INTERNET NOVINE SERBSKE
ARHIVA VESTI
dot

Amerika

dot

Australija

dot

Austrija

dot

Beneluks

dot

Velika Britanija

dot

Kanada

dot

Nemačka

dot

Republika Srpska

dot

Švajcarska

dot

Skandinavija

dot

Srbija

dot

Susedne zemlje

dot

Francuska

dot

Ministarstvo za dijasporu

dot

Dijaspora i Kosovo i Metohija

dot

Naši u svetu

dot

Priče serbske

dot

Mala srpska biblioteka

dot

Projekti i ideje

dot

Humanost

dot

Pisma čitalaca

dot

Feljton

dot

Magazin

dot

Narodne umotvorine

dot

Putopisi

dot

Video galerija

dot

Vodič do otadžbine

dot

Bilo nekada...

dot

Komentari srpski

dot

Izvrnute vesti

dot

Heroji današnje Srbije


Za webmastere
Naše vesti
na Vašem blogu ili sajtu

INFO
Trenutno članaka: 16771


Hvala na poverenju!

Kontakt

Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu
Spona
Centar za dijasporu
vline

Alkohol i jetra

Što se cešce pije "u zdravlje" - ono je ugroženije! Alkohol i alkoholizam su pretnja citavom organizmu - na prvom mestu centralnom i perifernom nervnom sistemu a potom i jetri. Od onih koji piju redovno i dugo, 20 odsto ce oboleti od ciroze jetre. Posle koliko vremena se to može dogoditi i na koji nacin alkohol oštecuje jetru i ugrožava život onog ko pije, objašnjava prof. dr Branka Dapcevic, nacelnik Centra za gastroenterologiju KBC Zvezdara:

- Jetra je organ koji ima veoma važnu ulogu u metabolizmu i detoksikaciji ("cišcenju") organizma od razlicitih štetnih materija i lekova, pa je zato prva na udaru i kad je rec o dejstvu alkohola na organizam. Pošto ucestvuje i u sintezi materija koje su veoma bitne za život, razumljivo je da su zdravlje i život ugroženi upravo u direktnoj srazmeri sa oštecenjem ovog organa.

Sastavni deo druženja

U Evropi i Americi, objašnjava hepatolog, gde je alkohol postao sastavni deo socijalnih kontakata, on je i najcešci uzrok hronicnih oboljenja jetre. Evo zašto: 90 odsto asorbovanog alkohola metaboliše se u jetri (enzimi tipa alkohol dehidrogenaze), gde se stvara acetaldehid, metabolit alkohola. On je veoma štetan za celije jetre, jer u njima najpre izaziva procese zapaljenja i oštecenja a onda i uništenja. Acetaldehid izaziva i oksidativni stres celija, uz stvaranje štetnih, toksicnih radikala.

Alkohol je uzrocnik i razlaganja perifernog masnog tkiva sa povecanim nakupljanjem i taloženjem masti u jetri, usled kojeg nastaje takozvana "masna jetra", koja predstavlja prvu stepenicu oštecenja alkoholom. Ono može da bude benigno i da prode bez posledica, pod uslovom da se, uz dodatnu terapiju i savete, apstinira od alkohola.

- Ukoliko, pak, nastane alkoholni hepatitis, njegovo lecenje zahteva veoma ozbiljan pristup zbog opasnosti da vremenom prede u cirozu. Ciroza predstavlja sliku hronicne organske i funkcionalne bolesti, koju karakteriše pojava fibroznog, ožiljnog procesa na racun oštecenih i uništenih celija jetre. Proces nastanka alkoholne ciroze obicno traje deset i više godina.

Opasno je, prema recima strucnjaka, i to što ciroza u prvih nekoliko godina ne mora da pokazuje jasne klinicke simptome, pa pacijent nastavlja da pije. Potom nastaju komplikacije koje ugrožavaju život. Simptomi popuštanja funkcija jetre su: patološki zamor, propadanje mišicne mase, žuckasta boja lica, krvarenje iz nosa ili iz desni...

Blagotvorno dejstvo cicka

- Koja kolicina alkohola bi bila "bezbedna" po organizam, teško je sasvim precizno reci, jer alkohol ne deluje podjednako na svakog. Ne deluje isto ni na oba pola. Ženama je "dozvoljeno" znatno manje alkohola zbog njihove manje telesne mase i defektnijih enzima. Za alkohol su vezane mnoge zablude. Jedna od njih je i da je pivo hrana a vino lek. Ono što je veoma bitno jeste kolicina unetog alkohola i dužina "staža" u picu. Kriticna i rizicna za stvaranje ciroze je kolicina od 160 gr alkohola na dan u periodu od desetak godina (viski od 0,3 = 10 gr alkohola ili 1 dl vina ili 250 ml piva).

Mere predostrožnosti su: kontrola unošenja alkohola, pravovremena procena eventualnog oštecenja jetre i, ako je potrebno, potpuna apstinencija. U slucaju alkoholnog oštecenja jetre, važan je i dobar kalorijski i proteinski unos hrane bogate vitaminima C i E, koji su antioksidansi.

Inace, u vreme slava i proslava, i oni sasvim zdravi bi trebalo da piju umereno, uz obavezne nedeljne i mesecne pauze u konzumiranju alkohola, kako bi se jetra regenerisala i oporavila.

Onima ciji posao nalaže svakodnevno pijuckanje, uz obilne poslovne ruckove - a zna se da gojaznost u kombinaciji sa alkoholom i lekovima i te kako oštecuje jetru - preporucuje se uzimanje hepatoprotektiva. To su zaštitni preparati na bazi prirodnih materija i biljaka sa izuzetno povoljnim dejstvom na jetru.

Zanimljivo je da se najsavremenija saznanja o ovim preparatima, objavljena u septembarskom broju casopisa "Hepatology", poklapaju sa onim što je bilo poznato još u anticko doba. Recimo biljka badelj, cicak ili sikavica, iz koje se izdvaja silimarin, supstanca sa izrazitim regenerativnim i antioksidantnim svojstvom, još tada je uspešno korišcena za lecenje žutice i drugih oboljenja jetre. Naravno, anticki svet nije znao da u sastav silimarina ulaze cetiri flavonoida, koji su biološki veoma aktivne supstance, ali je uocen blagotvorni efekat badelja. Silimarin, prema današnjim saznanjima, ima i anticirogeni i antifibrozni efekat, pa ga lekari svuda u svetu preporucuju kao pomocno lekovito sredstvo u svim slucajevima oštecenja jetre - od najlakših do najtežih, izazvanih lekovima, virusima, otrovnim gljivama, hemijskim materijama ili alkoholom.

Zato, kad sledeci put podignete cašu, sa željom da je ispijete u zdravlje, setite se šta sve možete uciniti da vas to ne dovede upravo u - bolest. Umerenost u jelu i picu, uz redovne lekarske kontrole i neki od zaštitnih preparata - stvar su izbora.

Komentari čitalaca                                                                       >> POŠALJITE SVOJ KOMENTAR <<
INTERNET NOVINE SERBSKE ne odgovaraju za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije INTERNET NOVINE SERBSKE.

Goran   (62.224.134.***) 19079
   2/3/2013 04:04:34
Drago mi je,sto postojite.Clanak vam je izuzetno poucan i dobar.Nastavite i topao pozdrav!
19079
izmedju
INFO
objavljeno Objavljeno
    17/2/2002
autor Autor
    N. Orlic
izvor Izvor
    Politika

Komentari čitalaca

stampa Verzija za štampu
posalji Pošaljite članak

cirilica Ћирилична верзија (beta)

arhiva Arhiva
Zdravlje rss
<- prethodni članak
     naredni članak ->
Bookmark and Share
OD ISTOG AUTORA

POSLEDNJIH 10 NASLOVA

APARTMANI RAKOČApartmani Rakoč sa 4*,
a kvalitet za 5*
Malesevici
Imovina.net
Kosovo-Metohija
Srpska analitika
Srpska politika
Novine Toronto
Delovi za prese i balirke
Izmedju
Eliksir zdravstvena nega
- kućna nega za stare, bolesne i usamljene osobe
- produženo lečenje i oporavak nakon bolničkog lečenja
- vođenje kompletnog domaćinstva i pomoć u kući
- dnevna, noćna i 24-oro časovna dežurstva u Beogradu
- 24-oro časovna dežurstva na teritoriji cele Srbije
Tel-Viber-Whats-app
+381 63 233-220
zdravstvenanega@eliksir.co.rs
Mladeži | Podmlađivanje | Bradavice | Hijaluron | Poliklinika Diva
Proteini | Keatin | Aminokiseline | Dodatak ishrani |  Power and Fit
Nova Srpska Dijaspora
Powered by: < Linkmedia >
RSS

Web Stats
ISSN 1452-3922 | © 2001-2012
Srpska Dijaspora