INTERNET NOVINE SERBSKE
ARHIVA VESTI
dot

Amerika

dot

Australija

dot

Austrija

dot

Beneluks

dot

Velika Britanija

dot

Kanada

dot

Nemačka

dot

Republika Srpska

dot

Švajcarska

dot

Skandinavija

dot

Srbija

dot

Susedne zemlje

dot

Francuska

dot

Ministarstvo za dijasporu

dot

Dijaspora i Kosovo i Metohija

dot

Naši u svetu

dot

Priče serbske

dot

Mala srpska biblioteka

dot

Projekti i ideje

dot

Humanost

dot

Pisma čitalaca

dot

Feljton

dot

Magazin

dot

Narodne umotvorine

dot

Putopisi

dot

Video galerija

dot

Vodič do otadžbine

dot

Bilo nekada...

dot

Komentari srpski

dot

Izvrnute vesti

dot

Heroji današnje Srbije


Za webmastere
Naše vesti
na Vašem blogu ili sajtu

INFO
Trenutno članaka: 16771


Hvala na poverenju!

Kontakt

Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu
Spona
Centar za dijasporu
vline

Nasa dopunska skola u Roterdamu

U Holandiji, tacnije, u Roterdamu, deluje jedna od najvecih naših dopunskih škola u Evropi "Vuk Karadžic", sa oko 200 daka i desetak nastavnika. Jedan od njih je i naš sagovornik, pesnik Vjekoslav Vukadin, koji je na nedavno održanim Majskim susretima pisaca dijaspore u Frankfurtu izazvao oduševljenje prisutnih. Uz muzicku podršku supruge Zorice na violini, stihove je govorio u dramaturškoj, dijaloškoj formi, simulirajuci igrokaz, što je publika prihvatila i znala da nagradi dugim aplauzom.
Sarajlija roden na Palama, Vukadin od 1994. sa porodicom živi i radi u Holandiji.
- I u Sarajevu sam predavao književnost u raznim školama, osnovnim i gimnazijama, ali uvek na odredeno vreme ili kao zamena. Moji daci su bili i Saša Lošic nekada popularni solista sarajevskog benda "Plavi orkestar" i dr Nele Karajlic iz "Zabranjenog pušenja". Bilo je tu puno talentovane i kreativne dece, pa sam u svakoj školi gde sam predavao istovremeno organizovao literarno-dramske sekcije, koje su bile rado i dobro posecene. Pravili smo najcešce poetske igrokaze na bazi literature bliske adolescentima, kao što je poezija Mike Antica, Pere Zupca... - rado se seca tog vremena Vjekoslav Vukadin.

Plodan rad
Pesnik Vjekoslav Vukadin do sada je objavio nekoliko knjiga: "Naslonjeni na nebo", "Pješcana lira", "Pcela na rani", "Tumac trenutka" (prevedena i na holandski), zatim decji igrokaz pod nazivom "Devojcice i decaci" (sa podnaslovom "Ko se grdi taj se voli"). U Beogradu mu se trenutno priprema za štampu knjiga izabranih i novih pesama "Medaljoni sa Severnog mora", a po izboru Dragana Kolundžije. Clan je Udruženja književnika BiH od 1988. godine, a ovih dana, kako mu je najavljeno, postace i clan Udruženja književnika Srbije.


Danas on i njegove kolege nešto slicno pokušavaju i u dopunskoj školi u kojoj predaju. Ne želeci da istice sebe, navodi nam najpre kako Nada Canak, inace direktorka škole, vodi dramsku sekciju i za predstojecu smotru stvaralaštva svih dopunskih škola na prostoru Holandije sa dacima priprema predstavu "Pokondirena tikva". Kolega Ratko Nikolic inicijator je kružoka "Ars-art" Roterdam, kao pokušaj okupljanja ljudi iz sveta umetnosti. Oni vec rade na casopisu za književnost, umetnost i kulturu "Iskustvo". Radovi za ovaj almanah su uglavnom pripremljeni, a pristigli su, kako kaže Vukadin, sa svih strana i prekomorskih. Jedini kriterijum je kvalitet. On licno, u meduvremenu, takode za završno školsko takmicenje, radi sa svojim dacima na adaptaciji za scensko izvodenje knjige "Prva ljubav" Mike Antica.
- Naša je sreca da radimo u jednoj od najvecih škola ove vrste i u izuzetnim uslovima, što je sigurno sa svoje strane omogucilo da ostvarimo kreativan pristup u radu sa decom. Nastava u našoj dopunskoj školi izvodi se subotom, obuhvata pet blokova, u kojima nastojimo da na pristupacan i zanimljiv nacin zainteresujemo decu za odredenu temu. Naravno, osnovno je nastava srpskog jezika i književnosti, zatim upoznavanje sa našom kulturnom i istorijskom baštinom, a onda imamo blokove gde se pravi sinteza predenog i vodi rasprava o raznim sociološko- kulturološkim temama, o tome, recimo, šta su šund i kic, moda, pricamo o ukusu, šarmu... Ono što nam je bitno jeste stvaranje prisne komunikacije sa decom i da ih naucimo razmišljanju, govoru i javnom nastupu - kaže Vukadin. - Na kraju, u petom bloku nastave je relaksacija, ali opet na kreativan nacin. Tu se odvija rad sekcija kao što su dramska, poetski teatar, muzicka, likovna, sportska... Te aktivnosti su potencijal i baza za naše priredbe sa dramskim i muzickim programom, izložbe likovnih radova... Nedavno je obnovljen i folklor pri Srpskom prijateljskom društvu u Roterdamu, što sve na svoj nacin ovde cini bogatijim kulturni život mladih i nas - njihovih nastavnika i roditelja.

Komentari čitalaca                                                                       >> POŠALJITE SVOJ KOMENTAR <<
INTERNET NOVINE SERBSKE ne odgovaraju za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije INTERNET NOVINE SERBSKE.

Budite prvi i OSTAVITE SVOJ KOMENTAR

izmedju
INFO
objavljeno Objavljeno
    16/5/2001
autor Autor
    Mira Grujic-Pavlovic
izvor Izvor
    Vesti

Komentari čitalaca

stampa Verzija za štampu
posalji Pošaljite članak

cirilica Ћирилична верзија (beta)

arhiva Arhiva
Beneluks rss
<- prethodni članak
     naredni članak ->
Bookmark and Share
OD ISTOG AUTORA

POSLEDNJIH 10 NASLOVA

APARTMANI RAKOČApartmani Rakoč sa 4*,
a kvalitet za 5*
Malesevici
Imovina.net
Kosovo-Metohija
Srpska analitika
Srpska politika
Novine Toronto
Delovi za prese i balirke
Izmedju
Eliksir zdravstvena nega
- kućna nega za stare, bolesne i usamljene osobe
- produženo lečenje i oporavak nakon bolničkog lečenja
- vođenje kompletnog domaćinstva i pomoć u kući
- dnevna, noćna i 24-oro časovna dežurstva u Beogradu
- 24-oro časovna dežurstva na teritoriji cele Srbije
Tel-Viber-Whats-app
+381 63 233-220
zdravstvenanega@eliksir.co.rs
Mladeži | Podmlađivanje | Bradavice | Hijaluron | Poliklinika Diva
Proteini | Keatin | Aminokiseline | Dodatak ishrani |  Power and Fit
Nova Srpska Dijaspora
Powered by: < Linkmedia >
RSS

Web Stats
ISSN 1452-3922 | © 2001-2012
Srpska Dijaspora