Mokranjac na kanadskom Pacifiku

22

Osma Mokranjčeva rukovet inspirisana je muzikom i tradicijom Kosova i Metohije i jedna je od 15 rukoveti koje je Stevan Stojanović Mokranjac (1856-1914) komponovao u periodu od 1883. do 1909. godine inspirisan folklornom baštinom cele Jugoslavije. Njima se, kao 16. pridodaju Primorski napjevi.

Na koncertu je takodje izvedena i Mokranjčeva crkvena kompozicija Tebe pojem.

Hor Sirilika čine pevači i pevačice srpskog, makedonskog i bugarskog porekla. Muzički direktor i umetnički vođa hora je Emilija Lale, poreklom Makedonka.

Misija hora osnovanog 2012. godine je negovanje i predstavljanje slavističke kulturne i muzičke baštine kanadskoj publici.

Ime Sirilika je kanadskom izgovoru prilagođena verzija reči, odnosno naziva srpske azbuke – ćirilica.

„Hor Sirilika je ponos ne samo srpske i drugih slovenskih doseljeničkih zajednica već i priznati deo kulturnog miljea Vankuvera i Britanske Kolumbije“, izjavio je počasni konzul Srbije u tom delu Kanade Predrag Vladiković.

Na Vladikovićev poziv koncertu Eklektika prisustvovali su i konzuli ili počasni konzuli i drugi članovi konzulata Kine, Slovenije, Italije, Finske, Ukrajine, Čilea i Mauricijusa.

Petar Vladiković diplomirao je na beogradskom Arhitektonskom fakultetu i izgradio uspešnu međunarodnu karijeru.

Član je Udruženja arhitekata Britanske Kolumbije, Kraljevskog arhitektonskog instituta u Kanadi kao i srpskih političkih i kulturnih udruženja.

Vladiković je dobrotvor i projektant srpske pravoslavne crkve Sveti arhanđel Mihailo i Srpskog kulturnog centra u Vankuveru. Zbog zasluga u radu i kulturnih aktivnosti u dijaspori proglašen je počasnim konzulom Srbije u najzapadnijoj, pacifičkoj kanadskoj provinciji.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/rts/sr/Dijaspora/story/1518/vesti/2740306/mokranjac-na-kanadskom-pacifiku-.html

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here