INTERNET NOVINE SERBSKE
ARHIVA VESTI
dot

Amerika

dot

Australija

dot

Austrija

dot

Beneluks

dot

Velika Britanija

dot

Kanada

dot

Nemačka

dot

Republika Srpska

dot

Švajcarska

dot

Skandinavija

dot

Srbija

dot

Susedne zemlje

dot

Francuska

dot

Ministarstvo za dijasporu

dot

Dijaspora i Kosovo i Metohija

dot

Naši u svetu

dot

Priče serbske

dot

Mala srpska biblioteka

dot

Projekti i ideje

dot

Humanost

dot

Pisma čitalaca

dot

Feljton

dot

Magazin

dot

Narodne umotvorine

dot

Putopisi

dot

Video galerija

dot

Vodič do otadžbine

dot

Bilo nekada...

dot

Komentari srpski

dot

Izvrnute vesti

dot

Heroji današnje Srbije


Za webmastere
Naše vesti
na Vašem blogu ili sajtu

INFO
Trenutno članaka: 16771


Hvala na poverenju!

Kontakt

Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu
Spona
Centar za dijasporu
vline

SRBIJA KONAČNO I TRAJNO REŠAVA PROBLEM REGRUTA U DIJASPORI

SRBIJA KONAČNO I TRAJNO REŠAVA PROBLEM REGRUTA U DIJASPORI
NEMA VOJSKE POSLE TRIDESETE

• Regruti iz dijaspore imaće mogućnost da odlažu služenje vojnog roka do kraja juna kalendarske godine u kojoj navršavaju 30 godina života

Srbija je očigledno rešila da jednom za svagda reguliše pitanje hiljada regruta u dijaspori, koji do sada nisu regulisali vojnu obavezu. Kao što su "Vesti" već pisale, regrute, najverovatnije u oktobru, čeka amnestija za delo "neodazivanje na vojni poziv", dok bi Skupština Srbije istovremeno trebalo da usvoji i zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.
Prema tom propisu, koji se već nalazi u skupštinskoj proceduri, regruti neće više biti upućivani na odluženje vojnog roka do 35. godine života već najkasnije do kraja kalendarske godine u kojoj pune 30 godina života.
Regruti iz dijaspore imaće mogućnost da odlažu odsluženje u vojnog roka do kraja juna kalendarske godine u kojoj navršavaju 30 godina (uz odobrenje diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije), ali uz obavezu da do 31. decembra te godine definitivno, u skladu sa zakonom, regulišu pitanje obaveze prema državi Srbiji.
Ukoliko to učine, regruti će biti prevedeni u rezervni sastav Vojske Srbije, a u suprotnom, protivnjih će biti podneta krivična prijava zbog izbegavanja vojne obaveze, za šta je, po aktuelnom zakonu, predviđena i zatvorska kazna.

Amnestija ne oslobađa

Novi zakon o amnestiji, čiji je nacrt uradilo Ministarstvo za dijasporu i koji bi zaustavio krivično gonjenje regruta koji se unazad tri godine nisu odazvali pozivu za odsluženje vojnog roka u Srbiji, biće usvojen najverovatnije u oktobru.
Vukman Krivokuća, pomoćnik ministra za dijasporu, govoreći o amnestiji kaže "da taj akt ne oslobađa državljane Srbije, ma gde živeli, od obaveze služenja vojnog roka". On, takođe ističe da je novi zakon o vojsci od velikog značaja za odnose Srbije i dijaspore.
- Predlogom novog zakona granica za odlazak u vojsku smanjena sa 35 na 30 godina, što je bitan ustupak regrutima. Jer, nije nepoznato da su naši mladići u dijaspori uzimali strano državljanstvo zbog problema sa služenjem vojske. Takvo odrođivanje nije dobro, a naročito ne u ovako demografski katastrofalnoj situaciji u kojoj je sad Srbija - kaže Krivokuća.


Inače, regruti imaju mogućnost da biraju između služenja vojnog roka - u kasarni ili civilno. Služenje roka u jedinicima Vojske Srbije traje šest, a u civilnim ustanovama - devet meseci.
Takođe, novim zakonom predviđena su i jasna pravila po kojima se dobija odobrenje za boravak u inostranstvu. Takvo odobrenje neće dobiti regrut ukoliko je već pozvan na izvršenje vojne obaveze, ako je proglašeno vanredno ili ratno stanje ili ukoliko protiv njega vodi istraga. Prema predloženom zakonu, regrut ne može da dobije dozvolu za boravak u inostranstvu ni ukoliko je namerno izbegao regrutaciju, dok oni koji nisu regulisali vojnu obavezu ne mogu da dobiju saglasnost za otpust iz državljanstva Republike Srbije.

