INTERNET NOVINE SERBSKE
ARHIVA VESTI
dot

Amerika

dot

Australija

dot

Austrija

dot

Beneluks

dot

Velika Britanija

dot

Kanada

dot

Nemačka

dot

Republika Srpska

dot

Švajcarska

dot

Skandinavija

dot

Srbija

dot

Susedne zemlje

dot

Francuska

dot

Ministarstvo za dijasporu

dot

Dijaspora i Kosovo i Metohija

dot

Naši u svetu

dot

Priče serbske

dot

Mala srpska biblioteka

dot

Projekti i ideje

dot

Humanost

dot

Pisma čitalaca

dot

Feljton

dot

Magazin

dot

Narodne umotvorine

dot

Putopisi

dot

Video galerija

dot

Vodič do otadžbine

dot

Bilo nekada...

dot

Komentari srpski

dot

Izvrnute vesti

dot

Heroji današnje Srbije


Za webmastere
Naše vesti
na Vašem blogu ili sajtu

INFO
Trenutno članaka: 16771


Hvala na poverenju!

Kontakt

Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu
Spona
Centar za dijasporu
vline

POREKLO SRPSKIH PORODICA I PREZIMENA

POREKLO SRPSKIH PORODICA I PREZIMENA
Baveljić

Gospodin Mirko Baveljić iz Niona, u Švajcarskoj, zainteresovan je za što više podataka o svome poreklu. O tome malo zna, ali smatra da je ovo prezime vrlo retko, ali ima nekoliko porodica u selu Sitnica, zaselak Stražice, u trouglu Banjaluka - Mrkonjić Grad - Ključ.
Čuo je nekoliko priča o svom poreklu - od nekog profesora istorije da su "potomci Sv. Save", da su "od Čeva u Crnoj Gori" i da su se prezivali Đukanović ili da su prezime dobili od glagola zabaviti se... Slava Baveljića je Đurđevdan.
Piše da postoje i Bavelići, ali su svi poreklom iz Sitnice, u Bosni.
Prvo da razjasnimo verziju o sv. Savi kao pretku Baveljića. To mora da je bio neki "mnogo jak" profesor istorije kad je mogao da tvrdi tako nešto, jer se zna da se on veoma mlad zamonašio i kao monah umro.
Među srpskim prezimenima u Bosni, već krajem 19. i početkom 20. veka nalazi se prezime Baveljić, ali i Bavelja. Obe porodice slave Đurđevdan i obe su na području Banjaluka - Ključ - Mrkonjić Grad, koje i čitalac navodi. Bavelje su u parohiji Medna Gornja, Gerzovo, a Baveljići u Stražicama, kod Ključa, kao i porodica g. Mirka.
Uvidom u literaturu o susednim geo i etnografskim oblastima ustanovili smo da ovog prezimena nema ni u udaljenijim oblastima odakle su dolazili naseljenici u zapadnu Bosnu. Znači da su Baveljići prezime dobili tek posle doseljavanja, po nekom toponimu ili od nadimka.
Postojao je nadimak Bava, nepotvrđen u zapisima, možda od glagola baviti se, u značenju zadržavati se, kojem je pridodat nastavak -elja. Tako imamo Bava-Bavelja, kao u slučaju star-starkelja.
Inače, na Glasincu su nastanjeni Konjokradi-Pajići poreklom iz Drobnjaka kojih je bilo i u Sajicama, Pariževićima, Čitlucima i Vidrićima. Oni slave Savindan, a prislužuju Đurđevdan, plemensku drobnjačku slavu. Neki slave i obrnuto, a neki slave samo Đurđevdan. Tako dolazimo do indirektnog objašnjenja predanja da su Baveljići "potomci sv. Save". Naime, oni se ne samo slavili, već i gajili kult ovog svetitelja jer su vodili poreklo iz nemanjićkih naslednih zemalja, iz Hercegovine.


