19.5 C
belgrade
недеља, септембар 24, 2017

Bolji i pametniji preko 64 polja

Potrebno je samo tri godine šaha za decu mlađeg škoskog uzrasta da se poveća pažnja i koncentracija, a oni načine boljim i uspešnijim ličnostima, kaže dr Milorad Branković, diplomirani trener šaha i stručnjak čija je misija zbog svih tih prednosti uvođenje ove drevne igre u obrazovni sistem Šah je drevna i zanimljiva igra, ali je ova umetnost na 64 polja istovremeno sredstvo ili učilo za postizanje vrhunske pažnje i koncentracije kod dece i izgradnju njihove kompletne ličnosti. Potrebno je da deca koja krenu u školu provedu samo tri godine u šahovskoj školi i rezultati na tom planu su – neverovatni. Otuda bi bilo najbolje da se šah uvede u škole kao obavezni predmet, pa da srpski prvačići zajedno sa prvim slovima i brojevima vežbaju mozak i na šahovskoj tabli i tako obezbede i sebi i društvu uspešne rezultate u bilo kojoj oblasti kojom se bave. Dokaz uspešnosti takvog pristupa je desetak upisanih u Matematičku gimnaziju u Beogradu svake školske godine, pa je njih ukupno 90 koji su već..

DVERI: Moralni pederi uništili Srbiju

Beogradsko okupljanje u subotu 16. septembra pokazalo je gde je srce medijske manipulacije Vučićevog režima, ko su istinske patriote na političkoj sceni Srbije i kako obične ljude osloboditi straha da izraze svoje nezadovoljstvo Koliko većinska Srbija teško izlazi iz sveopšte apatije i straha pokazao je i najnoviji, dugo najavljivani protest Političkog pokreta Dveri, “Zdrave Srbije” i Udruženih sindikata “Sloga” u Beogradu, održan u subotu popodne 16. septembra na tri, po mnogo čemu ključne lokacije – ispred zgrade TV Pink na Dedinju, Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici i zgrade RTS u Takovskoj. Iako za sve ono što se događa u Srbiji poslednjih nekoliko godina desetak hiljada demonstranata na ulicama ne predstavlja masu koja bi impresionirala, bunt pod nazivom “Ovako više ne može”, kome su osnovni pečat dali Dverjani, ispunio je svoj ključni politički cilj na početku, verovatno, dugotrajne i mučne borbe za drugačiju i spokojniju Srbiju. Pri tome, podatak da su se na protestu pojavili pred..

Rudar srpskog glumišta

Ljubiša Samardžić Smoki hteo je da plovi, ali ne kao “mali od palube”, nego da bude kapetan broda i u toj nameri, ogleda se njegova stvaralačka sila ne samo da igra, nego i da režira, piše i producira Jednom, odleti svako… Tužno, hrapavim glasom, ne ulepšavajući, bez trilera, ne trudeći se da skrije tugu, gotovo muklo jedan poznat, umetnik širokog dijapazona Branko Đurić otpevao je stihove, ne celu pesmu, kao svoj eho tuge kada je umro Ljubiša Samardžić, jedan je od najznačajnih stvaralac na prostoru nekadašnje Jugoslavije, Balkana, sveta. Bio je naš savremenik. Balkan je u celokupnom opusu Ljubiše Samardžića. I u dnu duše. To kao da uramljuje naslov TV serije po romanu Gordane Kuić sarajevskim sefardima “Miris kiše na Balkanu”, po kojoj će ga, takođe, mnogi pamtiti. Oglasili su se i drugi umetnici, glumci, reditelji, novinari. Radili su zajedno sa Ljubišom, poznatim kao Crni Rok, kao Mihajlo, kao Boško…Kao Smoki. Smrt Ljubiše Samardžića, jedna je u nizu. Smrti dolaze očekivano, al..

Tamjanika – srpska kraljica vina

Reč je o autohtonoj sorti vinove loze od koje je vino vrlo jako, posebne slasti, ugodnog mirisa, a naročito je voleo da ga pije najveći hedonista našeg vremena Josip Broz Na ogromnoj staroj bačvi od 4.000 litara koju je 1909. godine unuk Karađorđevog buljubaše Petar Joksić poklonio Kralju Petru I izrezbaren je stih: “Koji ne zna da treba rujno vinca piti, nije čovek već je izrod tog će zemlja kleti”. Paralelno sa radovima na izgradnji dinastičkog mauzoleja na Oplencu, Kralj Petar I je iza crkve dao da se sazida mali podrum gde je sve do početka Prvog svetskog rata prerađivano grožđe. Iz tog prvog Kraljevog podruma ta ogromna stara bačva sačuvana je do danas. Treba li bolji dokaz koliko posebno mesto u životu Srba zauzima vino. Prati nas od rođenja do smrti i neodvojivi je deo prelaznih obreda svakog pojedinca – rođenja, krštenja, venčanja i smrti. A kad se tome doda važno mesto koje zauzima u slavskim običajima, može se reći da ovo piće prožima svaku poru života prosečnog Srbina. Dana..

Država se odriče Vojvodine

Javni servis RTS, ali i ostali beogradski mediji, neprestano govore o vremenskoj prognozi „za Srbiju i Vojvodinu“. Država se ne odriče samo Кosova, nego, postepeno, za sada samo preko vremenske prognoze, takođe i Bačke, Banata i Srema Već godinama, – ili da budem precizniji, – preko tri decenije putujem na liniji Berlin-Beograd. Za svo to vreme većinom sam leteo JAT-ovim mašinama, a u poslednje vreme i kompanijom “Air Serbia”. Pre nekoliko dana iznenada sam morao da otputujem u glavni grad Nemačke. Sve avionske karte su za sledeća tri dana bile rasprodane, tako da mi je jedino preostalo da putujem autobusom. Voz nije došao u obzir, jer, kao što je svakome dobro poznato, srpske železnice ne samo da su najsporije u Evropi, već i najmanje bezbedne. Rečeno mi je da je najbolje da putujem preko Beča. Autobusi iz Beograda voze svakodnevno do austrijskog glavnog grada i to u osam ujutro, u četiri posle podne i u devet uveče. Cene karte po osobi iznose oko 35 evra. Dobro sam uradio da sam put..

HOROSKOP

Block title

Dijaspora

Magazin