Dvojni državljani


"Regrut dvojni državljanin koji nije regulisao obavezu služenja vojnog roka u drugoj državi, a vratio se i opredelio da stalno živi na teritoriji Republike Srbije upućuje se na služenje vojnog roka", piše u predlogu zakona.
Propisano je i "da regrut dvojni državljanin koji nije regulisao obavezu služenja vojnog roka ni u jednoj od država čiji je državljanin i navršio je 27 godina, a stalno živi u inostranstvu, prevodi se u rezervni sastav". Takođe, regrut dvojni državljanin koji je regulisao obavezu služenja vojnog roka u drugoj državi prevodi se u rezervni sastav.U dijaspori 140.000 vojnih obveznika

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen naveo da se trenutno blizu 140.000 vojnih obveznika nalazi u inostranstvu, dok se godišnje svega oko 150 regruta odazove na služenje vojnog roka. Prema njegovim rečima, novi zakon o amnestiji regulisaće odgovornost regruta, koji su počinili krivično delo u odnosu na vojnu obavezu u periodu od 2006. godine do stupanja na snagu tog zakona.R. LONČAR
M. SIMIŠIĆ


Komentari čitalaca                                                                       >> POŠALJITE SVOJ KOMENTAR <<
INTERNET NOVINE SERBSKE ne odgovaraju za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije INTERNET NOVINE SERBSKE.

dejan   (84.56.103***) 8680
   14/9/2009 21:21:19
neznam ja ovo malo ne razumem -mislim -ovaj idiotizam , sto se godinama vuce. i tako smo mali u ovom svetu , umesto da se pomazemo i podrzavamo - mi se kosim godinama . ko tu gubi ?? naravno da mi svi -srbija . ne razumem ovaj rezim ? zar je bilo potrebno da tolike godine lete bez veze ? moj savet je - dajte srbima slobodu - to ce nama svima da pomaze .
8680
Lucic Miroslav Adelaide,Australia   (125.237.69***) 8343
   29/7/2009 21:24:54
vi nikako da sjasite sa regruta,vojske i ostale vase mitologine o sluzenju ,i nesluzenju vojske,kako vec vam ne dosade iste teme iz mjeseca u mjesec,godine u godine,moj mladji sin nije sluzio tu vasu nazovimo je mitolosku vojsku,i NECE je sluziti nikada ja mu ne dozvoljavam da je sluzi,jer nema kome i za koga da je sluzi,.kako nemozete vec jednom shavatiti da ste dosadni sa tom temeom,sta mislite da tako za strasujete mladice kada se pojave na vasoj izmisljenoj i nepriznatoj granici da ih uhapsite,sto se zapitate koliko tih mladica se odreklo vaseg jebenog drzavljanstva samo,zbog vase nepostojece nepriznate i nstrucne armije,.ja mom sinu NE dozavoljavam da sluzi vasu vojsku,.i nece je sluziti,sluzice vojsku zemlji u kojoj zivi i koja mu je omogcila zivot skolovanje,i sve ostale pogodnosti koje moze da ima,.kako vam nije dosadno id dana u dan nikako sjasiti sa ovih mladica,i vase nepriznate strasljive armije,.pokazali ste se na kosovu,nikada kosovo nece biti vase opet,.dzabe vam je setkanje vezvezno po svetu kada su ga priznale sve svetske i bogate zemlje,bolje je kosovu samostalno nego sa vama zemlje bez ikakve budunosti,cilja,nade,prosperiteta,.jadan taj narod sa vama mafijasima svima u vladi,svi ste mafijasi,.od predsednika vlade do njegovih slugu oko njega,.
8343
Lala - Marko   (91.141.126***) 8339
   29/7/2009 14:53:10
A sta je sa ovim slucajem?Moj sinima drzavljanstvo Austrije vedesetak godina,i resio je vojnu obavezu u Austriji.Trazio je otpust iz drzavljanstva Srbije i ne moze da dobije jer nije odsluzio vojsku i u Srbiji!On je vec napunio 30 godina.A da napominjem on nije izbeglica (nije dosao u Austrijz kako bi izbegavao vojsku,vec je kao dete od 6.g.stalno u Austriju gde je zavrsio skolovanje,radi i ima familiju -decu!Kakva amnestija njemu treba?Jer zakon kaze (samo se ne postuje-kao i uvek)da lice koje je resio regulisanje Voj.roka u drugoj drzavi ne podleze drzavi Srbiji! !Napominjem da moj sin vec10g.ne sme da poseti rodbinu !
8339
izmedju
INFO
objavljeno Objavljeno
    30/7/2009
izvor Izvor
    vesti.de

Komentari čitalaca

stampa Verzija za štampu
posalji Pošaljite članak

cirilica Ћирилична верзија (beta)

arhiva Arhiva
Projekti i ideje rss
<- prethodni članak
     naredni članak ->
Bookmark and Share
OD ISTOG AUTORA

POSLEDNJIH 10 NASLOVA

APARTMANI RAKOČApartmani Rakoč sa 4*,
a kvalitet za 5*
Malesevici
Imovina.net
Kosovo-Metohija
Srpska analitika
Srpska politika
Novine Toronto
Delovi za prese i balirke
Izmedju
Eliksir zdravstvena nega
- kućna nega za stare, bolesne i usamljene osobe
- produženo lečenje i oporavak nakon bolničkog lečenja
- vođenje kompletnog domaćinstva i pomoć u kući
- dnevna, noćna i 24-oro časovna dežurstva u Beogradu
- 24-oro časovna dežurstva na teritoriji cele Srbije
Tel-Viber-Whats-app
+381 63 233-220
zdravstvenanega@eliksir.co.rs
Mladeži | Podmlađivanje | Bradavice | Hijaluron | Poliklinika Diva
Proteini | Keatin | Aminokiseline | Dodatak ishrani |  Power and Fit
Nova Srpska Dijaspora
Powered by: < Linkmedia >
RSS

Web Stats
ISSN 1452-3922 | © 2001-2012
Srpska Dijaspora