Balšić

Inž. Dragana Balšića, iz Kraljeva, interesuje iz kojih izvora može da nađe "odakle su se Balšići doselili u okolinu Bijelog Polja". U selu Pećarsko, kod Bijelog Polja, sa slavom Sveti Nikola, poreklom su od Koste (1730), ali su se neki od njih, između1815-1820. godine preselili na Pešter, u selo Buđevo, i slave Lazarevu Subotu, Cveti.
Navodi predanje da su nekad bili čuvari Pećke patrijaršije i da je selo Pećarsko možda nazvano po doseljenicima iz Peći? Pita kako da otkrije šta je bilo i gde su Balšići bili pre Bijelog Polja.
Deda po ocu g. Dragana, rođen je u selu Buđevo na Pešterskoj visoravni pa se, posle prvog rata u kome je učestvovao, iz Makedonije, iz mesta Negotino na Vardaru, gde je posle rata neko vreme ostao kao žandarm, doselio u Kraljevo i ovde radio u policiji. Iz Makedonije je doveo i suprugu, babu našeg čitaoca.
U oblasti Donjeg Ibra postoje dve grane srodnih Balšića koji slave istu krsnu slavu Lazarevu Subotu ili Lazarevdan. Jedni, u selu Vrba, doselili su seiz sela Dragosinci u istoj oblasti, a drugi, u spomenutim Dragosincima, u koje su došli iz Buđeva na Pešteru i iz Pećarske u Bihoru. Tako je nastalo i njihovo sekundarno prezime - Pećarani.
Tragom ovih Balšića u Buđevu i Pećarskoj u Bihoru, pronašli smo još neke interesantne tragove njihovog porekla. Naime, u Pećarskoj ih u drugoj polovini 20. veka više nije bilo, izuzev u Vrhu, gde su došli iz susednog zaseoka Glavače. Slave Sv. Nikolu. NJihov predak je došao kao sveštenik na crkveno imanje iz Pećarske da opslužuje crkvu u Podvrhu.
Balšići u Glavaču su, dakle, iz svešteničke porodice koja je davala sveštena lica za čitav ovaj kraj. Milisav Lutovac, u knjizi "Bihor i Korita", kaže da su od ovih Balšića i oni u Mokrom Lugu, u istoj oblasti, i oni u Sjenici. NJihovi rođaci su i Popovići u Pećarskoj.
Prezime Balšić, po predanju, potiče od čuvene vlastelinske porodice Balšić iz Zete. Koliko u tome ima istine vredelo bi istraživati, jer tragova za to ima na pretek. Za sada samo možemo da kažemo da su u ovom kraju Bihora veoma stari naseljenici, mada ne i starosedeoci.


Vukadinović

Iz Kačareva, kod Pančeva, Siniša Vukadinović želi da sazna što više o svojim korenima. Piše da potiču iz sela Tromeđe kod Kumanova, u Makedoniji, gde ih i danas ima. NJegov otac se rodio u Trgovištu kod Vranja. Slave Sv. Jovana Krstitelja, 20. januara. Najdalji predak čije ime znaju je njegov pradeda Peša.
Pre mesec i po dana, 26. maja, u odgovoru gđi Mariji iz Hamburga, pisali smo Vukadinovićima iz Bosne, iz okoline Dervente.
Između ostalog da su, kao pravoslavni Srbi, zabeleženi u mnogim parohijama i sa nekoliko slava, a oni koji Sv. Jovana Krstitelja u parohijama Gradina i Šljivno kod Banjaluke, Draksenić kod Dubice i Mašići-Romanovci kod Gradiške.
Vukadinovića, prirodno, ima i u raznim krajevima u Srbiji, od Metohije i Kosova, preko Pomoravlja, Podrinja, Šumadije, Posavine, Podunavlja, do Srema, Bačke i Banata, oblasti koje su vekovima naseljavane i iz dinarskog područja. To važi i za široki pojas austrijske Vojne granice severno i severozapadno od Like.
Prema Radoslavu Grujiću, Vukadinovići su na prostoru Ličko-krbavske županije, početkom Prvog svetskog rata, evidentirani u Brlogu i u Korenici i u devet sela u njenoj okolini. Pola veka kasnije, Milan Radeka u "Karlovačkom vladičanstvu" navodi da Vukadinovići u Lici, Baniji, Kordunu, Krbavi i ostalim oblastima ove eparhije slave Sv. Kirijaka Odšelnika i Sv. Jovana.
G. Siniša piše da je koristio knjigu Miljanića "Prezimena u Crnoj Gori", ali ni s njom nije daleko odmakao u istraživanju...
Uvažavajući ogromni i pošteni trud Akima Miljanića koji je započeo i obavio najveći sakupljački deo posla oko pripremanja knjige o prezimenima u Crnoj Gori, i njegovog sinovca Miljana koji je njegov rad priveo kraju, moramo istaći da oni nisu ni imali ambicija da stvaraju naučni rad pa im ne možemo zameriti što nisu navodili krsne slave porodica i njihovu veroispovest i što su Crnu Goru predstavljali u savremenim granicama. Zbog toga g. Siniša i nije našao "trag" za kojim je tragao.
Da podsetimo da se srpsko stanovništvo iz zapadnih krajeva - od Crne Gore, Hercegovine, Bosne - još pre Prvog svetskog rata spontano naseljavalo najpre u oslobođene krajeve na jugu Srbije, a onda i na Kosovo i u Metohiju i u današnju Makedoniju, nekad Staru Srbiju. Posle Prvog svetskog rata, naseljavanje ovih oblasti je nastavljeno i planski sa granica Slovenije na severu, i obronaka Karpata na severoistoku. Znači, pojava Vukadinovića ne treba da iznenađuje do Trgovišta kod Vranja.
Možda su prethodno boravili i južnije, ali je izvesno da se tamo doprli iz bratstva Bandića, plemena Komana, iz ranijeg jezgra stare Crne Gore, Katunske nahije. Jovan Erdeljanović u "Staroj Crnoj Gori" kaže da ovi Bandići slave upravo Jovanjdan, a jedna od njihovih familija su i Vukadinovići.
U svakom slučaju, bez dvoumljenja možemo reći da je ovo prezime izvorno srpsko, pri tom i prilično često, što potvrđuje i njegova osnova - lično ime Vukadin. Ovo ime, kao i Vuk, Vukota i slična, mada su prethrišćanska, paganska, dopušta samo pravoslavna crkva, dok ih katolička ne odobrava, a muslimani, kao izrazito srpska - uopšte ne koriste.


