INTERNET NOVINE SERBSKE
ARHIVA VESTI
dot

Amerika

dot

Australija

dot

Austrija

dot

Beneluks

dot

Velika Britanija

dot

Kanada

dot

Nemačka

dot

Republika Srpska

dot

Švajcarska

dot

Skandinavija

dot

Srbija

dot

Susedne zemlje

dot

Francuska

dot

Ministarstvo za dijasporu

dot

Dijaspora i Kosovo i Metohija

dot

Naši u svetu

dot

Priče serbske

dot

Mala srpska biblioteka

dot

Projekti i ideje

dot

Humanost

dot

Pisma čitalaca

dot

Feljton

dot

Magazin

dot

Narodne umotvorine

dot

Putopisi

dot

Video galerija

dot

Vodič do otadžbine

dot

Bilo nekada...

dot

Komentari srpski

dot

Izvrnute vesti

dot

Heroji današnje Srbije


Za webmastere
Naše vesti
na Vašem blogu ili sajtu

INFO
Trenutno članaka: 16771


Hvala na poverenju!

Kontakt

Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu
Spona
Centar za dijasporu
vline

ŠIJU SVEŠTENIČKE I MONAŠKE ODEŽDE

ŠIJU SVEŠTENIČKE I MONAŠKE ODEŽDE
Dva mladića, prijatnog izgleda, duhoviti, izuzetno obrazovani, kompjuterski eksperti, poseduju odlično znanje engleskog jezika, stručnjaci za krojenje, šivenje i vezenje na najnovijim mašinama, poznavaoci i mnogih građevinskih, poljoprivrednih poslova, dobri vozači, kuvari...
Svako bi, pogotovo žene, rekao da je u pitanju profil idealnog muškarca, a onda bi počelo nagađanje gde takvi mogu da žive i šta rade. I teško da bi se, na osnovu ovakvog opisa, neko setio...
U manastiru posvećenom spaljivanju moštiju svetog Save na Vračaru, na Gornjoj Lijesci kod Višegrada, žive otac Simeon, iguman ovog manastira, rodom iz Slavonije i monah Stevan Milošević, rođeni Beograđanin. Ova dva duhovna radnika, najviše zaslužna za obnovu ovog manastira, u manstirskoj radionici, uz pomoć najnovije kompjuterske opreme, šiju i vezu odežde za sveštenstvo i monaštvo širom Srbije i Republike Srpske. Uz sve to obavaljaju i druge monaške poslove, mole se, pomažu lokalnom stanovništvu kod koga uživaju beskrajnu naklonost.


Materijal

Skupoceni materijal za odežde proizvodi se u Grčkoj, Italiji i Nemačkoj i do njega je veoma teško doći.
Iguman Simeon kaže da je sve više narudžbi za krojenje i šivenje i da će radionica uskoro moći da izdržava celi manastir s obzirom na to da njegova parohija ima samo 65 domaćinstava.- Snašli smo ovde lepo, među ovim dobrim gorštacima koji su nam veoma brzo prirasli za srce - kažu Simeon i Stevan.
U selo Gornja Lijeska, u planinskom području planine Sjemeć iznad Višegrada, monasi su došli pre godinu dana po blagoslovu mitropolita dabrobosanskog Nikolaja i odmah se dali na posao. Već posle pola godine oživeli su do tada retko otvaranu crkvu.
- Snašli smo se, ali nije nam bilo lako u početku jer smo došli u parohiju s velikim brojem staračkih domaćinstava, u koju su pre nas sveštenici iz Višegrada dolazili samo za velike praznike - kaže otac Simeon.
Nakon što smo okupili vernike iz parohije, ali i one koji su poreklom iz ovog kraja, udahnuli smo manastiru novi duhovni život - dodaje Stevan.
U nameri da manstir trajno obezbede prihodima, monasi su postojeću slavsku salu pretvorili u jedinstvenu manastirsku radionicu za krojenje, šivenje i vezenje svešteničkih i monaških odeždi i svih drugih crkvenih predmeta. Potom su nabavili kompjuterizovanu mašinu za vezenje s ukrasnim koncima, ali i zlatnom i srebrenom srmom.


Dar - 30 jagnjadi

- Vernici sa Sjemeća i okoline odmah su nam požalili da ne mogu da prate neke parajlije koji se povremeno jave kao domaćini crkvene slave, prirede velike gozbe i više se ne pojavljuju. Ta slavska domaćinstva smo ukinuli, ali su nam zato ovdašnji domaćini za prošlogodišnju slavu manastira darivali, između ostalog, 30 jagnjadi. Dakle, za kratko vreme uspeli smo da vratimo poverenje vernika - priča otac Simeon.- Za kratko vreme smo uspeli da savladamo ovaj zanat, tako da već šijemo kompletne svešteničke i monaške odežde. Radimo brokate, mantije, kamilavke, prsluke, ehime, raše, epitrahilje, kao i vezene peškire za ikone i sve što je potrebno za bogosluženje, uključujući crkvene barjake i litije - navodi otac Stevan.
- Na kompjuteru uradimo odgovarajuću kreaciju i pripremu, a sve ostalo mašina radi sama, jer je automatizovana i završi vez za kratko vreme, za šta je veziljama potrebno po nekoliko dana. Mašina je skupa, ali smo uspeli da je kupimo uz pomoć Mitropolije dabrobosanske i preduzeća "Hidroelektrane na Drini". Pomažu nas i drugi, od preduzeća "Teks moda" iz Višegrada dobili smo jednu novu industrijsku šivaću mašinu, a i u budžetu opštine Višegrad za ovu godinu odobren nam je grant od 10.000 maraka - hvale se monasi.
Kako imaju sve više narudžbi, monasi planiraju gradnju novih manastirskih konaka u kojima bi bio veći i uslovniji prostor za ovu radionicu.
- Već sada povremeno angažujemo nekoliko radnika iz Gornje Lijeske, a ukoliko uspemo da proširimo radionicu, zaposlićemo pet-šest radnika. Uz ovu radionicu planiramo i formiranje seoske zadruge, pa možda i mlekare - poslovno će Simeon.
Na pitanje meštanima u seoskoj kafani kako gledaju na ono što su uradili i rade monasi, dobili smo odgovor: "Dobri neki ljudi."Komentari čitalaca                                                                       >> POŠALJITE SVOJ KOMENTAR <<
INTERNET NOVINE SERBSKE ne odgovaraju za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije INTERNET NOVINE SERBSKE.

