Olga Ravasi: Borba za srpske interese mora biti zajednička briga

35

Iako balerina po svom mladalačkom opredeljenju i velika umetnička duša, što je u izvesnoj meri i nasleđe porodične priče, Olga Ravasi, koja priprada intelektualnom, akademskom establišmentu srpske dijaspore, visoko je pozicionirana u veoma odgovornoj društvenoj delatnosti u Americi.

Ona je izaslanik i specijalni savetnik za Balkan i međunarodne odnose i bezbednost generalnog sekretara Interport polis – značajne američke i internacionalne organizacije koja se bavi terorizmom i transnacionalnim krminalom.

„Mi smo čarter organizacija koja ima permanentno posmatračko mesto u UN, uz Interpol, ali, naravno, ne idemo po svetu i ne hapsimo ljude. Mi smo informativna organizacija koja se bavi razmenom podataka i postoji od 1969. Ali, od rušenja Kula bliznakinja, tj. terorističkog napada 11. septembra naša organizacija preuzima drugačiju ulogu, tj. bazira se na saradnji sa zapadnim zemljama, Zapadnom Evropom, Kanadom, Amerikom i Australijom, gde se sada razmenjuju podaci i fokusiraju se na terorizam i transnacionalni kriminal“, kaže Olga Ravasi za RTS.

Takođe predstavlja srpsko američku asocijaciju, novoformiranu organizaciju – koja se bavi generalnim odnosima dijaspore prema Srbiji i Republici Srpskoj.

Fokus je delovanje organizacije i njenih saradnika u Vašingtonu prema novoj administraciji predsednika Trampa, i oni, uz zvanične diplomatske predstavnike, zastupaju zajedničke vitalne srpske interese.

Olga svoju posetu Srbiji doživljava kao još jedno posredovanje na relaciji matica – dijaspora u cilju zajedničkih napora za dobrobit Srbije, i kada je reč o statusu Srba u dijaspori, i kada je reč o pozicioniranju Srbije u međunarodnim odnosima bipolarnog sveta.

„Zašto ne bih ja i odabrana, intelektualna elita koju posedujemo u rasejanju, delovala politički, ekonomski…kao jedan nezvanični diplomatski kor. Npr. naši ambasadori, naši zvanični diplomatski predstavnici su vezani određenim protokolom, a ja nisam…mogu da napravim neke kontakte i sama, ali da bi to proizvelo neki blagorodan momenat, mi moramo imati podršku i pomoć naše države, koja u tome mora videti svoj interes“, kaže Olga Ravasi.

Olga Ravasi diplomirala je i magistrirala međunarodne odnose. Doktorirala je na temu američka spoljna politika na Balkanu. Profesor je političkih nauka na Okton koledžu u Čikagu.

Na njenu inicijativu, 2016. godine, počasna medalja Interport police dodeljena je Srbiji.

Opširnije o Olgi Ravasi imaćete priliku da vidite u portretnoj emisiji koju priprema Mirjana Raičević Tasić, a koja će uskoro biti emitovana na Satelitskom programu.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/rts/sr/Dijaspora/story/1526/srbija-na-vezi/2668766/olga-ravasi-borba-za-srpske-interese-mora-biti-zajednicka-briga.html

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here