Argentina i Srbija, udaljene, ali prijateljske zemlje…

33

„U prethodne dve godine organizovane su čak četiri izložbe koje su zainteresovale argentinsku javnost i na najbolji mogući način predstavile Srbiju“, započinje svoju priču Viktor Lazić koji na svom proputovanju kroz Latinsku Ameriku, trenutno obilazi Argentinu.

„Najzapaženija je bila izložba o Nikoli Tesli, koja će uskoro biti prikazana i u unutrašnjosti Argentine. Ovu izložbu otkupila je multinacionalna španska kompanija Fondacija Telefonika od našeg Muzeja Nikole Tesle. Sama izložba je nastala još u Madridu, na predlog Migela Anhela Alaria i Franka, tadašnjeg predsednika španske akademije nauka, koji je veliki zaljubljenik u Teslin život i delo.“

„Međutim, njenom prikazivanju u Južnoj Americi pokušala je da stane na put hrvatska dijaspora. Tek ličnim kontaktima i urgencijama naših ljudi, Nikola Tesla je prikazan Argentincima na najbolji mogući način. Sa čak petnaest hiljada posetilaca, ovo je bila jedna od veoma zapaženih izložbi, čime je interesovanje za Nikolu Teslu i Srbiju značajno poraslo. Organizovan je i veliki broj radionica za decu i studente, koji su bili oduševljeni našim naučnikom“.

„Stekli smo veliki broj najmlađih ambasadora naše zemlje, koji su zavoleli našu, za njih egzotičnu, zemlju“ kaže Viktor Lazić i dodaje, „Ista izložba prikazana je i u Kolumbiji, a uskoro putuje dalje, u druge argentinske gradove. Organizovana je i naučna konferencija Nikola Tesla i problem ljudske energije, koju je otvorio direktor Muzeja Nikole Tesle, Branimir Jovanović“.

„Kada sam ušao u našu ambasadu u Buenos Airesu, odmah sam spazio panoe sa Milunkom Savić, Nadeždom Petrović, Florom Sandes i tekstom na španskom. To je deo druge, veće izložbe Srbija 1914, koja je prošle godine prikazana u argentinskom Kongresu, a koju je pripremio Istorijski muzej Srbije. Izdvojen deo o ženama u srpskoj vojsci prikazan je u Tukumanu, gradiću u kome je rođena Argentina, a sada se priprema gostovanje ove izložbe u Urugvaju. U međuvremenu, svaki posetilac naše ambasade može da se divi našim junakinjama“, prenosi Viktor Lazić.

„Pre toga prikazana je i izložba o Viminacijumu u zgradi Ministarstva kulture grada Buenos Airesa. Organizovana je i izložba Beograd – Buenos Aires u svečanom holu skupštine ovog grada. Takođe, održan je i mesec srpskog filma pod nazivom Srbija: film koji intrigira, kada su prikazana četiri naša filma“.

„Argentina i Srbija, udaljene, ali prijateljske zemlje, na ovaj način se bolje upoznaju. Kultura je najčvršći many koji se može sagraditi, čak i preko okeana“ prenosi Lazić svoje utiske.

„Srbija je zahvalna svima koji su učestvovali u organizovanju ovih izložbi, pre svega našim argentinskim prijateljima, zatim istoričarima, muzeolozima, kulturnim radnicima i, posebno, diplomatama Jeli Baćović i Mariji Petrović, koje su pravi poslanici naše kulture“, završava Viktor lazić svoje javljanje iz Argentine.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/rts/sr/Dijaspora/story/1518/vesti/2630560/.html

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here