Vukša

Posle višestruke elektronske prepiske sa g. Vukšom iz obližnjeg mesta kod Pančeva i pošto nam je opisao istorijat koji mu je poznat, tome možemo da dodamo još samo ovo:
Među srpskim prezimenima u Bosni, prema literaturi koja je nama dostupna, bilo je porodica sa prezimenom Vukša sa slavom Đurđevdan u Agićima kod Dubice, Vrtočama kod Bihaća i Starom Majdanu kod Sanskog Mosta.
Petar Rađenović beleži, da su već od početka 19. veka u Vrtočama u Bjelajskom Polju živele četiri porodice sa prezimenom Vukša. Slavile su Đurđevdan i kaže da su se zbog nekakve pobune doselili u Bosnu iz Dobrosela u Lici.
U daljim istraživanjima susednih oblasti, jer nam je dobro poznato da su, usled promena političkih prilika, bila česta seljakanja iz Bosne i Dalmacije u Liku i nazad, doživeli smo i sami nemalo iznenađenje. Hrvatski izvori za stanovništvo Like nedvosmisleno su nas uputili na činjenicu da su Vukše-Vukšići, Vukušići i Vukčići ista familija. Ova familija je u različitim istorijskim prilikama i mestima i istorijskim dokumentima i zapisima dobijala duži ili kraći oblik prezimena, ne menjajući njegovo suštinsko, korensko značenje - nastalo, inače, kao hipokoristik Vlkša/Vukša, od starog srpskog imena Vlk odnosno Vuk.
Tako, u Grujićevom "Plemenskom rječniku ličko-krbavske županije", kod prezimena Vukša stoji da su pred Prvi svetski rat bili nastanjeni u Brotnju (Srb), Dobroselu (Lapac) i odmah upućuje na prezimena Vukšić i Vukušić.
Kod Stj. Pavičića nailazimo na Vukšiće još u predtursko doba na prostoru Buške (Bužimske) župe koja se u istorijskim izvorima javlja od XI stoleća, sa centrom Potornjan (Pod tornjem) ili Bužimom. Veća mesta Hoteš (Oteš) i Ostrovica pripadala su Frankopanima do turskih osvajanja u 16. veku.
Ova digresija je utoliko opravdana što će uslediti moguća veza sa oblašću stare Raške, prvobitne postojbine Vukša i Vukšića (Vukušića), a možda i Vukčića. U Srbiji, u Podibru i Gokčanici, postoje samo toponimi koji podsećaju na Vuk(u)šiće. Selo Vukušica zapisano je kao takvo u haračkim spiskovima još 1818. godine, a kao zaselak Vukušica u selu Otrocima, sela koja su relativno skoro naseljena na starim opustelim selištima koja je naselio neki drugi svet. Pored njih postoje i toponimi Vukušićka (Bačevačka) Glavica za brdo u Vukušici i Vukušićke Kolibe za livade u Meljanici u istom kraju.
Smatramo, prema tome, da su i Vukše (Vukšići, Vukušići), poreklom iz Raške oblasti koje su se, kao i druge brojne porodice, od 14. i 15. veka, naselile u Liku i zapadnu Bosnu.
A podudarnost toponima samo u Bužimskoj župi i dalje, sa onima u Podibru i Gokčanici, pa i drugim krajevima srednjovekovne Srbije sigurno nije slučajna; tako se javljaju: Ostrovica, Gvozdac, mesto Postenje (Ras-Postenje u samom srednjovekovnom gradu Rasu i u Bužimskoj župi), Popina, Gračac, Dunjića potok u obe navedene oblasti i slično.
U Bjelopavlićima su Vukšići u Martinićima od Bubića, koga ubije Ivan-beg zbog zemlje koju na prevaru kupi: od njega su, po predanju, sinovi: Radelja, Vukša, Erak i Raslav. Predanje rodonačelnika Bubu smešta u vreme Ivana Crnojevića.
Na kraju još mali ispravak ili novi podatak: selo Parčići pripada opštini Benkovac ali ne isključujemo mogućnost ranije drugačije administrativne pripadnosti ...


