gde je pružena PAPINA ŠAPA!IMIDŽ,IMIDŽ SRBIJE je važan kao i SRBSKA KATERZA!

82 utorak, 02 februar 2010 19:24 "haški lobi" je grupa revizionista i negacionista
Pre samo nekoliko godina, Batić i Protić (DHSS) predlagali su da Nedić i Ljotić dobiju odogovrajuća obeležja, ulicu ili trg koji će nosi njihova "slavna" imena. Sasvim je prirodno to što se DHSS u jednom trenutku našao u koalicji sa LDP-om, partijom čiji je glavni ideolog u to vreme bio dokazani i prokazani antisemita Nikola Samardžić.

I, naravno, nema ničeg neobičnog u činjenici da upravo ove partije predstavljaju udarnu pesnicu tzv. haškog lobija u Srbiji.

83 utorak, 02 februar 2010 19:45 Cernisevski
iz Amerike za Cernisevskog
Mi smo zato izlozeni psy-op po principu toplo-hladno sto izaziva raspad vrednosnog sistema licnosti, apatiju i prihvatanje.

- Ako ste ovim pokusali da objasnite zapanjujucu srpsku ravnodusnost prema svemu sto nam se dogadja, i totalni raspad sistema vrednosti koji je kroz istoriju odrzavao ovaj narod, onda sam spreman da se sa Vama slozim.
Inace, o tome da se sa nama zaista dogadja nesto ozbiljno, na ovom sajtu nedavno je pisao i Vasilije Krestic :

http://www.nspm.rs/kuda-ide-srbija/nema-ko-da-zaustavi-rastakanje-srbije.html

84 utorak, 02 februar 2010 20:48 Vera Nastasovic
Tesko mi je da poverujem da je SNS ono sto vi tvrdite i da u stvari nisu nikakva opozicija. Pa ako nisu opozicija, bojim se da mi opoziciju koja zaista nesto moze da uradi i nemamo. Sta da se ocekuje od DSS-a sa podrskom od maksimalno 8% glasaca ili SRS koja je potpuno rasturena. Sta nam je ciniti i na koju se stranu okrenuti? Odgovrite nam na to pitanje, mozda ce to uticati na formiranje neke nove opozicione snage. Rezolucija o genocidu u Srebrenci je sramota za ovu vlast a konacna poslednja sansa da se SNS probudi i okrene na pravu stranu. Videcemo uskoro.

85 utorak, 02 februar 2010 21:09 Branislav Zekic Zeka
Lakoverni narod je potrcao da im na izborima da mandat zarad obecanih 1.000 evra koje ce dobiti kad na vrbi rodi grozdje. A oni se odrodili od naroda pa mu rade sve ovo sto mu rade.

P.S.
Komentar nije objavljen na Politici.
Mozda sam nekog uvredio, ali ne znam koga?!!!

86 utorak, 02 februar 2010 21:26 iz Amerike
@Carnisevski
Da to su poznate metode koje su CIA, MI 5 i 6, MOSSAD, KGB, DVD usavrsili (npr." Monarch") a od kako su Nacisti uspesno prebaceni u USA ( Operation Paper Clip i Manhattan Project ) Gestapo metode se sa uspehom sprovode u USA - koreni su im u eksperimentalnoj psihologiji za cijeg se osnivaca se smatra W.Wundt, Pavlov je bio njegov student, i kasnije behavior psych). Osnivac Ceke (KGB) je Poljak Feliks Dzerzhinski). Osim toga Londonski Tavistock institut osnovan 1947 je veoma mocna institucija sa slicnim ciljem "ispiranja mozga" i kontrole javnog mnjenja (po Frojdovim principima). Iza Tavistocka stoji mreza tajnih organizacija i grupacija kao sto su: the Mont Pelerin Society, Trilateral Commission, Ditchley Foundation, i the Club of Rome koji upravljaju i daje instrukcije. Dakle radi se o elitisticko-Fasistickoj ideologiji koja tretira obicna ljudska bica kao STOKU koja treba da bude pokorna i izvrsava naredjenja a ne da se bavi razmisljanjem o pitanjima od vaznosti za sebe. Ovde zivim dovoljno dugo i dobro su mi je poznati sistemi kontrole ukljucujuci - visoko obrazovanje. Promene ako se prate generacijski - su stravicne od 2.sv rata naovamo i svaka nova generacija je otudjenija od prethodne- posebno drastican primer poslednjih 20 godina- to se postize sinhronizovanim i sveobuhvatnim inzenjeringom ponasanja i misljenja populacije gde spada vrsta hrane (genetski modifikovana, ozracena i toksicka i sa dodacima koji izazivaju zavisnost itd.), droge, sedativi i medikamenti (kao Prosac i sl.) vakcine, voda (u koju se ubacuju fluor i ostale hemikalije, chemtrails koje sadrze Barijum i Aluminijum itd. Sve to zajedno cini ljude nezainteresovanim, umrtvljenim i pogodnim za manipulaciju i robovanje. Srbija je toga bila dosta postedjena (ne racunajuci posledice ratova i bombardovanja) ali od kako je kapitulirala i uzurpatori demokratije zavladali postali smo korpa za svako djubre - zamorcici za sve eksperimente NSP.

