Da škola u Hamiltonu ponese Teslino ime

17

Obrazovno humanitarna organizacija iz Hamiltopna koja nosi Teslino ime (NTEC) prošle godine je ostvarila veliki uspeh.

Akcija pod naslovom Stavimo Teslu na mapu krunisana je otvaranjem Bulevara Nikole Tesle, 10. jula, na rođendan velikog naučnika. Srpska zajednica u Kanadi tada je prikupila više novca nego što je bilo potrebno za postavljanje 19 saobraćajnih znakova, a članovi uprave organizacije obećali su da će višak korisno upotrebiti.

NTEC je prisutna na svim sajmovima ili takmičenjima iz oblasti nauke i pobednicima dodeljuje nagrade.

„Osim toga, ustavnovili smo i stipendiju od deset hiljada dolara koja se dodeljuje studentima univerziteta. Angažovani smo i na pripremama materijala za koji se nadamo da će ući u školske programe za osnovce u Hamiltonu. Trenutno vodimo akciju da jedna novoizgrađena srednja škola u ovom gradu ponese Teslino ime. Nadamo se da će generacije i generacije đaka imati Teslino ime na diplomama i u uspomenama na srednjoškolske dane“, kaže Mile Popović, član uprave NTEC.

Da bi se peticija sa zahtveom za imenovanje škole predala prosvetnim vlastima potrebno je prikupiti deset hiljada potpisa.

Uprava ove organizacije poziva sve koji podržavaju njihovu akciju da se pridruže potpisom na www.change.org/p/nikola-tesla-secondary-school

Kako je Hamilton među prvim kanadskim gradova dobio struju iz Tesline hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima, Vik Đurđević, predsednik borada NTEC se nada da će ova organizacija posle niza uspešnih akcija postati i pravi partner grada.

„Ideja je da se na obali Ontarijskog jezera, gde inače održavamo u julu Festival Nikole Tesle, postavi stalna izložbena postavka posvećena ovom geniju. Grad je ovakve projekte limitirao na 200 hiljada dolara i, ako mi sakupimo polovinu te sume, drugu polovinu će obezbediti Hamilton. Grad će raspisati konkurs i pozvati arhitekte, slikare, vajare da predlože rešenje za ovu izložbu na otvorenom. Akcijom za Bulevar Nikole Tesle mi smo dokazali da smo ozbiljna organizacija pa se nadam da ćemo uspeti i u ovoj zamisli. Ali, prvo ćemo se izboriti za školu sa Teslinim imenom“, kaže Vik Đurđević.

Više od dve stotine prisutnih gostiju u Vajnona banket sali bilo je upoznato sa budućim projektima i uz ples i kolo provela prijatno veče. Umesto domaćina ispred ulaza dočekao ih je znak Teslinog bulevara ispod koga su bili parkirani Tesla automobili.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/rts/sr/Dijaspora/story/1518/vesti/2707245/da-skola-u-hamiltonu-ponese-teslino-ime.html

POSTAVI ODGOVOR