Pametniji   (85.222.219.***) 21467
   23/3/2015 12:51:26
Atelje Axios je za razliku od vas bolji i originalniji.
21467
Janko terzic   (37.19.108***) 19442
   30/5/2013 12:27:12
Axios svi kopiraju, pa i Tradicija, ali vrlo neuspesno.Oni ljudi rade svoj posao i zato su njihove odezde savrsene i svi ih nose.Ne znam gospodine Milanovicu da li ste Vi bili u pravom Axios-u ili negde drugde jer znam da postoji firma koja se predstavlja kao Axios a ne znaju da urade nista.
19442
Milanovac   (37.19.108***) 19416
   24/5/2013 14:12:20
www.axios.rsbrbrVidim da je u Tradiciji odezda djakonska 550 eur, a u Axios-u jos bogatija vezom 360 eur pa sad vidite ko koga reklamira
19416
Милановић   (95.85.153.***) 16901
   8/5/2012 15:41:31
Tradicija.rsbrAtelje Tradicija iz Novog Sada ima najdužu tradiciju u izradi odeždi u otadžbini. Nema potrebe reklamirati ovaj atalje jer njihove odežde nosi većina episkopa i sveštenika.Cene su od 200 evra pa naviše.brLično se možete obavestiti na FB stranici :brhttp://www.facebook.com/Tradicija.rsbrbr
16901
milovan   (94.68.99.***) 11283
   18/8/2010 13:47:32
pa gospodine Milanovac Vi pravite reklamu za axion.bri ja sam bio kod njih ali nisam zadovoljan ni malo njihovim radom i cenom
11283
milanovac   (77.46.147.***) 9666
   2/2/2010 09:40:40
Atelje Axios iz Beograda ima ubedljivo najbolje svestenicke odezde.brKrojevi su im iz manastira Ormilija, a materijali prirodni i vrhunskog kvaliteta.Odezde su vezene u celosti bez nasivenih onih ruznih zlatnih traka.brOno sto je najbolje, mozete sami kreirati odezdu, a oni ce uraditi sve tacno sledeci Vasa uputstva.brCene odezdi su od 300 eur pa na vise u zavisnosti od vrste materijala, kolicine veza i komplikovanosti izrade.brVerujte, vrede svaki potroseni dinar.brPored odezdi, oni siju i mantije po meri i sve ostale crkvene utvari od tekstila koje se ukrasavaju vezom.brJa sam licno veoma zadovoljan, a toliki su perfekcionisti da ce ispravljati 100 puta dok ne dobijete ono sto ste trazili.brNjihove odezde se nose sirom sveta, a posebno su lepe one koje su radili za Bogoslovski fakultet.brZaista, toliko sam zadovoljan da cu i ubuduce siti kod njih, posebno sto daju mogucnost placanja na rate, a to mi je od velike pomoci
9666
izmedju
INFO
objavljeno Objavljeno
    10/3/2009
izvor Izvor
    Vesti

Komentari čitalaca

stampa Verzija za štampu
posalji Pošaljite članak

cirilica Ћирилична верзија (beta)

arhiva Arhiva
Republika Srpska rss
<- prethodni članak
     naredni članak ->
Bookmark and Share
OD ISTOG AUTORA

POSLEDNJIH 10 NASLOVA

APARTMANI RAKOČApartmani Rakoč sa 4*,
a kvalitet za 5*
Malesevici
Imovina.net
Kosovo-Metohija
Srpska analitika
Srpska politika
Novine Toronto
Delovi za prese i balirke
Izmedju
Eliksir zdravstvena nega
- kućna nega za stare, bolesne i usamljene osobe
- produženo lečenje i oporavak nakon bolničkog lečenja
- vođenje kompletnog domaćinstva i pomoć u kući
- dnevna, noćna i 24-oro časovna dežurstva u Beogradu
- 24-oro časovna dežurstva na teritoriji cele Srbije
Tel-Viber-Whats-app
+381 63 233-220
zdravstvenanega@eliksir.co.rs
Mladeži | Podmlađivanje | Bradavice | Hijaluron | Poliklinika Diva
Proteini | Keatin | Aminokiseline | Dodatak ishrani |  Power and Fit
Nova Srpska Dijaspora
Powered by: < Linkmedia >
RSS

Web Stats
ISSN 1452-3922 | © 2001-2012
Srpska Dijaspora