ВЕЧЕРА ЗАХВАЛНОСТИ У АДЕЛЕЈДУ

13

Да се у братској слози и љубави може постићи и оно што сматрамо немогућим, посвједочила нам је и свечана “Вечера Захвалности“ како су је назвали домаћини, а која је одржана у Великој Сали Црквене Општине “Свети Сава“ у Вудвил Парку – Аделајд. Парох, о. Страхиња, је објаснио да је овакав назив вечери дао из једног простог разлога – сви позвани и сви присутни на тој вечери били су људи, које је љубав окупила и упутила на дјело заједништва.

Почасни гост, али и домаћин у исто вријеме, био је Његово Преосвештенство, Епископ Митрополије Аустралијско-Новозеландске Српске Православне Цркве Господин Г. Силуан. У склопу своје прве канонске посјете Јужној Аустралији, учествовао је у овом заиста предивном догађају.

 

Званице су се окупиле у новој реновираној сали, некадашњег принт студија, како би свечано дочекали свога Владику. Када је стигао, Владика је уз асистенцију једног од најстаријих чланова Ц.О. г. Даце Јурковића, свечано пререзао врпцу и тиме означио да је сала спремна и стављена у функцију.

Потом је символички кључеве сале предао на кориштење предсједници Фолклорне Групе Опленац госпођи Милки Балабан, након чега је најстарија група фолклора, који иначе броји 240 чланова, одиграла једно свечано коло.

Уз звуке “Марша на Дрину“ Епископ је са свештенством прошао кроз одушевљени народ у великој сали, гдје је након извођења химни, Српске и Аустралијске, благословена трпеза која је за ову прилику пажљиво и са љубављу припремљена.

Потом се, бираним ријечима, свима обратио Предсједник Ц.О. г. Предраг Драча. У свом говору, г. Драча се захвалио присутним гостима на труду, љубави и слози коју су показали за своју Цркву. Он је истакао да су се многе фазе радова завршавале тако што у мајстори, сваки у свом послу, не само урадили радове из своје струке, него још и приде платили материјал који су уградили. Наравно, реч је о две некретнине које су купљене од стране ЦО Св. Сава, кућа у сусједној улици која је порушена и на чије место су направљене две куће, као и сала принт студија која је купљена неупотребљива, а од које је направљен репрезентативан објекат предат на коришћење фолклорној групи „Опленац“. Истовремено, радило се и на унутрашњем уређењу постојеће сале. Председник је изразио захвалност новом Владики Силуану, као и претходном Владики Иринеју, што су имали очинско и домаћинско разумијевање за време радова.

Након обраћања г. Драче, у препуној сали у којој се налазило преко четири стотине људи, са нестрпљењем се чекао говор Владике Силуана. Владика је поздравио све присутне, међу којима су били и представници политичког живота Јужне Аустралије: двоје чланова парламента Јужне Аустралије (hon. Michael Atkinson and hon. Jennifer Rankine), Peter Malinauskas (Minister for Police, Minister for Correctional Services, Minister for Emergency Services and Minister for Road Safety), као и градоначелница аделајдске општине Charles Sturt у којој се Ц.О. и налази – госпођа Angela Evans.
Пожелио је свима од Господа све најбоље. Честитао је на великом успјеху и плоду заједништва, напомињући да увијек треба да се боримо за мир и јединство међу браћом. Да би смо уједињени увијек, као што смо вечерас, доносили овакве дивне плодове и остваривали велике успјехе. Подсјетио је и на ријечи Св. Владике Николаја Велимировића да морамо да се трудимо како би смо испунили свети циљ, да се Срби сложе, умноже и обоже.

Честитао је свештенику о. Страхињи и Предсједнику г. Предрагу на стварању слоге међу парохијанима и остварењу значајних успјеха, напомињући да је то једнако успјех и сваког парохијанина појединачно, јер би без учешћа сваког појединца, све остало само на великим идејама.

1 од 23

Потом су водитељи ове вечери гђа. Јелена Динић и г. Милан Софранић објаснили да ће се у наставку вечери дијелити захвалнице Црквене Општине свима који су на било који начин учествовали у извођењу великих пројеката у посљедњих пола године.

Додијељено је 225 захвалница, као и 23 архијерејске грамате. Изненађење и узбуђење није крио нико од оних који су били почаствовани захвалницама и граматама, које је уз асистенцију о. Страхиње, свима лично уз ријечи благослова и подршке уручио Владика Силуан.

Након подјеле грамата водитељ г. Милан Софранић, објаснио је присутнима да су свечане захвалнице, својеручни рад о. Страхиње, те га је замолио да свима приближи њихову симболику.
Свештеник је објаснио да се, осим крста са Христовим Именом и знамењем побједе, чији разлог за постављање у врху захвалнице не треба посебно објашњавати, ту има још неколико симболичких елемената. Икона светога Саве, представља присуство заштитника нашега храма. Икона Св. Новомученика Јасеновачких, као и икона Св. Новомученика Пребиловачких, представљају благослов њихових светих моштију, које се у овоме храму налазе. Као темељ и потка цијеле захвалнице, стоји страница из Мирослављевог Јеванђеља, које на својеврстан начин представља Крштеницу нашега народа.


Свештеник се такође захвалио свима, а првенствено Владики Силуану, који је имао довољно љубави и воље, да у овом свечаном тренутку буде међу нама. Да са задивљујућом пажњом и стрпљењем свакоме понаособ уручи овај мали, али срдачни симбол захвалности. Пошто послије Владикиних ријечи није остало много да се каже, цвештеник је своје обраћање завршио једним великим хвала свим парохијанима, који су својим прегалаштвом учинили да вечерас ту стоји поносан управо на њих и њихову љубав.

Након овога се наставило дружење и весеље у добром расположењу и радости због свега лијепог и значајног, што је крунисано овом свечаном “Вечером Захвалности“.

Протојереј С. Ј.
Фото: Топлица Милетић

The post ВЕЧЕРА ЗАХВАЛНОСТИ У АДЕЛЕЈДУ appeared first on Српски Глас.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR