Frankfurt, grad susreta pisaca dijaspore

48

Na centralnom događaju Majskoj pesničkoj noći dodeljena su priznanja za nauspešenija poetska ostvarenja. Nagrada Zlatni Orfej uručena je Novici Sovrliću iz Kosovske Mitrovice. Srebrni Orfej pripao je Goranu Mrakiću iz Temišvara, a bronzano priznanje ostaje u Frankfurtu, u posedu Aleksandra Saše Jovanovića, saopštava Udruženje književnika Srbije.

Po prvi put uručen je i Bambi Orfej za najlepšu pesmu namenjenu deci, a laureat je postao Banjalučanin Miladin Berić. Odluke je doneo žiri u sastavu: Srđan Mijalković iz Beča, Aleksandar Čotrić iz Beograda i Aleksandar Urošević iz Frankfurta.

Na književnoj večeri održanoj u kulturnom centru Zalabu književnici Slavici Mastikosa Panzalović uručena je Zlatna značka, priznanje Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Srbije, dok je Ljubiša Simić postao laureat Povelje Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, organizacije koja okuplja poslanike iz 27 zemalja. Ova odličja uručio im je književnik i narodni poslanik u Skupštini Srbije Aleksandar Čotrić.

Majski susreti pisaca otvoreni su 12. maja u Generalnom konzulatu Srbije pozdravnim rečima generalnog konzula Aleksandre Đorđević, poslanika Aleksandra Čotrića i predsednika Udruženja pisaca Sedmica Ljubiše Simića.

Manifestacija je zaključena 14. maja u hramu Vaskrsenja Hristovog u Frankfurtu, predstavljanjem pesničke zbirke Gavranov poljubac Novice Sovrlića, književnika iz Kosovske Mitrovice i predsednika Društva pisaca Kosova i Metohije.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/rts/sr/Dijaspora/story/1518/vesti/2735835/franfurt-grad-susreta-pisaca-dijaspore.html

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here