87 utorak, 02 februar 2010 21:48 Očigledno
Nemogu da verujem da Predsenik Tadić igra utakmicu s konkurentom, a koju želi da izgubi tako što će sebi da samododeli crveni karton (Rezolucija). Ova Rezolucija ima smisao kongresa KPJ, a smisao nije opredelenje za Evropu nego za proveru apsurda pravovernosti neautentičnom i nedobronamernom „petom oktobru“, nedobronamernom po srpske nacionalne interese. Ako Predsednik bude insistirao na ovoj Rezoluciji doživeće težak lični a srpski narod (koga prestavlja) još veći poraz, večitom a lažnom zločinačkom stigmom. A ako Predsednik izbegne ovu zamku bar ima šansu da čistim obrazom uđe u politički klinč s „favorizovanim“ konkurentom koji ima ciničan osmeh i koji skuplja milion populististčkih parafa od, patnjom, dekapitovanog naroda. Dobar naslov g. Vukadinovića.

88 utorak, 02 februar 2010 22:13 Toma
Prosto se nisam mogao načuditi,da ovakav tekst osvane u mojoj nekada omiljenoj Politici.Inače,za neke naobaveštene,da napomenem kako je Politika proterivanjem g.Slobodana Antonića,sve češće počela da objavljuje tekstove literarnih gromada,kao što su izvesni Marčelo,pa da ne pominjem više imena ,neke osobe koje su članovi organizacija sa interesantnim nazivima,npr.Organizacija mladih Atlantskog saveta Srbije(danas),izvršni direktor Evroatlantske inicijative(1.februara),istraživač na projektima Centra za civilno vojne odnose,predsednik građanskoh inicijativa i mnogi mnogi drugi,koji se na nama vežbaju.I za kraj-zaista sjajan tekst gospodine Vukadinoviću.Šteta što Politika ima ima tako bedan tiraž-ili tako im i treba....

89 utorak, 02 februar 2010 22:15 Koštunica- srpski Aljende
"Ako Skupština Srbije umesto jedne deklaracije kojom se osuđuju svi ratni zločini treba da donese neku posebnu deklaraciju, onda bi to trebalo da bude deklaracija o Jasenovcu gde je izvršen genocid nad našim narodom." - VOJISLAV KOŠTUNICAPosle ove izjave, mislim da je svima jasno da je Vojislav Koštunica - glas savesti ovog društva, autentični predstavnik ideologije srpskog antifašizma, jedini baštinik tradicije NOB-a i poslednja brana pred nadirućom plimom fašističke revizije istorije!

90 utorak, 02 februar 2010 22:18 Blagoje Jovović
Mogu oni vazda da se izvinjavaju i da donose svakojake rezolucije, ali samo u svoje ime. U moje vala neće. Da neće na proglašenje rezolucije, sve u duhu oprosta, da pozovu i Nasera Orića možda? Mislim, redno bi bilo...

91 utorak, 02 februar 2010 22:35 Steva Nadrljanski
@brm
@ Goran Jevtović

Ne mogu da se setim odakle je tačno taj navod vladike Nikolaja, ali mislim da je kontekst malo drukčiji. Naime, on tamo govori protiv obogotvorenja države koje je u tadašnjoj Evropi bilo vrlo popularno, suprotstavljajući tome večnost Crkve, između ostalog i na osnovu srpskog istorijskog iskustva. Mislim da bi tačniji citat bio: "Zato se narodu i daju države, da bi imalo šta da propadne, a narod da opstane". Ta misao odslikava i biblijsku istoriju i našu srpsku, a ima očigledno eshatološku težinu.

92 utorak, 02 februar 2010 22:56 @ Crni, DHSS
Bolje i dvadeset godina unazad nego kao pet godina unazad u Ukrajini, a to je Vasa zelja, zar ne? Da nam sinovi idu na Bliski Istok, a cerke i zene u objekte podignute pored pekara i kafana za zabavu 'stranih gostiju' u Sin City-ju. Takvu buducnost zahtevajte u svoje ime.

