KAKO SU SE NEKAD ZVALI SRPSKI GRADOVI: Upoznajte Palež, Derven, Kožetin, Gradac, Kapedunum…

13

Srpski gradovi za koje još niste čuli!

Kada živite na tlu na kojem se istorija neprekidno dešava, odigrava, plete i raspliće, ne možete očekivati da gradovi, varoši i sela zadrže jedno te isto ime hiljadama godina. Ne možete očekivati ni da prođe par vekova a da do promene ne dođe.

Istorija Srbije je prebogata da bi stala u jedan tekst. S toga smo odabrali samo nekoliko srpskih gradova koji su imali priliku da menjaju imena.

 SRPSKI GRADOVI:
Sombor

SOMBOR – Prvobitno mađarsko ime grada je bilo “Czoborszentmihály” i veruje se da je od tog imena nastao Sombor. Pod sadašnjim imenom je prvi put spomenut 1543. godine, ali postoje i druga srpska imena grada u starijim dokumentima poput Samobor, Sambor, Sambir, Sonbor, Sanbur, Zibor i Zombar. Srbi su ga takođe kolokvijalno nazivali i Ravangrad.

APATIN – Grad se prvi put pominje u 11. veku pod imenom Opatija, i smatra se da se iz toga razvio današnji naziv.

ZRENJANIN – Najduže se zvao Bečkerek, ili Nađibečkerek, što na mađarskom znači Veliki Bečkerek. Pretpostavlja se da to dolazi od njihove reči za šumu ili gaj, “kerek”. 1935. godine grad menja ime u Petrovgrad, u čas kralja Petra I Karađorđevića, ali će to ime nositi samo jedanaest godina, pošto će 1946. postati Zrenjanin, u čast južnobanatskog komuniste i partizana Žarka Zrenjanina Uče koga su nacisti ubili 1942.

NOVI SAD – Prvobitno je nosio imena Racko selo, Racki grad, Racka Varoš i Petrovaradinski Šanac. Neka vas pridev “racki” ne zbuni, to znači raški, odnosno srpski. Savremeno ime je nastalo 1748. godine u svojoj latinskoj formi Neoplanta, a moderni srpski naziv je njegov doslovni prevod. Mađari ga i dalje nazivaju Újvidék.

Preuzeto sa: http://www.opanak.rs/kako-su-se-nekad-zvali-srpski-gradovi-upoznajte-palez-derven-kozetin-gradac-kapedunum/

POSTAVI ODGOVOR