Polaznici Letnje škole srpskog jezika i kulture „Sveti Sava“ posetili Ministarstvo spoljnih poslova

23

Ministarstvo spoljnih poslova i Muzej srpske diplomatije posetila je prva grupa dece i omladine iz srpske dijaspore, polaznici Letnje škole srpskog jezika i kulture „Sveti Sava“, čiji je program ove godine podržalo i Ministarstvo spoljnih poslova.

Škola je osnovana 1995. godine i kroz nju je prošlo oko 2000 učenika iz Albanije, Austrije, Italije, Kanade, Francuske, Velike Britanije, Švajcarske, Švedske, Nemačke, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Makedonije, Hrvatske i dr.

Cilj letnje škole je da se kroz radionice i susrete sa znamenitim ličnostima srpske kulture, književnicima, sportistima, glumcima i kroz časove književnosti i srpskog jezika i ćirilice podrži očuvanje srpskog jezičkog, kulturnog i verskog identiteta Srba u dijaspori i upoznaju znamenitosti Beograda i Srbije, uz druženje sa vršnjacima, drugarima iz škola u Srbiji.

Ambasador dr Ljiljana Nikšić, načelnik Odeljenja za migracionu politiku, dijasporu i socijalne sporazume, primila je grupu od tridesetoro dece i omladine od 8 do 22 godine i nastavno osoblje.

Poželevši im dobrodošlicu, istakla je da su Srbi „biseri“ svoje ponosne Matice, te da iako „rasuti“ svuda po svetu nisu zaboravljeni i predstavljaju za Srbiju dragocene mostove prijateljstva u zemljama u kojima žive i rade. Podvukla je da je Matica zahvalna njima i njihovim roditeljima što nisu zaboravili srpski jezik i što sa ponosom čuvaju svoje poreklo i dolaze u Srbiju.

U saradnji sa vaspitačima ambasador dr Nikšić održala je interaktivnu radionicu „Dijaspora srpskoj diplomatiji“, gde su mladi imali prilike da pričaju o svojim susretima sa srpskim diplomatama i daju svoje sugestije.

Na kraju druženja, pre odlaska napisali su pojedinačne, ali i zajedničku poruku ministru koja glasi: „ Čuvajte nam Srbiju, jer je uvek u našem srcu, ma gde bili. Budite sigurni da ćemo se svuda i svima predstavljati sa ponosom da smo Srbi“.

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/pres-servis/saopstenja/18389-2017-07-21-09-43-47?lang=lat

POSTAVI ODGOVOR