Tampolja

Iz Australije nam se, elektronskom poštom, takođe veoma opširno, javio i g. Momčilo Tampolja, rodom od Benkovca. Između ostalog navodi da sve Tampolje slave Sv. Kozmu i Damjana.
Proverili smo sve naše izvore i ustanovili sledeće: Tampolja, kao porodica koje su bar nekoliko generacija provele u nekom mestu - nema ni u BJR Makedoniji, ni u čitavoj Srbiji (s pokrajinama), ni u Crnoj Gori, Hercegovini i Bosni, čak ni potomaka "legendarnog" Todora!
Tampolja je bilo, prema "Leksiku prezimena SR Hrvatske", šezdesetih godina, a valjda i do "Oluje", 1995. godine (bez oznake vere i nacionalnosti) u ovoj bivšoj "YU-republici", zaista jedino u naseljima: Islam Grčki i Smilčić u opštini Benkovac, u Zagrebu i Šarengradu kod Osijeka. Brgud se ne spominje jer je, verovatno, popisno tretiran kao deo nekog od dva benkovačka sela. I još jedno iznenađenje: zabeleženo je i prezime Tampelja - u Svinjarevcima kod Vukovara!
U Bosni smo, međutim, na Glasincu, pronašli da se grubo cepane daske stočarske kolibe nazivaju "tampalje" ili "tampalji" (?) - naime, nije bio sasvim siguran nijedan od naših najvećih etnologa, prof. Milenko S. Filipović! Preostaje, dakle, da tražimo poreklo ove reči koja bi morala da bude ključ "misterije" ...


Etnolozima napišite sve o sebi

Poštovani čitaoci,
ako želite da naši etnolozi izuče i otkriju poreklo vašeg prezimena i vaše porodice, potrebno je da im precizno napišete osnovne podatke o sebi i svojim precima.
U pismu redakciji "Vesti", napišite lične podatke i adresu, sve što znate o svojojoj porodici - o roditeljima i njihovim precima, odakle su, šta su bili po zanimanju i gde su ranije živeli, kao i gde živi rodbina vaših starih.
Obavezno je da navedete porodičnu slavu, kao i to da li je menjana - i zašto, ako to znate. Napišite i gde sve ima porodica sa istim prezimenom, bilo da jeste ili niste s njima u srodstvu.
Poželjno je, znači, da navedete što više podataka o svojim precima, uključujući porodična predanja.
Napišite i internet-adresu, ako je imate. Možda će etnolozima hteti da vas pitaju za još neki podatak, pa će elektronska veza ubrzati njihov rad na odgovoru na vaša pitanja.
Komentari čitalaca                                                                       >> POŠALJITE SVOJ KOMENTAR <<
INTERNET NOVINE SERBSKE ne odgovaraju za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije INTERNET NOVINE SERBSKE.

Srdjan   (91.185.125***) 20279
   27/2/2014 22:02:41
Mozete li da mi kažete bilo šta o poreklu prezimena BOŽIĆ. Znam da mi je deda iz Višnjićeva blizu granice sa BIH a da su se tamo ali ne zna se tacno kad preselili iz BIH.
20279
Kristina   (89.205.43***) 19501
   27/6/2013 01:51:02
Htela bih da saznam nesto vise o poreklu i prezimenu JAZAĐIĆ, otac mi je rodjen u Skoplju u sela Banjane na Skopskoj Crnoj Gori kao sin Ilije JAZAĐIĆ koji je rodjen isto tamo.Moj pradeda zvao se Nikola JAZAĐIĆ, koji u rat je poginuo i sahranjen je u Grckoj, ne znam gde tacno. T.j niko ne zna gde tacno. Njegov tata ili moj prapradeda zvao se Kosta, kao sto znam svi su rodjeni na Skopskoj Crnoj Gori u selo Banjane.Krsna slava nam je ostala do dana danasnjeg Sveti Nikola, od rodbine nema nas nikuda, sem moj cica koji je promenio svoje prezime u JAZADZIEVSKI i njegove cerke u JAZADZINSKI. I to je sve to se zna. Mnogo bi mi znacilo kad bi ste mi pomogli. Unapred vam hvala.
19501
Darko   (31.223.211.***) 19338
   6/5/2013 12:32:36
Savanovici su poreklom prvi put naseljeni u Krusevu Brdu kada je Savan isao tetki u posetu prolazio je korz to selo i naselio se tude kao siromah i ozenio se imao je 2 sina i msm 5-4 kceri savanovice iz tog sela zovu vuci zato sto je savan prosio sa vuciom kozom kako je radio nabavio je 2 vola koja je mjenjao za zemlju i uskoro korz njegove naslednike savanovici su postajali sve bogatiji u tome selu i tako su oni bez imalo zemlje postali veliki i bogati narod
19338
Djuro Josipovic   (94.250.32.***) 18985
   10/2/2013 01:03:37
Ja bih voleo da saznam nesto vise o poreklu moje porodice. Prezivam se Josipovic i slavim svetog Arhandjela Mihajla zivimo u selu Brnjica opstina Zivinice blizu Tuzle BiH.Po nekim nasim istrazivanjima doselili smo se iz sela Pjesivac kod Niksica a najstarije koljeno koje ja poznajem je Stanko Josipovic oko 1880 godiste a za dalje cu jos pokusati da istrazim a mozda mi i vi mozete pomoci, Josipovica jos ima i u Zenici i Sarajevu koliko ja znam ali ne slave istu slavu. Moj meil je josipovicdjuro@yahoo.com
18985
andrija copic   (93.86.132.***) 18943
   29/1/2013 20:59:26
dali postoji mogucnost da mi neko odgovori o poreklu copica,poslao sam komentar pre pola godine ako ne i vise,unapred zahvalan
18943
vuksa petar 1958 parčići   (188.2.243***) 18828
   3/1/2013 18:32:19
molim sve koji nešto zvaju o prezimenu vukša gde ih ima odakle su došli i gde saa žive da mi se jave ja sam rođen u parčićima opština benkovac sada kistanje knin od oca srđana majke stevanije rođ stijelja u nuniću
18828
Petar Vukša   (178.223.29***) 18751
   8/12/2012 21:20:22
Sjajno,brSaznao sam više o Prezimenu Vukša. Ja sam iz Parčića (ranije opština Benkovac). U Parčićima je bio zaseoak Vukše (oko dvadesetak kuća).. Sada ima petoro staraijih ljudi. Vukša ima (bilo je; zaseoak) U Karinu, takođe Benkovac). Jedna ili više porodica je živela i u Galovcima (Zadar). Vukša ima i na području Metkovića (katolici) i na području Mostara (kažu zaseoak).brToliko, brSrdačan pozdrav PV
18751
Ivana Stanisavljev   (188.2.51***) 17015
   27/5/2012 20:02:17
Molila bih Vas da mi pomognete oko mog prezimena. Moj deda se rodio u Čurugu, ali mi je pričao da su njegovi došli iz Taraša kod Zrenjanina. Kruzile su dve price, jedna je da smo negde poreklom iz Surdulice, a druga da smo iz okoline Knina gde postoji selo Stanisavljevići. Interesantno je da se svi u mojoj familiji prezivaju Stanisavljev, ali pradedin rodjeni brat je bio brica u Bečeju i prezivao se Stanisavljević. Deda mi se zvao Lazar Stanisavljev, a njegov otac MIlan ,Slava nam je Sveti Nikola, a špicname Burini. Čula sam za nekog svog rodjaka iz Beograda, sli*** Peru Stanisavljev koji poseduje citavu knjigu o nasem poreklu, ali ne mogu da dodjem do njega. Eto, to je ono sto znam. Biću zahvalna na svakoj informaciji. Pozdrav
17015
Добрица   (178.148.195***) 16981
   23/5/2012 00:22:26
Да ли може нешто о пореклу породице Петрић? Веома бих вам био захвалан. doca051@mail.ru
16981
andrija   (77.46.197.***) 16959
   19/5/2012 00:46:32
ja sam vam poslao molbu za poreklo prezimena copic,ali sam zaboravio da ostavim svoj mejl,pa ga sada saljem acopic79@gmail.com,unapred hvala
16959
JELENA ZUPA   (178.223.120.***) 16666
   16/3/2012 20:18:54