DHSS opet provocira svojom terminologijom i istorijskim revizionizmom, vredjajuci jevrejske zrtve Holokausta. Ali za DHSS smo utvrdili da srpskim ne pise. I to u dva navrata. Bas cudi, obzirom na posvecenost ove stranke krugu dvojke.

Inace, DHSS svojoj partiji daje zaslugu za LDPov prelazak cenzusa. Kakva servilnost. Ako ste clan jedne stranke, niste rob druge. Izuzev ako svi niste clan istog, lazljivog pozorista za strane interese.

93 utorak, 02 februar 2010 23:39 Vladimir 78
Ima jedna izreka koja kaže da su svi ljudi jednaki posle smrti, e, pa naša vlast kaže da to nije tačno!

Ima i onih jednakijih.

94 utorak, 02 februar 2010 23:41 Peter RV
Niko u stvari i nezna sto se zapravo dogodilo u Srebrenici.Insistira se na neke cifre strijeljanih kao 7-8 hiljada ljudi, sto niko nije bio u stanju da dokaze. Nasa kukavicka vlada umjesto da insistira da se pronadje istina, odlucila je da joj je mnogo unosnije da se pokori.
Bio sam tad izvan zemlje i pratio sam sto su novine pisale o Srebrenici poslije njenoga pada.
Ostaju mi u glavi dva detalja.
Dvije muslimanske kolone su pokusale da se probiju kroz Mladicev obruc. Jedna od njih, uspjesno, prema Tuzli. Druga je pala u srpsku zasjedu u brdima prema zapadu, i bila potpuno likvidirana artiljerijskom vatrom. Na televiziji su pokazali slike leseva koji su bile rasuti po padinama. Prizor nije bio nekoga strijeljanja nego tipicno jedno ratiste poslje bitke. Za nekoliko mjeseci nije bilo govora o nikakvom 'masakru'.
Amerikanci su onda poceli da insistiraju na njemu, i gle poceli da sakupljaju leseve. Ta muslimanska potucena kolona se vise nije pominjala- svi su oni postali 'strijeljani'. Kad su zahtevali Amerikancima da pokazu satelitske slike 'strelista' (za koje su oni tvrdili da postoje), Olbrajtova je to odbila pod izgovorom da se radi o necemu strogo povjerljivom za sigurnost Amerike.
Jedan holandski obavjestajni oficir, u svom izvjestaju, je tvrdio da su Amerikanci zahtijevali da im se vjeruje bez dokaza.

95 sreda, 03 februar 2010 00:05 Nimbus
1.
Obećao sam drugarima na jednom drugom sajtu da ću da nešto napišem o našem uvaženom novinaru g. Dinku Gruhonjiću.
Znamo da je g. Gruhonjić jedan od istaknutijih frontmena falange koju mi (nes(p)retno) nazivamo „drugom Srbijom“. Pošto znamo kakvi su njegovi fundamentalni stavovi, interesovali su me - pošto je isti i novinar, univerzitetski predavač na filozofskom fakultetu u Novom Sadu i član nekakvih NVO koje su se latile časnog zadatka da pomire zavađene narode i iznesu na videlo sve zločine počinjene `devedesetih`, što ga sve obavezuje na objektivnist, uravnotežen odnos prema svim žrtvama i svim dželatima, itd - njegovi napisi koji se bave srpskim žrtvama i njihovim dželatima.
Isto tako, zamnimalo me, ako g. Antonića naziva „Koštuničinim podrepašom“, ima li u njegovom vidokrugu kakvih drugih podrepaša, npr Soroševih i sl.
Koliko sam bio kadar svojim slabašnim snagama, pregledao sam napise na blogu g. Dinka (više od 300 komada), kao i pregolemi njegov opus koji nudi „Gugl“. I, Uspeo sam!
Evo tog jednog pasusa gde moralna britka sablja, g, Dinko opisuje zločine nad Srbima:

ORANJE ŽIVOTA - Dinko Gruhonjić sreda, 20 avgust 2008
Putovao sam baš mahsuz tako da granicu pređem na prelazu Jasenovac-Gradina, gdje se Una uliva u Savu i bezuspješno pokušava smaragdno-zelenom da razbistri muljevitu vodu, na mjestu gdje su logoraši iz “onoga” rata bezuspješno pokušavali preplivati veliku vodu i pobjeći od “dobrovoljnog rada” koji im je “nudio” moj počivši imenjak, ustaški krvnik Šakić. Pa sam okrenuo - opet namjerno - na mahalu koja se sad zove Kozarska Dubica a u stvari je Bosanska, pa onda baš skroz s namjerom preko Prijedora, tog grada nepravedno zapostavljenog u široj javnosti a toliko u svetu poznatog po uspješnom sprovođenju mladićevsko-ćosićevske vizije “konačnog rješenja” i “obračuna s Turcima”. Tog grada u čijoj su okolini toponimi kao što su Trnopolje, Omarska i Keraterm...

