U Budimpešti obeleženo Sretenje

25

Trostruki praznik srpskog naroda obeležen je i u Srpskom kulturnom centru u Budimpešti, tradicionallnom svečanošću koju su organizovali Srpska samouprava glavnog grada i Srpski kulturni klub, u saradnji sa više ovdašnjih organizacija.

sretenje 2017.Budimpesta

Sretenjska akademija održana je 11. februara, a program je započeo himnom „Bože pravde“, u izvođenju ženskog hora Srpske gimnazije „Nikola Tesla“ iz Budimpešte, pod rukovodstvom profesorke Olivere Mladenović Munišić. U prvom delu umetničkog programa, akademski glumac i član Srpskog pozorišta u Mađarskoj Joso Matoric, izveo je „Posvetu prahu oca Srbije“ – prolog „Gorskog vijenca“, Petra Petrovića Njegoša. Članice školskog hora otpevale su tradicionalne srpske pesme – „Sretenjski tropar“, „Kiša pada“ i „Ja sam mala Srpkinja“. Dve mlade solistikinje, Lena Ember i Ana Bali, nadahnuto su otpevale pesmu „Tebe pojem“.

Uvodnu reč i svečani govor održao je Petar Lastić, direktor Srpskog instituta u Budimpešti, a potom je nastupila Branka Bašić, etnomuzikolog i muzički interpretator, sa muzičko-glumačkim performansom pod nazivom „Sedam sati udara“ i pesmom „Sitna kiša pada“.

U drugom delu programa dodeljena je Sretenjska povelja, koju su pre dve godine ustanovili Samouprava Srba u Budimpešti, Srpski kulturni klub i Srpski institut. Čelnici ovih organizacija odlučili su da ovo priznanje za 2017. godinu pripadne dr Milanu Miciću, istoričaru i književniku iz Novog Sada, pomoćniku Pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

U drugom delu umetničkog programa, članovi Srpskog pozorišta u Mađarskoj Milan Rus, Joso Matoric, Branka Bašić i Branimir Đorđev, izveli su pesme „Oj, Vojvodo Sinđeliću“ i „Karađorđe Petroviću“. Sretenjska akademija okončana je pesmom „Ovo je Srbija“, koju su zajednički otpevale devojčice iz školskog hora i glumci Srpskog pozorišta, uz pratnju Milana Rusa na harmonici i Tibora Embera koji je svirao na tarabuki.

Srpska samouprava u Budimpešti i Srpski kulturni klub su ovu manifestaciju realizovali u saradnji sa Srpskim institutom, Srpskim pozorištem u Mađarskoj i Udruženjem Srpski forum. Program su pomogli Kulturni i dokumentacioni centar Srba u Mađarskoj i srpske samouprave V i XIV kvarta Budimpešte.

(Detaljnije u štampanom izdanju Srpskih nedeljnih novina…)

Izvor: SNN, Budimpešta

Preuzeto sa: http://www.dijaspora.gov.rs/lat/u-budimpesti-obelezeno-sretenje/

POSTAVI ODGOVOR