Vec sam vas molila za pomoc ali nista.Da li postoji jos koja porodica u Starom Majdanu opstina Sanski Most sa prezimenom Cardaklija pravoslavne vere?Deda mi se zvao Jerotije Cardaklija.Od njegove familije nikog nikad nismo upoznali.Njegova slava jeSveti Stevan.Nasi preci su Petar I Jovan Cardaklija,ljudi od velikog znacaja za Srbiju za vreme prvog srpskog ustanka.Sahranjeni su u Sabornoj crkvi u Beogradu.Molim vas ako imate bilo kakvu informaciju javite mi na e-mail:jelenabekcic72@gmail.com.Unapred hvala
16666
Goran Stanisavljev   (188.2.211.***) 16611
   5/3/2012 13:18:25
Postovani,brInteresujeme poreklo prezimena Stanisavljev konkretno me zanima poreklo moje porodice.brZivim u Zrenjaninu,porodica je rodom iz sela Kumane kraj Zrenjanina put ka Novom Beceju.Slavimo SV,Georgija Pobedonosca Djurdjevdan 6 maj.Spic name ili plemensko ime nam je Andricin i kazu nam da smo najverovatnije dosli u ove krajeve 1690 pod Arsenijem 3 Carnojevicem u seobi,verovatno smo sa severa Kosmeta ili juga Srbije gde ima i sada Stanisavljeva sto nije provereno.Moji preci su od najstarijih:Kuzman/Marija---Mladen/Draginja----Ljubomir(Solunski ratnik)/Zagorka---Nedeljko/Vidosava----Srdjan/Zlata-----pa do mene Goran Stanisavljev.Po muskim precima svi smo Stanisavljev.Neznam dali je precima oduzeto ic na kraju prezimena sto znaci sin na crkveno slovenskom u vreme Marije Terezije.Moj mail je: gstanisa@gmail.com.Bio bih vam izuzetno zahvalan kada biste uspeli da pronadjete moje davne predke i poreklo moje familije.brSrdacan pozdrav! Goran Stanisavljev Petrovgrad.
16611
Nikola   (79.175.104***) 16582
   29/2/2012 19:54:42
molio bih vas za prezime Stojiljkovic iz Golemo selo kod Vranja...od vajkada zive tu unazad bar 7 kolena i bavili su se zemljoradnjombrMolio bih vas da mi pomognete i pisete na stnikolast@yahoo.com
16582
zoran copic   (178.190.74.***) 16526
   19/2/2012 20:31:35
Postovani Andrija,i ja bih zelio da saznam nesto vise o nasem prezimenu.Moji Copici su iz sela Lusici na Manjaci i u tom dijelu Manjace smo jedano od najstarijih rodova.Najstariji predak za koga znamo zvao se Aleksa (rodj. oko 1835);a njegov otac,neznamo mu ime,je dosao iz Like,okolina mjesta Srb.Slavimo Djurdjevdan,mada sam cuo da svi drugi Copici slave Miholjdan,i oni u Lici i na Grmecu(Hasani,Dubovik..koji su takodje porijeklom iz Like).Zasto je slava mijenjana nezna se.Ako neko nesto zna neka pise.Hvala svima
16526
Borislav   (92.241.137.***) 16448
   9/2/2012 15:33:50
Molim Vas da mi, ako ste u mogućnosti, opišete porijeklo mog prezimena SAVANOVIĆ.brMoja porodica je sa Zmijanja, na Manjači kod Banje Luke, selo PAVIĆI.brSlavimo Svetog Jovana (20. januar po novom kalendaru).brOstala prezimena u Pavićima: Grgići, Grujičići, Topići, Mačkići, Kovačevići, Klincovi, Savići, Cvijetići, Stanivukovići, Ilići, Vujinovići, Ćorići, Aljetići,Šipke, Majstorovići, Lukići, Kovačevići.brVolio bih ako bi mogli napisati nešto i o ovim prezimenima. Hvala Vam!
16448
Andrija    (109.92.24.***) 15470
   2/11/2011 09:21:19
hteo bih da saznam nesto vise o poreklu i prezimenu Copic,otac mi rodjen u vojvodini kao sin Jandrije Copica,koji je dosao u vojvodinu posle prvog svetskog rata,inace sa 18 god. je otisao ameriku a nazad se vratio kao dobrovoljac,i ucestvovao je u ratu,gde je i ranjen.Inace deda se rodio i ziveo je u Doljnjoj Suvaji,selo blizu Srba u Lici,znam da je imao rodjenog brata sa koji je i otisao u ameriku,on je medjutim ostao tamo,dok se deda vratio nazad.Krsna slava nam je ostala do dana danasnjeg Miholjdan,od rodbine nas ima jos u apatinu,vidim da ima copica i u bosni,po srbiji jako retko sam sreo nekog sa istim prezimenom.Od rodbine sam saznao za da je u familiji bio i Dusan Copic koji je bio u narodno oslobodilackom pokretu,u tim krajevima ( Lika ),i to sam saznao bio je poznat pod nadimkom Crni Dusan,tako su ga bar po prici prozvale vlasti u hrvatskoj u to vreme,vreme 2 svetskog rata.Mnogo bi mi znacilo kad bi ste mi pomogli,unapred vam hvala.
15470
Radomir D. Rakity   (79.101.228***) 12101
   9/11/2010 16:16:12
DJORDJE, поштовани Ђорђе, било је сељења на запад и пре доласка Турака (нпр. у Цељску грофовију, у далм. залеђе ...) а обрнуто, на исток и за време Турака, преко Босне); било је и спонтаних сеоба као и организованих ... а пресељеник "као пуж кућицу" преноси и топонимију завичаја (Ј. Цвијић). Зашто сумњате, зар лињенице не доказују наше тврдње? Јавите нам се да поразговарамо, rdr_vst@open.telekom.rs , етнолози Ракићи br
12101
JELENA ZUPA   (93.86.143.***) 12096
   8/11/2010 22:12:54
Interesuje me da li postoji jos neka porodica sa prezimenom Cardaklija u Starom Majdanu?Ono sto ja znam je to da je moj deda iz tog mesta a od familije apsolutno nikada nikog nisam videla niti moj otac.Deda mi se zvao Jerotije Cardaklija.
12096
Marko   (109.245.109.***) 11819
   16/10/2010 17:31:02
Interesuje me o poreklu porodice Medojevic?
11819
djordje   (93.86.115.***) 11684
   5/10/2010 15:06:31
Ја бих био опрезан, када доводим у везу топониме из Србије са топонимима у данашњој Хрватско (Грачац, Попина) - у контексту презимена Вукша. Јесу ли Срби прије бјежали са запада на исток (пред Римљанима) или са истока на запад (пред Турцима)?
11684
Radmila   (93.86.76***) 10769
   8/6/2010 13:53:35
Pošto vidim da nisam došla na red...napravila sam svoju lozu...sad sama izučavam etimologiju...imam neke stare ljude koji o tome pišu veoma stručno, široko i pismeno...hvala na ne saradnji.
10769
Милан   (109.93.224.***) 10758
   7/6/2010 12:23:04
Деда ми је пореклом из Босне. Био херој за време Турака. Стицајем околности морао је да пребегне за Србију. Презиме - Лончаревић, крсна слава нам је Ђурђевдан. Интересује ме порекло презимена од кад тачно почиње, колико је старо.
10758
Momčilo   (79.101.56***) 10527
   7/5/2010 12:54:00
Zanima me poreklo prezimena Malešević. Kod Sitnice ih ima na tri lokaliteta. U Stražicama, Okruglici i Čađavici. Moji su iz Stražica, Krsna slava Nikoljdan.
10527
Jandrija B.    (77.46.217***) 10236
   28/3/2010 08:20:55
МИРИ и осталим: упутства су дата у самим прилозима само треба пажљивије читати! Ј.
10236
Mira   (93.86.67.***) 9564
   25/1/2010 09:25:59
Interesuje me na koji mejl da pošaljem podatke,koje znam o porodici Ćorović,da bih saznala nešto više o prezimenu i poreklu moje porodice?
9564
Radmila   (93.87.251***) 9550
   24/1/2010 01:33:13
Moje prezime je Šijan .Interesuje me poreklo očeve loze koja koliko ja znam , a nedovoljno potiče iz Like ??? Mada postoje neki glasovi o selidbi možda iz Užica još za vreme velike seobe Čarnojevića??? Moj otac je rođen uz put ka Slavoniji 1947. gde su neko vreme živeli pa se opet vraćali u Liku sve do kolonizacije 1948 .kada su stigli u Vojvodinu. Deda Milan Šijan je živeo u Lici u mestu Dubovik sa mojom bakom Milkom Budimir čije poreklo me takođe interesuje.O baki znam da je bila vredna i hrabra ali jedini podatak koji imam je da je stogodišnja kuma sa Sejom Ćopić , majkom Branka Ćopića iz sela Hašar. Deda je bio borac i kolonizacijom 1948. godine je došao u Futog (okolina Novog Sada) tu je radio kao partijski član na dodeli kuća doseljenicima. Naša slava je Sabor Svetog Arhangela Mihaila 21. novembar. Molim vas ako imate tačne informacije o poreklu mog prezimena i plemena Šijan pišite mi na adresu: artinfuzija@gmail.com
9550
bencuz   (77.117.175.***) 9362
   30/12/2009 00:31:05
interesuje me porijeklo prezimena bencuz i korjen prezimena,djeda mi je iz kotor varosa u bosni,prezimena bencuz ima i u skender vakufu dansnjem knezevu takodje u bosni dosta ga ima i u hrvackoj,hvala
9362
Mile Radovic   (91.59.91.***) 9232
   13/12/2009 08:49:58
Molio bih podatke o poreklu prezimena RADOVIC.Moji zive u HR KORDUN opcina Karlovac.Otac Milan zivi sam ostali su pokojni.Slavu slavimo SVETI NIKOLA tu slavu su slavili i nasi preci kako je meni poznato.Duboko zahvalan za sve informacije.M.Radovic@t-online.de
9232
Ninic Aleksandar   (82.113.106***) 9119
   24/11/2009 12:48:10
Interesuje me poreklo prezimena Ninic.Slavimo Sv. Jovana 19.1. ja sam rodom iz Tuzle(BiH)otac mi se zove Boro rodjen 1.1.58 Osmaci(BiH)Deda Ninic Mihajlo(Nadimak Kajo) zivi u osmacima a pradeda se zvao Ninic Boro.eto to je sve sto znam.Molim vas da i posaljete sve sto znate na e-mail svabo_1984@yahoo.debrbrHvala unapred
9119
mrkela bozidar   (85.3.11.***) 9102
   20/11/2009 21:20:31
molim nesto da mi recete o prezimenu mrkela. unapred hvala
9102
Radomir D. RAKIĆ   (93.86.167***) 9063
   14/11/2009 00:54:52
Јавите се слободно наведним етнолозима: rdr_vst@nadlanu.com
9063
dušan   (93.86.85.***) 9060
   13/11/2009 22:46:45
Molio bih podatke o porijeklu prezimena KORICA.Unaprijed hvala!
9060
Vladimir   (93.86.51.***) 8728
   24/9/2009 18:56:44
Molim vas da mi kazete nesto o poreklu prezimena Verbanovic Unapred hvala.
8728
izmedju
INFO
objavljeno Objavljeno
    15/9/2009
autor Autor
    Mr Radomir D. RAKIĆ i Vera STANISAVLJEVIĆ-RAKIĆ
izvor Izvor
    Vesti