96 sreda, 03 februar 2010 00:14 Nimbus
2.
Zaista je neshvatljivo da čovek bez trunke osećaja za tragedije ljudi sa kojima se sreće svaki dan, sa toliko mržnje koju istresa na svakom koraku od svog prvog radnog dana, bez ičega u sebi što bi ličilo na patrljak skrupule, da ne pominjem preteški i izlizani pojam savesti, može da bude `javni delatnik`, još svetski `uvažen` ?
Međutim, `roveći` po ovoj temi, susreo sam se sa čitavom neverovatnom armijom njegovih klonova, poglavito mladih.
Kao što je i on sam klon.
Ukucajte samo `ključne reči` velikosrbski nacizam, pa ćete da viditi šta će sve da iskoči na ekranu. Nemam ja reči da opišem taj ološ, koji se međ` sobom nadmeće u bacanju pogani po sopstvenom narodu (na druge se nisam ni osvrtao). Ko je te izrodio, sisom nadojio, učio i domaće vaspitavao... ja nisam kadar da pojmim. Nije to moglo da se tako nakazno skalupi samo od sebe.
To je more...šta more, smradni okean, u kome se praćakaju, uvereni da su pamet, savest i lepota Srbije.
„Peščanik“ je, ipak, nešto javno. Ovo o čemu govorim, što je zauzelo ogroman prostor sive informativne zone, je isto to, samo bez graničnika.
`Srebrenica` je njihov neprikosnoveni fetiš. I njihov `srbosjek`.
Kada se odbaci verbalni egzibconizam, pokaže se destilisani rasizam. Nacizam pete generacije. Takvu mržnju prema Srbima ni Hitler nije negovao.
Da, hulje su samo u čoporu jake.
Ne treba se toga plašiti.

97 sreda, 03 februar 2010 00:17 Lucius Vorenus
Nazivati ratni zločin koji se dogodio u Srebrenici genocidom je ili neukusna propaganda ili uvredljivo neozbiljno.
A u nekoj drugoj državi bi lider LDP-a zbog svoje svojevremene izjave kako se fotografije iz Srebrenice i Aušvica razlikuju samo zato što su one iz Srebrenice u boji bio osuđen na robiju kao poricatelj holokausta.

98 sreda, 03 februar 2010 00:26 @Koštunica- srpski Aljende
Neshvatljivo je da posle svega bilo ko očekuje od tog neuspešnog i nesposobnog političara!

99 sreda, 03 februar 2010 00:33 Goran Jevtović
@Steva Nadrljanski

Gospodine Stevo,

Vladika Nikolaj je u svom delu "Carev zavet", ispunjen Svetim Duhom objasnio kao niko nikada, zašto je Srpska država propala u Boju na Kosovu 1389.godine.
Evo citata iz Pete glave, gde kroz interpretaciju zamišljenog dijaloga Kneza Lazara sa Anđelima Božjim, neposredno pred pogubljenje, iznosi istinu za vjeke vjekova:

"...Tvoja država je prestarila, i mora da padne. Ne pada ona zbog starosti vremenske, nego zbog otrova, koji je uzimala u se i nagomilala u sebe. Taj otrov oveštao ju je i smežurao kao staricu. Srpskoj vlasteli prorasla je zemlja kroz dušu. Zato ih je Duh Božji ostavio i sklonio se u dušu narodnu..."

i još,

"Države se i daju narodima, da bi imalo šta propasti umesto naroda; da bi se imalo šta dati u otkup duše narodne."

Dakle, kontekst nije drugačiji. Sve je isto!
Prošlost nam se ponavlja i to na rigidniji način.
Vladika je naravno još mnogo toga rekao, onako božanski. Možda je najubedljivija i ona: "bez nevolje nema ni bogomolje".
Zaista, neka nam je Bog u pomoći. Preživeće ovaj narod... za razliku od "srpske vlastele"...

Srdačan pozdrav.

100 sreda, 03 februar 2010 02:49 Boba Borojevic
"...sreda, 03 februar 2010 00:26 @Koštunica- srpski Aljende
Neshvatljivo je da posle svega bilo ko očekuje od tog neuspešnog i nesposobnog političara!"

