Samit u Trstu najsadržajniji ali neće sve biti i realizovano

8


Politika

Slobodan Georgijev

Berlinski proces koji je nastavljen druženjem lidera Zapadnog Balkana u Trstu doneo je još jedno razočarenje jer umesto konkretnih dogovora i rešenja imamo samo nove najave.

+ više

N1


Samit u Trstu najsadržajniji ali neće sve biti i realizovano

Samit u Trstu bio je najsadržajniji do sada, jer je potpisan Sporazum o transportnoj zajednici, koji se vuče po hodnicima EU više od 10 godina, ocenio je ambasador Duško Lopandić, bivši šef Misije Srbije pri Evropskoj uniji u Briselu. Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a izrazila je sumnju da će svi postignuti dogovori biti i realizovani.
+ više

Uprkos tome što se izveštači i komentatori trude da istaknu važnost samog događaja, izgleda da će sastanak u Trstu biti upamćen po patikama Edija Rame i pouci o medijima koju je Johanes Han podelio predstavnicima civilnog sektora o čemu je ovde bilo reči.

Ni tri godine nakon inicijalnog sastanka u Berlinu ništa se posebno nije dogodilo na Zapadnom Balkanu što bi pomoglo ljudima koji ovde žive da žive bolje ili da imaju neku izvesniju perspektivu. Na kraju dana, kada se pogledaju problemi sa kojima se sam EU suočava kao politička tvorevina i njene države članice, nije ni čudo da za 6 otpadnika sa Balkana i ne može da se uradi više osim da ih se drži u statusu zatvorenika koji će jednog dana možda na slobodu i koji će jednom možda biti opet “deo sveta”.

Čini se da EU nema ništa konkretno da ponudi osim priče o novcu iz pretpristupnih fondova, ali ni lokalni lideri, zagledani u sopstveni pupak, odnosno, zainteresovani samo na svoju političku i poslovnu čaršiju, ništa i ne traže osim po neke “selfare” sa Angelom Merkel.

Berlinski proces koji je supstitucija za onaj koji je počeo u Solunu 2003. godine pretvorio se u godišnji ritualni sastanak koji sve više liči na susret upravnika zatvora sa osuđenicima na
kome se raspravlja o komunalnim stvarima: ko se potukao, ko je kome pretio, da li može još jedno kupanje nedeljno, da li posete rodbine mogu da budu češće, da li će stići novi tegovi za teretanu u dvorištu…

EU bi da pošalje poruku da “brine” jer eto, imali ste priliku da se sretnete sa njenim liderima, susret bi trebalo da bude energetska i motivaciona pilula za održavanje sna o nekom budućem neverovatnom životu u zemljama u kojima se tranzicija nikada ne završava.

Zemlje regiona ni same ne znaju šta hoće jer u njima nema vođstva koje bi formulisalo politiku prema EU i prema susedima.

I, tako, sastanu se oni, popričaju se, EU ode u svoje kancelarije i tornjeve, a ovi “naši” nazad u dvorište u kome jedan deo drže Irci, drugi Italijani, treći nacisti, četvrti crnci …
Dok je mir u dvorištu zatvora i dok nema mnogo mrtvih, sve je u redu.
Neće biti puno samica i produžetaka kazni.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR