21.5 C
belgrade
уторак, септембар 26, 2017

Veliki prasak u Tršiću

Političari s razlogom izbegavaju da govore o kulturnim procesima, jer su njihova znanja očigledno manjkava: ona su takva i kada govore o drugim stvarima, ali nisu tako proverivo i dokazivo nesuvisla Ima dana u kojima je zbrana sama suština jednog vremena: sve sile stvarnosti, okupljene u kratkom vremenskom periodu, pojavljuju se kao veštice koje – po narodnom predanju – zaposedaju gumno iza ponoći. No, ove dnevne sile ne začaravaju čoveka natprirodnim svojstvima nego nastoje da promene javnu svest nagomilavanjem iznenadno prispelog besmisla. Tako je – kako izveštava Politika od 18. septembra 2017. godine – predsednik Srbije govorio na Vukovom saboru u Tršiću: „Poredeći Vukovu reformu srpskog jezika sa značajem velikog praska za istoriju ljudskog roda, kada je iz totalnog mraka nastala svest, Vučić je naveo da ʼnije bilo ni trunke svetla kada je Vuk krenuo na putovanje iz Tršićaʼ.“ Političari s razlogom izbegavaju da govore o kulturnim procesima, jer su njihova znanja očigledno manjkava..

Svevremena reč Patrijarha Pavla

Uzdali smo se u njegove molitve, njegova reč bila je pouzdani duhovni orijentir i izraz istinskih narodnih težnji, znali smo da ćemo biti predstavljeni kako treba, jer, on je, zaista, bio naša živa ikona pred svetom. A reč njegova, ovde, nesumnjivo, ostala je da nas rukovodi. Bog je oduvek, kako svedoči Sveto pismo, slao ljude koji će narod da poduče, upozore i duhovno ojačaju. Jedan od takvih, poslatih, nesumnjivo, bio je patrijarh Pavle. Velika blagodat Božja je da smo bili savremenici jednog takvog čoveka, kakav je bio patrijarh Pavle. Patrijarh Pavle ne samo da je bio naš savremenik po telu, nego je on to i ostao, po delu svome. Biće on savremenik i onima koji će posle nas doći. A zašto je patrijarh Pavle i danas, kad već bezmalo osam godina telom nije među nama, naš savremenik i zašto će biti savremenik i onih koji će posle nas doći? Zato što je njegova reč svevremena! A ona je svevremena jer je zasnovana na večnim istinama i na neprolaznim vrednostima. To je reč koja važi u svi..

Udvorištvom Hrvatskoj izdajemo žrtve

Politika u savremenoj Srbiji u mnogo čemu predstavlja samo prosti nastavak one koja je vođena u komunističkoj Jugoslaviji, u tom kontekstu treba posmatrati odnos svih političara od raspada Jugoslavije do danas ne samo prema Jasenovcu nego i prema NDH, ističe prof dr Veljko Đurić Mišina, direktor Muzeja žrtava genocida Srpski narod je u dubokoj moralnoj krizi. Saberite zločine u porodici, prihvatite činjenicu da je državni vrh kriminilizovao narod od dna do vrha, da sistem drogira omladinu, a prost narod rijalitiji. Jednopartijski pluralizam i bespogovorna poslušnost vođi su nešto što nas sprečava da idemo napred ka boljitku. Tako je propuštena prilika da u direktnom razgovoru sa obožavaocima lika i dela nadbiskupa Alojzija Stepinca kažemo da je on bio pripadnik udruženog zločinačkog poduhvata, kako to danas govore u Hagu. Revizionizam u Hrvatskoj je očigledan proces. Novo ustaštvo je deo te politike, ali i sasvim drugih političkih faktora koji dolaze iz Evrope, u prvom redu iz Velike ..

Bolji i pametniji preko 64 polja

Potrebno je samo tri godine šaha za decu mlađeg škoskog uzrasta da se poveća pažnja i koncentracija, a oni načine boljim i uspešnijim ličnostima, kaže dr Milorad Branković, diplomirani trener šaha i stručnjak čija je misija zbog svih tih prednosti uvođenje ove drevne igre u obrazovni sistem Šah je drevna i zanimljiva igra, ali je ova umetnost na 64 polja istovremeno sredstvo ili učilo za postizanje vrhunske pažnje i koncentracije kod dece i izgradnju njihove kompletne ličnosti. Potrebno je da deca koja krenu u školu provedu samo tri godine u šahovskoj školi i rezultati na tom planu su – neverovatni. Otuda bi bilo najbolje da se šah uvede u škole kao obavezni predmet, pa da srpski prvačići zajedno sa prvim slovima i brojevima vežbaju mozak i na šahovskoj tabli i tako obezbede i sebi i društvu uspešne rezultate u bilo kojoj oblasti kojom se bave. Dokaz uspešnosti takvog pristupa je desetak upisanih u Matematičku gimnaziju u Beogradu svake školske godine, pa je njih ukupno 90 koji su već..

Čudo iz Pirota sa dva lica

Pirotski ćilim je narodna i državna tekovina, izrađuje se isključivo ručno, svaka šara je rezultat matematičkog proračuna, prekid niti ne može da se vidi golim okom, njegove obe strane su iste što u svetu nije zabeleženo, a po složenosti izrade može da parira persijskim ćilimima Slikovno pismo, zaštita od uroka i čuvar porodične sloge, samo su neke od mističnih moći koje se vekovima pripisuju jednom od retkih srpskih brendova – pirotskom ćilimu. Specifičan je pre svega po tome što se, uprkos napretku tehnologije, može napraviti samo ručno, jer ima dva lica u potpunosti ista, što nigde u svetu nije zabeleženo. Po složenosti izrade svakako parira najfinijim persijskim ćilimima. Prema legendi, pirotski ćilim nosi simbole koji imaju moć da otklone negativnu energiju, očuvaju porodicu i zaštite vlasnika. Veruje se još i da su ćilimi iz davnina neka vrsta slikovnog pisma jer imaju šare koje su zapravo simboli o nastanku čovečanstva. U Pirotu i okolini od davnina postoji i verovanje da pirot..

HOROSKOP

Block title

Dijaspora

TRGATEV NA GOSTINSKI ŠOLI V RADENCIH

0

Kaže dijalog, misli izdaja

0

Dan mira u Čikagu

0

Magazin