Šta ste hteli da kažete?
Zar mislite da je Tadić uspešan političar; ili Ivica Dačić; ili Čedica ili bilo koji od žutih koji ubijaju Srbiju svojim EU-foričnim naricanjem o svetloj srpsko EU-budućnosti?

Evo kako izgledaju želje Tadicevaca i žutih kojih je prepun Beograd: ''Samo da isporučimo sve Srbe haškoj inkviziciji, rasparčamo zemlju na što manje komade; predamo KiM Šiptarima i NATO-okupatorima; Vojvodinu pretvorimo u samostalnu državu; i proglasimo Doris Pak i Sonju Biserko za počasne nosioce srpske savesti!Pošlo bi nam i to za rukom ali nam smeta onaj Koštunica!''

Ne bi smetalo da pročitate šta je Koštunica juče izjavio. Odnosno kako treba da govori pravi srpski političar: '
''Nemoralna je i nečovečna politika koja put u Evropu utire preko razdvajanja mrtvih i omalovažavanja nevinih srpskih žrtava. Takav put ne vodi nikud osim u ponižavanje sopstvenog naroda. Ako Skupština Srbije umesto jedne deklaracije kojom se osuđuju svi ratni zločini treba da donese neku posebnu deklaraciju, onda bi to trebalo da bude deklaracija o Jasenovcu gde je izvršen genocid nad našim narodom.''

101 sreda, 03 februar 2010 03:39 Vlast i opozicija
@Dejan
U šarene laže sam prestao da verujem odavno, kao i u samozvane opozicionare koji sve rade u korist vlasti, dive se njenom programu i predsedniku, idu na poklonjenje u Ameriku i tako redom. Šta, sem tvoje vere, govori da je SNS opozicija? Okreni se i pogledaj kako je SNS došao tu gde jeste, ko mu je dao mandate, pare, pristup medijima, sve što mu je trebalo. Sad kad jaka opoziciona partija ne postoji (xvala Tomo), naravno da Tadićeve gazde mogu da rade šta hoće, i u skupštini, i na Kosovu i svugde gde stignu. Najveća mi je želja da SNS zavlada Srbijom, zato nemoj misliti da te ja ometam, ja znam da će to će biti još jedan korak ka otrežnjenju. Ovaj suživot lažne vlasti i lažne opozicije mora se obiti o glavu svima koji u tome traže svoj ćar. Znam, stradaće i mnogi bez svoje krivice, ali kako reče Karađoz, ovde nema nevinih. Ali, daj bože, možda bude pokajnika.

102 sreda, 03 februar 2010 07:34 jututunac
menjam drzavljanstvo! Ne mogu da budem gradjanin drzave koja ima suludu vladu, suludu skupstinu i suludog predsednika!

103 sreda, 03 februar 2010 08:09 Steva Nadrljanski
Hvala za obaveštenje, g. Jevtoviću. Davno beše pa se zaboravilo.
Ja se samo nadam da će ovi sadašnji velikaši propasti sami, a da će država opstati.

104 sreda, 03 februar 2010 08:09 za Gorana Jeftovića
Zaista, neka nam je Bog u pomoći. Preživeće ovaj narod... za razliku od "srpske vlastele"...

I vlastela će preživeti još kako, pare su im na sigurnom! A narod će ponovo biti raja modernih kolonizatora.
Onaj ko SAM SEBI pomogne i Bog će mu pomoći!

105 sreda, 03 februar 2010 08:51 Miroslav Đukić
Mnogi srpski političari, radeći po svojoj pameti, odoše u Hag i glavom i bradom; Drugi srpski političari, kojima su glave u Beogradu, za svoju pamet idu u Brisel; Pitam se: postoji li danas kritična masa srpskih političara, koji su u Srbiji i razmišljaju svojom glavom?