Komentari čitalaca

stampa Verzija za štampu
posalji Pošaljite članak

cirilica Ћирилична верзија (beta)

arhiva Arhiva
Feljton rss
<- prethodni članak
     naredni članak ->
Bookmark and Share
OD ISTOG AUTORA

POSLEDNJIH 10 NASLOVA

APARTMANI RAKOČApartmani Rakoč sa 4*,
a kvalitet za 5*
Malesevici
Imovina.net
Kosovo-Metohija
Srpska analitika
Srpska politika
Novine Toronto
Delovi za prese i balirke
Izmedju
Eliksir zdravstvena nega
- kućna nega za stare, bolesne i usamljene osobe
- produženo lečenje i oporavak nakon bolničkog lečenja
- vođenje kompletnog domaćinstva i pomoć u kući
- dnevna, noćna i 24-oro časovna dežurstva u Beogradu
- 24-oro časovna dežurstva na teritoriji cele Srbije
Tel-Viber-Whats-app
+381 63 233-220
zdravstvenanega@eliksir.co.rs
Mladeži | Podmlađivanje | Bradavice | Hijaluron | Poliklinika Diva
Proteini | Keatin | Aminokiseline | Dodatak ishrani |  Power and Fit
Nova Srpska Dijaspora
Powered by: < Linkmedia >
RSS

Web Stats
ISSN 1452-3922 | © 2001-2012
Srpska Dijaspora