106 sreda, 03 februar 2010 09:52 brm
@Goran Jevtović
@Steva Nadrljanski

kontekst i jeste i nije drugačiji
ako se država poima katoličko-protestanstki (uobičajeno među današnjim Srbima "ultrapravoslavcima")da je carstvo Božje na zemlji - onda jeste, ako se tumači na izvorno pravoslavni način - Bog na nebu, car na zemlji, onda nije

u svakom slučaju stojim na svojoj "bogohulnoj" tezi (Bog =vladika Nuikolaj u interptretaciji navijača Rada) da bi mogao i neko drugi sem uvaženog vladike da se citira

pomenuta misao vladike Nikolaja se uglavnom tumači kao tvrdnja da je država beskorisna i loša...e to nas je skupo stajalo u novijoj istoriji

107 sreda, 03 februar 2010 09:56 brm
@ Goran Jeftović
"...Tvoja država je prestarila, i mora da padne. Ne pada ona zbog starosti vremenske, nego zbog otrova, koji je uzimala u se i nagomilala u sebe. Taj otrov oveštao ju je i smežurao kao staricu. Srpskoj vlasteli prorasla je zemlja kroz dušu. Zato ih je Duh Božji ostavio i sklonio se u dušu narodnu..."

govori li on o onim istim vitezovima koji su na Kosovu izabrali carstvo nebesko, a istovremeno ih "Duh Božji" ostavio?

108 sreda, 03 februar 2010 10:10 PETI ELEMENT
Kolege komentatori,
RAZLIKUJMO FRUSTRACIJE OD KOMENTARA!

PS.Profesore Vukadinoviću, još jedna dobra analiza. Ali, znate, neprekidnim nizom kvalitetnih tekstova, čitalac postepeno habituira na nivo kvaliteta i da bi motivaciju očuvao funkcionalnom, očekuje više i bolje. Predlažem da sledećeim tekstom "podbacite". Jer, ..."da nema nedostataka i mana, ni vrline se ne bi primećivale"... reče Turgenjev u čuvenom "Ruđinu".

109 sreda, 03 februar 2010 10:16 brm
"Lepo ste napisali "...zajednica u saglasju sa verom u Boga i moralom koji iz toga proizilazi..."
Pa upravo to. A da li smo mi Srbi u tom saglasju poslednjih 90 godina?"

a da li poslednjih 90 godina Srbi žive u srpskoj nacionalnoj državi? Nepravedno je optuživati Srbe za režim koji ih je skoro istrebio (a ne mislim na ustaše) i izvršio stotine "seča knezova" (1918., pa od 41 . 50....pa 70-tih, pa 90 - tih..). Normalno je da je narod obezglavljen, kad mu je elita bukvalno obezglavljena

"otuda će svaka "država", dok se stvari ne postave kako treba, biti nakaradna i naravno neuspešna. "

eto slažemo se, samo iz ovog, po meni, proizilazi da treba stvoriti "pravu" državu,a ne vidim kakko se to pospešuje citatima u kojim se kaže da se"..narodu i daju države, da bi imalo šta da propadne."

ne imputiram ja adventizam vladiki Nikolaju, već ideološkoj grupi koju popularno nazvivam "navijači Rada", koji su uzurpirala pravo na ekskluzivno tumačenje srpstva i pravoslavlja i određivanje ko je patriota, uglavnom uz citate istrgnute iz konteksta (koji ionako ne razumeju)..pa čak i patrijarhu "određuju" da je unijata.

110 sreda, 03 februar 2010 10:52 dragoslav pavkov@DHSS-ovac
Posto je poznato da je nad Srbima u II sv.ratu pocinjen holokaust, ne vidim problem zasto stvari ne bi nazvali pravim imenom i u slucaju Srebrenice.


To je nama Srbima poznato.Kome još je poznato i ko je to priznao?
Kad animirate "kritičnu masu" Hrvata i Bošnjaka koji će se na način od Vas gore opisan odrediti o zločinima koji su se dogodili pre 70 godina,a i ranije,u ww-I,javite se da raspravljamo o Srebrenici '95.Do tada ti događaji nisu ništa drugo nego medijska manipulacija potrebna NATO-u da bi opravdao arčenje para svojih građana na nepotrebne intervencije po celom svetu.Pogledajte primer Iraka;Beskonačno su ponavljali laži o "Sadamovom oružju za masovno uništenje" sve dok nisu pale prve anglo-američke žrtve.Posle toga nikom u SAD i GB nije bio bitan razlog za početak agresije na Irak-vlade tih zemalja su dobile prećutnu podršku javnosti za osvetu zbog svojih poginulih vojnika.]

111 sreda, 03 februar 2010 12:01 Dejan
@ Vlast i opozicija

Mislim da ćemo da se složimo da je narod 2008. pao na istorijskom ispitu. Nisu izabrali Kosovo, nego su se deklarisali za svoju samoživost. Pokazalo se da je narodu ispran mozak tom Evropom, i da svako ko kaže svoje iskreno i skeptično mišljenje o EU ima slabe šanse na izborima. Prosto rečeno, Tadićeva priča ima prođu u narodu. Sastavni deo te priče je polarizacija - mi stremimo ka Evropi, oni hoće da nas vrate u 90-te, da nas odvedu u Aziju, u zagrljaj Rusiji itd. Ovaj narod gaji velike simpatije za Rusiju, ali ako pitaš ljude da li bi radije živeli u Moskvi ili Londonu, skoro svi bi rekli u Londonu. Tvrdoglavo i jalovo pljujući po Evropi i SAD, preteći praznom puškom, ti u stvari daješ Tadiću i kliki municiju da te na svakim izborima pokopaju istom pričom. Kad obrneš stvari, kad kažeš da smo i mi za Evropu, da je vlast nesposobna, da bi mi to uradili brže i bolje, i da ćemo da se obračunamo sa kriminalom i korupcijom, onda si im izbio glavni adut iz ruke - "nismo sjajni, ali pogledajte alternativu". Koliko ja razumem tvoj odgovor, ti navijaš da dođu naprednjaci da bi svojim brljotinama dokazali nešto ovom narodu. Vidiš, ja ne smatram da od Srbije treba da ostane ruševina, e da bi stara stranka dokazala ne znam kome da je otcepljeno krilo loše i da su oni bili u pravu. Uostalom do sada je nekoliko stranaka nastalo cepanjem stranaka. Iz DS-a su nastali DSS i LDP, pa ipak nigde nisam video da kao po komandi poslanici izlaze da proklinju čoveka koji je odlučio da ih napusti. Od svih pokvarenih i bednih poteza ove vlasti, nažalost najbednija epizoda srpske demokratije je bilo to proklinjanje roda i poroda. Ja sam za promenu najgore vlasti u istoriji Srbije, a potom za lustraciju i kažnjavanje tvoraca ovog sunovrata. Ti si izgleda više naklonjen politici kulta ličnosti. Kako god, bez jakog SNS nema smene dosmanlija, i tu ne pomaže ni proklinjanje, ni priče o lažnoj opoziciji i nepostojećoj stranci. Manite se toga, time samo pokazujete nezrelost.

112 sreda, 03 februar 2010 12:33 Goran Jevtović
@ brm

Obrni, okreni, iako mi nije stalo da budem u pravu, biće da je tako.
Bez obzira iz kog ugla analiziramo našu istoriju, doći ćemo do skoro istog zaključka - za sve što nam se loše dešavalo, krivi smo sami. Lepo kažete "kako da napravimo državu kada naša elita..."
Eto odgovora. Pa čija je elita? Pa naša. Jeli se ona ne retko u istoriji udruživala sa đavolom? Jeste. Činila je to nekada iz neznanja, nekada sa namerom, nekada što mora. Dakle, kada god su pravili izlete u politici suprotne logici, "pravoslavlju", utemeljenim nacionalnim interesima, mi smo stradali i gubili "državu". Naravno, svemu tome prethodila je ona gomila "otrova" o kojoj nam tako lepo priča Vladika - gordost, samoljublje, srebroljublje, suštinsko udaljavanje od Boga, i to je to...
Da ne ostavim pogrešan utisak - o "antihristu" kao neprijatelju pravoslavnih naroda, koji se još u prvom milenijumu odomaćio u Evropi i širom sveta, ne želim ni da pričam. On je nepijatelj, sa njim se moramo boriti, žestoko. Mora se razobličavati a ne sa njim koketirati i stupati u nečasne saveze kao što je EU, NATO, ekumenizam, globalizacija i mnogo toga drugog.
Naravno, nisam nikakav demagog. I sam sam se protivu tog đavola neposredno borio. Dakle, oči u oči i sa puškom, u ratu 98/99 na Kosmetu.
Napisah, i valjda ostadoh živ.

113 sreda, 03 februar 2010 13:47 VH@jututunac
I ja bih sa vama.A cije cete drzavljanstvo uzeti?

114 sreda, 03 februar 2010 13:57 Dragan
Rezolucija o Srebrenici mora biti doneta pre popisa u BiH. Razlog je jasan, priče o broju žrtava će se tada raspasti kao mehur od sapunice, ali koga će to tada zanimati. Rezolucija je doneta, Srbi su priznali da je počinjen genocid u njihovo ime i kraj.
Sami smo sebi iskopali jamu do čije nas je ivice sada dovela "demokratska", proevropska vlast. Sada se samo čeka završni udarac, ali ovaj put ne maljem već Rezolucijom o Srebrenici.
Mi smo to i zaslužili, jer nam se sve to pripremalo pred našim očima i to javno. Laž, na koju smo svesno pristali, da će bolji život doći ako ispručimo kompletno vojno i državno rukovodstvo u Hag. Ili laž de ćemo biti na korako od ulaska u EU ako zaboravimo svoje žrtve, i one sa početka dvadesetog veka, i one sa kraja dvadesetog veka, sada nam se svom silinom razbila o glavu.
Ako Tadić uspe da prgura svoj plan, dugme za uništenje bilo kakvog ugleda koji Srbi kao narod još uvek uživaju biće uključeno.

115 sreda, 03 februar 2010 14:08 Peter RV@Komentaristima
Od nekih sto dvadeset komentara jedva nekih desetak se drze teme Djordja Vukadinovica. Nasa kultura diskusije nije dostigla visoki stepen savrsenstva.

116 sreda, 03 februar 2010 14:51 brm
@ Goran Jevtović
ovo što sad napisaste mogao bih i sam da potpišem (slažem se u potpunosti)...ali opet se vraćamo na isto- ja smatam da nema opstanka naroda bez opstanka- postanka (stvar procene) srpske nacionalne države, a vi to (državu i narrod) nekakko razdvajate..opstaju neki narodi (Kurdi, Romi, Baski..) i bez države ali im je jako loše - blago rečeno

117 sreda, 03 februar 2010 15:38 kanjoš
@goran jevtović,Bez obzira iz kog ugla analiziramo našu istoriju, doći ćemo do skoro istog zaključka - za sve što nam se loše dešavalo, krivi smo sami...nije u redu da ulazim u diskusiju ali bih htio da pojasnim vaše pisanje: DA LI SMO MI KRIVI ili je to (po stevi n.) VOLjA BOŽJA!? Jedno drugo isključuje pa bi dobro bilo da mi kažete na šta ste mislili!

Komentari čitalaca                                                                       >> POŠALJITE SVOJ KOMENTAR <<
INTERNET NOVINE SERBSKE ne odgovaraju za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije INTERNET NOVINE SERBSKE.

profesor   (24.77.135***) 10190
   21/3/2010 03:34:28
Veoma lepo i zabavno.brCitajuci ove komentare ne preostaje mi nista drugo nego da se i sam pridrzim ovim slepim mudrolijama.brUz cenjeno postovanje svih koji su ovde pisali evo i mojih mudrosti ako one piju vodu.brZlocin je ako ubijete jednog coveka a statistika ako ubijete hiljade.brEtnicke drzave nikada vise nece postojati.brIstorija je za pametne uciteljica pogresaka, a ne vodilja u buducnost.brGenocid - ako ubijete jednog coveka,kao da ste pobili celo covecanstvo.brNarodi koji svoja pokolenja podizu na lazima - velicanju istorijskih dogadjaja, - neminovno moraju propasti.brBozija kazna - istrebit ce mo sami sebe jer se boga ne bojimo.brNa kraju svima i meni sstihovi od Bore Corbe "Za ideale ginu budale"brPrevaspitajmo sami sebe u ime nase buducnosti, a sto je bilo prekrice zemlja i odneti voda.br
10190
izmedju
INFO
objavljeno Objavljeno
    9/2/2010
autor Autor
    Đorđe Vukadinović
izvor Izvor
    www.nspm.rs

Komentari čitalaca

stampa Verzija za štampu
posalji Pošaljite članak

cirilica Ћирилична верзија (beta)

arhiva Arhiva
Srbija rss
<- prethodni članak
     naredni članak ->
Bookmark and Share
OD ISTOG AUTORA

POSLEDNJIH 10 NASLOVA

APARTMANI RAKOČApartmani Rakoč sa 4*,
a kvalitet za 5*
Malesevici
Imovina.net
Kosovo-Metohija
Srpska analitika
Srpska politika
Novine Toronto
Delovi za prese i balirke
Izmedju
Eliksir zdravstvena nega
- kućna nega za stare, bolesne i usamljene osobe
- produženo lečenje i oporavak nakon bolničkog lečenja
- vođenje kompletnog domaćinstva i pomoć u kući
- dnevna, noćna i 24-oro časovna dežurstva u Beogradu
- 24-oro časovna dežurstva na teritoriji cele Srbije
Tel-Viber-Whats-app
+381 63 233-220
zdravstvenanega@eliksir.co.rs
Mladeži | Podmlađivanje | Bradavice | Hijaluron | Poliklinika Diva
Proteini | Keatin | Aminokiseline | Dodatak ishrani |  Power and Fit
Nova Srpska Dijaspora
Powered by: < Linkmedia >
RSS

Web Stats
ISSN 1452-3922 | © 2001-2012
Srpska Dijaspora